Skip to content

Mulan 2020 sau cum a transformat Disney+ in actiune un film animat. Mai putine personaje secundare, mai multa drama

Amanat din cauza pandemiei, remake-ul live Mulan a fost lansat in cele din urma pe Disney+, dar vine cu cateva modificari. Productia ar putea fi mai aproape de legenda eroinei chineze Hua Mulan, pe care se bazeaza, dar este foarte diferita de clasicul animat Disney din 1998.

In timp ce ambele filme spun povestea lui Mulan si deghizarea acesteia in barbat pentru a se alatura Armatei Imperiale, filmul produs de Walt Disney in 1998 a fost o comedie muzicala animata, plina de glume si cantece memorabile, nominalizata la Oscar si Globurile de Aur.

Adaptarea live-action din 2020, regizata de Niki Caro, cu Liu Yifei in rol principal, are o abordare foarte diferita, fiind o actiune-drama plina de semnificatii care trec testul timpului, cu secvente de lupta uimitoare, insa doar cu o asemanare mica fata de productia originala.

Mulan din 2020 este mult mai aproape de „Balada lui Mulan”, dar reduce detaliile care au facut prima productie atat de indragita, inclusiv melodiile si unele personaje secundare.

In noua productie, din punct de vedere istoric, Hunii sunt acum triburile Rouran. Filmat in stilul productiei chinezesti wuxia – filme stilizate de arte martiale din China antica – Mulan, maestru chi, se alatura din nou Armatei Imperiale pentru a-l apara pe Imparat. De asemenea, in filmul din 2020 nu mai exista cantece, desi se pot auzi melodii instrumentale familiare in timpul scenelor esentiale.

Exista diferente majore pentru personajul Mulan din cele doua filme.

Mulan animata, exprimata de Ming-Na Wen, este o fata normala, singura la parinti, care se confrunta cu o presiune semnificativa pentru a se casatori si a aduce onoare familiei sale. Dupa ce se alatura armatei, aceasta devine o razboinica mai buna decat restul soldatilor, iar calitatile sale o fac sa iasa in evidenta.

In filmul cu actori, personajul este inzestrat cu chi, energia tuturor fiintelor vii, pentru a explica ceea ce o face pe Mulan mai buna decat camarazii ei si de ce are reflexe exceptionale si abilitati de arte martiale. Mulan este apropiata de sora ei, Xiu, si neinteleasa de parinti.

Ambele versiuni ale personajului se confrunta cu o lume in care nu isi gasesc locul.

Varianta din 2020 nu il mai include ca personaj pe Capitanul Li Shang, comandatul si iubitul lui Mulan din varianta originala din 1998.

In noul film, acesta este transpus in doua personaje diferite, care preiau rolurile lui Li Shang: Comandantul Tung (Donnie Yen), mentorul lui Mulan, si Chen Honghui, un soldat mai tanar.

In productie de animatie, unul dintre cele mai bune momente este cand Mulan urca pe un stalp, cu greutati in maini, pentru a recupera o sageata. A fost nevoie de forta fizica si disciplina, dar si de istetime. In noua varianta, stalpul este inlocuit cu o drumetie montana in timp ce transporta galeti cu apa. Mulan reuseste sa duca la bun sfarsit aceasta provocare cu ajutorul chi-ului sau interior.

In pelicula din 1998, camera petitorului este ravasita ca rezultat indirect al lui Cri-Kee, un greier care se scalda in ceaiul acestuia. In cel din 2020, Mulan provoaca haos dezvaluind un paianjen sub ceainicul petitorului, pe care l-a ascuns initial din cauza fricii surorii sale de paianjeni. Greierul din filmul de animatie a fost un cadou de la bunica lui Mulan, care i l-a daruit pentru noroc. Batrana hazlie nu apare in noua versiune.

Daca exista o categorie in care Mulan din varianta 2020 este mult mai buna, sunt scenele de actiune.

Bataliile epice sunt coregrafiate elegant, urmarind-o pe Mulan in timp ce se misca printre soldati ca o „fantoma”. Cand se declanseaza avalansa, camera portretizeaza ambele armate – Armata Imperiala si luptatorii Rourans – in mod magistral, cand abandoneaza batalia pentru a incerca sa scape de atacul zapezii. In acelasi timp, Mulan il salveaza pe Chen Honghui.

Cu toate acestea, filmul de animatie contine putine momente de actiune pentru un film despre razboi, acesta prezinta in mare parte consecintele rascoalei, pana la sfarsitul bataliei finale cu Shan Yu.

In versiunea din acest an, lupta finala a lui Mulan cu Bori Khan este tensionata si uimitor de intunecata, umbrind batalia finala din filmul de animatie si incheind cu moartea acestuia cu ajutorul mainilor ei supranaturale.

Personajul Shan-Yu din filmul din 1998 a vrut sa jefuiasca si sa cucereasca de dragul puterii. Liderul Rouran, Böri Khan, are motive mai personale pentru cucerirea Chinei, deoarece imparatul i-a ucis tatal intr-o batalie anterioara.

Mulan din 2020 are o distributie a personajelor secundare aproape inexistenta.

In timp ce unele personaje au fost scoase de tot, cum ar fi gardianul dragon Mushu care avea in filmul de animatie vocea lui Eddie Murphy, bunica si Li Shang, aproape toti colegii soldati ai lui Mulan au roluri semnificativ mai reduse, cu exceptia catorva momente cu iubitul ei, Chen Honghui. In filmul de animatie, relatiile ei cu acestia sunt bine dezvoltate si apar pe parcursul intregului film.

O scena care a disparut complet din montajul original, este si secventa cand Mulan se pregateste sa-si paraseasca familia si isi taie parul si isi sterge machiajul.

Filmul de animatie contine unele dintre cele mai bune melodii originale din toate productiile Disney, printre care „Honor To Us All,” „Reflection”, „I’ll Make A Man Out Of You” si „A Girl Worth Fighting For”.

Christina Aguilera a debutat in 1998, la varsta de 16 ani, cu cantecul „Reflection”, de pe coloana sonora a productiei originale „Mulan”. Pentru varianta din 2020 a acestui film, cantareata a lansat doua cantece, „Loyal Brave True” si o reinterpretare a piesei „Reflection”.

Citește în continuare