Skip to content

A 11-a editie a festivalului de scurtmetraje Balkans Beyond Borders se desfasoara online, in acest weekend

Dupa o calatorie de zece ani prin Balcani si Europa, Balkans Beyond Borders Short Film Festival adopta o noua forma si devine digital. Publicul cinefil este invitat la o experienta unica, in perioada 1-4 octombrie 2020, la cea de-a 11-a editie, cu tema „contrUst: it is U who makes the difference”.

Festivalul de scurtmetraje isi schimba destinatia si, in loc sa se desfasoare la Izmir, din cauza anularii tuturor evenimentelor ca masura de siguranta pentru Covid-19, acesta devine digital.

Toate filmele sunt transmise in direct pe Facebook si Youtube dupa un program de proiectii inovatoare si diverse, care vor fi disponibile doar in zilele festivalului.

Organizatorii isi pastreaza loialitatea fata de spectatori si spera sa transforme circumstantele actuale complicate intr-o experienta unica. In plus, este confortabil pentru public sa se bucure de o gama larga de scurtmetraje direct din propriile case.

Fiind in concordanta cu rolul Balkans Beyond Borders ca platforma de networking si colaborare intre cinefilii din regiune, pe langa programul de proiectii, toate activitatile paralele vor avea loc online, maximizand interactiunea dintre producatori, parteneri si invitati.

Juriul din acest an al competitiei de film va avea ca invitate trei doamne din scena cinematografica balcanica contemporana: Nesrin Cavadzade, actrita/regizoare turca, Jacqueline Lentzou scriitoare/regizoare de origine greaca si Mihaela Constantinescu, director al Festivalului International de Film Buzau – BUZZ IFF.

Distinctiile din acest an sunt sponsorizate de Delegatia UE in Turcia astfel: Premiul Balkans Beyond Borders pentru cel mai bun film (1000 euro), premiul Balkans Beyond Borders al publicului (300 euro) si cateva mentiuni speciale. Votarea va avea loc online.

Balkans Beyond Borders invita publicul cinefil la un eveniment digital de 4 zile, plin de scurtmetraje si ateliere online, in colaborare cu organizatii si entitati din diferite domenii.

Desfasuratorul proiectiilor online include: programul competitional cu 32 de filme ale unor tineri regizori balcanici, un program international, un tribut adus cinematografiei franceze si proiectii de filme in colaborare cu festivaluri, organizatii si diferiti parteneri.

Anul acesta, in ultima zi de proiectii, in cadrul sesiunii BBB&co: Festivals&Darlings, si cu putin inainte de anuntarea Premiilor, va fi proiectat scurtmetrajul NIMIC, de Yorgos Lanthimos.

Documentarul romanesc regizat de Enxhi Rista, „He loves my eyes/El iubeste ochii mei” (2019) va fi difuzat vineri seara, pe 2 octombrie, si face parte din categoria Trust in love a competitiei.

Filmul de 23 de minute spune povestea adevarata a unui barbat care a ajuns de doua ori dupa gratii si care acum incearca sa isi refaca viata. In acest an, productia a obtinut premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar.

In ultima zi a festivalului poate fi vizionat si filmul romanesc „4:15 PM The end of the world/ 4:15 PM Sfarsitul lumii” (2016), scris si regizat de Gabi Virginia Sarga si Catalin Rotaru.

Filmul prezinta o intamplare din viata unui curier care ia un autostopist de pe marginea drumului. Viata acestuia se va schimba din temelii dupa ce autostopistul ii spune ca sfarsitul lumii este aproape, curierul crezandu-l nebun.

Scurtmetrajul de 15 minute, cu actorii Alexandru Suciu si Elias Ferkin in rolurile principale, a fost selectat in competitia Palme d’Or a Festivalului International de Film de la Cannes din 2016 si in peste alte 45 de festivaluri internationale de film. In 2017, productia a castigat mai multe trofee, printre care Premiul publicului la Nashville Film Festival din Statele Unite si Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj.

Balkans Beyond Borders este un ONG alcatuit din tineri entuziasti si harnici din Europa de Sud-Est.

Scopul organizatiei este acela de a promova tineri artisti din tarile balcanice ca reprezentanti ai unei culturi specifice. In fiecare an festivalul este organizat in jurul unei anumite teme, si are loc in capitala altei tari din zona.

In 2013, Festivalul de scurtmetraje Balkans Beyond Borders s-a desfasurat la Bucuresti. Din program au facut parte scurtmetrajele romanesti „One year after“, de Cristian Pascariu, „My Baby“, de Luiza Parvu, si „I want to know what it’s like“, de Alexandra Carastoian.

Citește în continuare