Skip to content

Artistul roman Mircea Cantor are expozitia “I am really free ” in Belgia, la Leuven.

Lucrarile lui Mircea Cantor pot fi admirate de publicul de arta contemporana incepand de miercuri, 7 octombrie, in galeria STUK din Leuven, unde are loc expozitia “I am really free”, prima sa expozitie solo din Belgia. Expozitia este o practica multidisciplinara a artistului care se descifreaza cu ajutorul poeziei vizuale, a meditatiei si a spiritualitatii.

“Inspirat de evenimentele mai mici sau mai mari din viata sa zilnica, folosindu-se de ritm, repetitie, simetrie si tactilitate, Cantor reuseste sa creeze imagini poetice puternice care au capacitatea sa provoacea mintea”, descrie curatoarea expozitiei, Karen Verschooren, lucrarile artistului.

“Aquila non capit muscas” (2018)

O parte dintre lucrarile din expozitie sunt “Aquila non capit muscas” (2018) HD film color, mute, 3’40”; “Adjective to your presence” (2018) color film, 38’, soundtrack: Panarmonicus; “Tracking Happiness” (2009) S-16mm transferred on HDCAM, color, 11’, soundtrack: Panarmonicus; “Am I really free?” (2020)  HD movie, color, sound, 7” in loop; “Wind orchestra” (2012) HD movie, color, sound, 13” in loop; “Vertical attempt” (2009); “United States of Mind” (2014) C-print, 33 x 33 cm; sau “President Donald Trump signing an Executive Action for a Wall Along the Mexico Border” (2018) India ink on paper, 29.7 x 42cm.

Expozitia se poate vizita gratuit pana pe 13 decembrie, cu rezervare in prealabil pe website-ul galeriei care poate fi facuta aici.

O monografie cu viata si activitatea artistului a fost publicata la Paris, in 2019, de Editions Dilecta.

„Mircea Cantor doreste sa ofere lumii o opera simbolica inspirandu-se din diverse campuri ale cunoasterii pentru a conferi sens existentei umane. Fundamentele muncii sale ar putea fi rezumate prin cateva cuvinte: traditie, umilitate, estetica, independenta, rigoare si morala”, este prezentarea artistului din textul de prezentare a monografiei.

“Tracking Happiness” (2009)

Unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani pe plan international, Mircea Cantor este pictor, regizor, sculptor, desenator si artist al avangardei conceptuale. In prezent, Mircea Cantor isi imparte timpul intre Paris si Cluj Napoca. In Franta, a primit deja cateva premii importante, cum este Premiul Marcel Duchamp si a expus in cateva locuri prestigioase, ca Centrul Georges Pompidou sau Muzeul Vanatorii si al Naturii de la Paris. Mircea Cantor este decorat cu ordinul de Ofiter de Arte si Litere, Franta (2019) si Ordinul National al Meritului in rang de Cavaler, Romania (2019).

Acesta a avut prima expozitie in 1999, iar printre expozitiile sale personale s-au numarat: „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007) – cu un corespondent in Romania, la Muzeul National de Arta Contemporana, “Cer variabil”, „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) sau „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006). Lucrarile sale sunt expuse in cele mai mari muzee din lume, la Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Arta Moderna din New York, Museo Nacional Reina Sofia din Madrid, Castello di Rivoli din Torino, Muzeul de Arta din Philadelphia, Fundatia Louis Vuitton la Paris si Colecția Rennie din Vancouver, printre altele.

In 2017, si-a facut debutul in scenografie cu piesa “Micul Print” in regia lui Alexandru Dabija la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, a fost artist invitat special pentru anul 2019 la Opéra Nationale de Paris cu ocazia aniversarii a 350 de ani. Tot in 2019, a realizat o comanda speciala pentru La Poste, Franța – doua timbre cu desenele sale pentru Aniversarea Operei din Paris – 350 ani. Lucrarea a fost editata in 500.000 de exemplare si disponibila pe tot teritoriul Frantei.

Citește în continuare