Skip to content

Dupa sase ani de dispute, instanta a decis ca melodia “Stairway to heaven” apartine trupei Led Zeppelin. Disputa era cu o trupa de rock celebra in anii 60.

Celebra piesa “Stairway to heaven” a legendarei trupe de muzica rock Led Zeppelin a devenit in urma deciziei instantei parte din repertoriul formatiei. Trupa a castigat oficial procesul demarat in urma cu sase ani de catre Spirit, un grup de rock psihedelic din anii 1960, care a acuzat Led Zeppelin de plagiat dupa melodia lor, “Taurus”.

“Stairway to heaven” a fost lansata in 1971, este una dintre cele mai de succes melodii ale trupei, care a generat deja incasari de milioane de dolari si face parte di cel de-al patrulea album, „Led Zeppelin IV”.

„Stairway To Heaven” este co-scrisa de Jimmy Page si Robert Plant, iar in 2010, publicatia Rolling Stone a clasat cantecul pe locul 31 in topul celor mai bune 500 de piese din toate timpurile. Trupa californiana Spirit a acuzat Led Zeppelin de copiere a partii instrumentale din melodia lor, cerand daune aferente drepturilor de autor cuprinse intre 3-13 milioane de dolari.

Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat sa se pronunte in aceasta speta, folosind referiri la hotararile pronuntate de celelalte instante, care au considerat ca grupul Led Zeppeling este intr-adevar autorul de drept al cantecului.

Procesul a fost initiat in 2014 de catre un jurnalist care reprezenta interesele detinatorilor drepturilor de autor asociate pieselor compuse de liderul grupului Spirit, Randy Wolfe, decedat de altfel in 1997 prin inec.  Tribunalul din San Francisco a confirmat  hotararea data in prima instanta la Los Angeles, in 2016, prin care se decidea ca “Stairway to heaven” nu este copiata.

Led Zeppelin s-a format la Londra in 1968 si a devenit unul dintre cele mai influente, inovatoare si de succes grupuri de rock din istorie, cu sute de milioane de albume vandute. 

De-a lungul timpului au abordat diferite stiluri muzicale, pornind de la rock si continuand cu piese memorabile in stiluri precum blues rock, hard rock, rock progresiv, heavy metal si folk rock.

Cei patru muzicieni au introdus constant in compozitiile lor elemente de blues, reggae, soul, funk si chiar muzica celtica, indiana si araba.

Grupul a vandut peste 300 de milioane de albume in intreaga lume, dintre care 110 milioane de albume doar in Statele Unite ale Americii.

„Led Zeppelin”, „Led Zeppelin II” si „Led Zeppelin III” au fost primele albume de studio lansate in anii 1969 si 1970.

In anul 1974, trupa britanica si-a infiintat propria casa de discuri, „Swan Song”, si au lansat materialul discografic de succes „Physical Graffiti” (1975).  Au fost introdusi in Rock and Roll Hall of Fame in 1995, iar zece ani mai tarziu au primit trofeul Grammy pentru intreaga cariera.

Formatia s-a despartit in 1980, dupa moartea tragica a lui John Bonham, si s-a reunit 27 de ani mai tarziu, pe 10 decembrie 2007, pentru a sustine concertul „Celebration Day” pe Arena O2 din Londra, in onoarea lui Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records. In cadrul spectacolului de peste doua ore, John Paul Jones, Jimmy Page si Robert Plant au cantat impreuna cu Jason Bonham, fiul regretatului tobosar al trupei, John Bonham, 16 melodii celebre printre care „Stairway to Heaven”, „Whole Lotta Love”, „Kashmir”, „Black Dog”, „Dazed and Confused” si „Rock and Roll”.

A fost primul concert Led Zeppelin in 27 de ani si peste 20 de milioane de fani au solicitat bilete online la show printr-o loterie la nivel mondial, insa doar 18.000 din ei au fost alesi.

De asemenea, a fost si primul concert pe care membrii fondatori l-au sustinut impreuna, dupa moartea tobosarului John Bonham din septembrie 1980. Materialul discografic cu piese live din timpul concertului a fost lansat initial in 2012, odata cu filmul-concert „Celebration Day”, si doi ani mai tarziu a castigat premiul Grammy pentru cel mai bun album rock, iar piesa „Kashmir” a fost nominalizata pentru cea mai buna interpretare rock.

Citește în continuare