Skip to content

Special Ziua Spaniei. De la aperitive la bauturi fine, o parte din mancarurile traditional spaniole sunt disponibile si in Romania

Cum deplasarile sunt restrictionate in aceasta perioada din cauza cazurilor tot mai ridicate de coronavirus, urban.ro va propune o calatorie gastronomica prin una dintre cele mai populare bucataria.

 In ultimii ani, datorita lui Chef Ferran Adria, fondatorul celui mai renumit restaurant din lume, El Bulli, si fratilor Roca, care conduc restaurantul El Celler de Can Roca, multiplu premiat cu trei stele Michelin, bucataria spaniola moderna a devenit foarte cunoscuta in toata lumea. Desi noua bucataria spaniola impresioneaza pe toata lumea, ea are la baza retete tipice spaniole, de sute de ani, care folosesc in special produse proaspete, locale si de sezon.

Mai mult, fiecare regiune a Spaniei are propria bucatarie, competitia intre arome si intrepretare a ingredientelor locale fiind din ce in ce mai mare. Insa povestea ingredientelor mixate ingenios incepe cu mult timp in urma, cand Spania, una dintre cele mai avansate natiuni privind expeditiile si colonizarea, a inceput sa aduca acasa din bunatatile descoperite pe alte teritorii: cartoful, porumbul, cacao sunt doar o parte dintre legumele aduse pe noul continent.

Astfel, istoria gastronomica a Spaniei a imprumutat secrete din bucataria grecilor, celtilor si romanilor in antichitate, ca apoi sa fie aproximativ 700 de ani sub dominatie araba. Toate aceste invazii au dus si la mosteniri gastronimice ca influenta greceasca care poate fi observata prin folosirea maslinelor si a vinului, celtii care au lasat placintele lor cu carne si peste, mauritanii care au adus condimente precum chimionul si sofranul, dar si mierea.

Paella, probabil cea mai cunoscuta mancare spaniola, cu nenumarate combinatii de ingrediente, isi are denumirea de la vasul special creat pentru acest fel de mancare

Baza paella este orezul si provine din zona Valenciei, unde este preparata in mod traditional cu carne de iepure, pui si uneori chiar si cu melci. Ingredientele sunt puse in acest vas special denumit paellera, si apoi sunt gatite pe carbuni fierbinti. Cea mai apropiata reteta de ceea ce consumam noi astazi a aparut la jumatatea secolului 19, in golful Albufera din regiunea Valencia, fiind mancarea de baza a fermierilor care munceau pamantul si isi pregateau pranzul in aer liber, punand tigaia pe foc de lemne. Ei amestecau orezul adus de acasa cu vanat, indeosebi iepure, cu melci si cu toate ingredientele pe care le gaseau – de aceea si aceasta combinatie de ingrediente total diferite, care aparent nu au nimic in comun. Initial, reteta a fost denumita “orez valencian”, insa mancarea a fost rapid adoptata de intreaga tara, astazi fiind cel mai popular fel de mancare  spaniol, care se regaseste peste tot pe mapamond.

Aperitivele specific spaniole, jamon si chorizo, doua produse crud-uscate care au adus carnea de porc afumata intr-o noua lumina si care completeaza experienta de tapas, cel mai cunoscut platou de aperitive care completeaza iesirile in oras intre prieteni

Pulpa de porc afumata si uscata, agatata de carlige, este cel mai intalnit produs in magazinele alimentare din Spania. Spaniolii consuma jamon in orice moment al zilei, insa cel mai des in tapas, micile sandvisuri care au devenit platouri de aperitive perfecte pentru a completa un pahar de vin.

Cele mai cunoscute sortimente de jamon sunt Jamon Serrano si Jamon Iberico si se gaseste doar in Spania si Portugalia, fiind facut dintr-o specie de porc care traieste doar in Peninsula Iberica.

Chorizo este un soi de carnati de porc cu mult usturoi si paprica afumata, denumita pimenton, care poate fi mai dulce sau mai iute, iar in functie de zona de productie, mai poate contine si diverse alte condimente, precum nucsoara, piper sau cimbru, dar si legume, precum cartofi sau ceapa. In general, chorizo este servit crud ca tapas sau incorporat in diverse feluri de mancare si este delicios.

Tapasul este un platou de gustari a carui origine nu se cunoaste, insa sunt trei legende plauzibile: o forma de comunicare intre hangii si calatorii care nu vorbeau spaniola, dar si ca gustare asezata pe paharele de vin, pentru a opri accesul mustelor. De asemenea, o alta poveste il include pe Regele spaniol Alfonso al X-lea Cel Intelept, care suferea de o boala care il forta sa ia mici gustari insotite de un pahar cu vin, intre mesele principale ale zilei.

Tapas sunt mici gustari pe care spaniolii le consuma de obicei seara, ca o completare la un pahar de vin, si seamana cu niste mici sandvisuri. Exista nenumarate sortimente de tapas si ele variaza de la o felie de paine si o feliuta de jamon pana la aperitive mai complicate, frumos asezate pe o scobitoare.

Inca nu stim cum a aparut tapasul, insa una dintre provesti este ca tapasul a aparut ca o cale de comunicare intre hangii si oaspetii care nu vorbeau aceeasi limba. Hangii ofereau spre degustare si prezentare preparetele pe care le ofereau, iar oaspetii savurau, fara sa mai fie nevoie de o conversatie mai avansata. 

A doua legenda, la fel de credibilita datorita terminologiei cuvantului “tapas” este cea referitoare la actiunea de a pune o gustare pe paharele de vin Jerez, cunoscut si ca vinul de Sherry, pentru a opri mustele sa intre in pahar. ”Tapa” in spaniola inseamna “a acoperi” sau “acoperis”, ceea ce poate fi un indicator al aparitiei acestui obicei culinar.

In istoria gastrnomica a Spaniei, unii autori spun ca tapas s-au nascut datorita bolii regelui spaniol Alfonso al X-lea Cel Intelept, care in urma unei boli a fost silit sa ia mici gustari, adesea doar cateva inghitituri, insotite de un pahar cu vin, intre mesele principale ale zilei. Dupa ce Regele s-a simtit mai bine cu acest tip de meniu, acesta a decretat ca vinul nu va mai fi servit in niciunul dintre hanurile Spaniei decat insotit de o mica gustare, ca incercare de a contracara efectele alcoolului asupra celor care, din cauza lipsei de bani, nu-si puteau cumpara o mancare decenta si preferau sa consume alcool pe stomacul gol.

Gazpacho este deliciul racoros al verilor lungi, insa exista si varianta salmorejo, mai putin cunoscuta publicului larg, tot o supa rece.

Aceste doua supe reci facute din legume crude au luat nastere in verile calde din Andaluzia. Cel mai cunoscut, gazpacho, este facut cu rosii, castraveti, ardei, ceapa si otet. Salmorejo este tot o supa rece, care provine din regiunea Cordoba, are o textura mai groasa si este facuta din usturoi, roxii, ulei de mzsline si bucati de paine veche, si se serveste de obicei cu bucati mici de jamon spaniol, ou fiert tare si crutoane de paine prăjita.

Desi traditional, gazpacho este de culoare rosie, in Malaga se pregateste gazpacho alba, numita in acele locuri „ajo blanco”, iar ingredientele sunt migdalele, usturoiul, semintele de pin, dar chiar si strugurii sau cubuletele de pepene si mere. Gazpacho verde este specific regiunii Huelva, iar numele ii este dat de abundenta ierburilor si a legumelor verzi, in special coriandru, menta, patrunjel, busuioc, ardei, andive sau salata.

Popularitatea supei gazpacho se datoreaza Imparatesei Eugenia de Montijo, sotia Imparatului Frantei Napoleon al III-lea, care a dorit sa i se pregateasca supa preferata chiar si in Franta.

Bauturile spaniole, sangria si cava, care sunt din ce in ce mai intalnite in meniurile restaurantelor din intreaga lume, au aparut relativ recent, insa au certificare de bauturi cu specific regional, asadar nimeni din afara tarii nu poate folosi denumirea oficiala.

In limba spaniola, sangria inseamna “sangerare”, de la cuvantul “sangre” – “sange“ si indica culoarea rosiatica inchisa a bauturii, care a devenit populara in Europa si SUA dupa 1964, cand a fost introdusa oficial ca bautura alcoolica la Carnavalul International de la New York. Insa bautura este foarte posibil sa dateze inca de pe vremea romanilor, care au inceput sa planteze vita de vie.  In antichitate, apa potabila nu era o normalitate asadar oamenii turnau alcool in orice fel de bautura ca sa neutralizeze bacteriile, iar cercetarile arheologice au descoperit ca foloseau un mix cu ierburi si mirodenii, pentru a masca gustul apei. Mai tarziu, in Epoca Medievala, o bautura foarte populara a fost “hippocras”, preparata cu vin si mirodenii precum ghimbir sau scortisoara.

In ceea ce priveste comercializarea licorii, UE a impus restrictii privind etichetarea retetelor traditionale, astfel, doar bauturile preparate in Spania si Portugalia vor fi etichetate ca sangria,  pentru a proteja produsele artizanilor. In forma ei traditionala, sangria se prepara din vin rosu si fructe proaspete, taiate bucatele, insa veti gasi si adaousuri de brandy, zahar, suc de fructe si apa minerala. Sangria are concentrate mai mici sau mai mari de alcool, astfel incat sa poata fi consumata pe tot parcursul zilei, iar fructele intregi din interiorul ei va pot pacali usor, insa aborb foarte mult alcool.

Ideal, sangria se serveste alaturi de mancarea iute, deoarece complimenteaza foarte bine gustul picant sau usturoiat.

Cava este un spumant de origine spaniola la un pret accesibil, care insa are o corpolenta proprie foarte placuta gustului. Cava nu poate fi produs in alta parte decat in Catalunia, si mai ales in regiunea Pendes, la vest de Barcelona. In limba spaniola, “cava” inseamna “grota”, cuvant cu provenienta latina, care da denumirea acestui vin. Productia organizata a acestui vin a aparut atunci cand viticultorul Josep Raventos a incercat sa copieze succesul regiunii Champagne din Franta, iar acest lucru i-a costat pe spanioli aproximativ 300 de ani de incercari de a fi luati in considerare ca o alternativa reala la sampanie.

La fel ca orice alt vin spumant produs prin metoda champenoise a dublei fermentari, cava si produsele imbuteliate in Franta se diferentiaza prin struguri. ÎI timp ce francezii folosesc in special soiuri de chardonnay, pinot noir si pinot meunier, in Spania, cupajul se face din strugurii albi parellada, macabeo si xarel-lo, soiuri foarte aromate, cu un gust puternic specific.

Puteti face o calatorie gastronomica tipica spaniola chiar in Bucuresti

Pentru a experimenta o parte dintre povestile culinare enumerate mai sus, urban.ro va propune Pata Negra (Str. Washington 11), La Finca by Alioli (Str. Grigore Alexandrescu 77) si La Pescaderia by Alioli (Șos. București Nord 14, Pipera Plaza), trei restaurante cu specific spaniol unde veti gasi cu siguranta o experienta iberica savuroasa. Cei de la restaurantele Alioli au participat recent la Cupa Mondiala de Preparat Paella care a avut loc in septembrie la Valencia, unde Chef Anne Marie Pasare a fost printre finalisti.

Citește în continuare