Skip to content

Festivalul Filmului Polonez se desfasoara online, pe platforma TIFF Unlimited, iar filmele se pot viziona gratuit

Festivalul CinePOLSKA 2020 incepe online din 16 octombrie cu cea mai recenta productie a regizoarei Agnieszka Holland, „Sarlatanul”, care va putea fi vazuta de spectatorii celei de-a 16-a editii a Festivalului de Film Polonez.

Din cauza situatiei pandemice din acest an, CinePOLSKA va consta in proiectii online pe platforma TIFF Unlimited, intre 16 si 22 octombrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de sapte zile, fara obligativitatea unui cont pe platforma.

“Sarlatanul”, povestea celebrului videcator ceh care a tratat artisti, oameni de afaceri, politicieni, dar si saraci.

In „Sarlatanul”,Holland abordeaza o poveste din istoria recenta a Cehiei, unde a studiat la celebra scoala de film FAMU. In film, ea cauta cheia intelegerii secretului vindecatorului ceh Jan Mikolášek, nascut la sfarsitul secolului al XIX-lea si cunoscut drept Znachor. Premiera mondiala a „Sarlatanului” a avut loc la Berlinale Special Gala a Festivalului International de Film de la Berlin, editia 70.

Znachor a devenit foarte celebru in cei peste 60 de ani de activitate, tratand artisti, oameni de afaceri, politicieni, dar si saraci. Desi in timpul comunismului a fost considerat dusman al sistemului, a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru si presedinte al Cehoslovaciei, caruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputatie. Dupa moartea politicianului, vindecatorul si-a pierdut averea si drepturile civile.

“Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz” este povestea despre genialul pianist de jazz si compozitor Mieczysław Kosz

Cel de-al doilea film din festival este al regizorului Maciej Pieprzyca, care urmareste viata muzicianului polonez in ordine non-cronologica, prezentand cele mai importante momente din viata lui, intr-o biografie extrem de emotionanta: de la baiatul provenit dintr-o familie saraca, trecand prin momentul pierderii vederii la o varsta frageda, pana la indeplinirea, prin propriile forte, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca intr-un final sa ajunga un pianist redutabil. Rolul principal este jucat de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marca ai tinerei generatii, iar muzica este interpretata de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

Debutul in lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik este o poveste aparent simpla, cu numele de “Supernova”, in care un cunoscut politician provoaca un accident de circulatie

Povestea urmareste parcursul politicianului dupa accident, in urma caruia trei oameni se lupta sa traiasca, actiunea desfasurandu-se intr-un spatiu foarte mic – o bucata dintr-un drum de tara. Cu toate acestea, filmul mentine suspansul de la primul pana la ultimul minut, fiind film invitat la TIFF-ul de anul acesta.

„Totul pentru mama mea” isi are actiunea intr-un centru de reeducare pentru fete, iar povestea este realizata de renumita documentarista Małgorzata Imielska

 Desfasurat intr-un centru de reeducare pentru fete, aflam ca toata viata eroinei interpretata de Zofia Domalik, se bazeaza pe dorinta de a-si gasi mama si de a se intoarce la casa pe care nu a avut-o niciodata. Filmul prezinta totodata si relatiile de familie din Polonia contemporana – cele idilice, denaturate si idealizate de social media, care in film se dovedesc a fi o mare trauma.

Citește în continuare