Skip to content

Special Ziua Austriei – O plimbare prin cateva muzee de arta si locul de nastere al celebrului compozitor Mozart

Din secolul al XVIII-lea pana la inceputul secolului al XX-lea, Austria a gazduit unii dintre cei mai renumiti artisti si muzicieni din lume, printre care Beethoven, Mozart si Gustav Klimt. Impactul cultural s-a datorat in mare parte monarhilor habsburgici a caror pasiune pentru arhitectura grandioasa, muzica si colectiile de arta au transformat Austria, in special Viena, intr-o capitala culturala.

Daca doriti sa descoperiti colectii ample cu lucrarile artistilor Klimt si Schiele sau lumea lui Mozart, va prezentam in continuare cinci muzee pe care le puteti vizita in urmatoarea vacanta in Austria.

In pitorescul Salzburg, turistii pot descoperi una dintre cele mai populare atractii turistice din Austria, locul de nastere al faimosului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

Intr-o cladire tipica burgheza, cei care ii calca pragul pot vedea multe dintre lucrurile compozitorului din copilarie, inclusiv o suvita de par si prima sa viola. Inca de la varsta de 4 ani, acesta era un geniu muzical. In cadrul expozitiei amplasata pe trei etaje, pe langa colectia de portrete si instrumente muzicale, vizitatorii vor afla detalii despre viata lui Mozart, mediul in care a crescut, cariera sa muzicala, prietenii sai si pasiunea pentru opera. De asemenea, este prezentata si prima vioara a artistului nascut pe 27 ianuarie 1756.

Muzeul Albertina gazduieste una dintre cele mai mari si mai pretioase colectii de arta grafica din lume.

Colectia de arta grafica a muzeului a fost fondata in 1776 de catre ducele Albert de Saxa-Teschen. Aceasta contine peste un milion de desene si tiparituri din goticul tarziu pana in prezent. De la Michelangelo si Dürer la Rembrandt si Rubens, si de la Klimt si Schiele la Picasso pana la Richter si Lassnig, colectia Muzeului Albertina ofera o imagine de ansamblu bogata asupra a 600 de ani de istorie a artei. Datorita sensibilitatii lor la lumina, capodoperele muzeului nu pot fi expuse permanent.

Printre operele renumite se numara „Iepurele de camp” si „Maini in rugaciune” al artistului Dürer, „Lacul cu nuferi” al lui Monet, „Dansatoarele” lui Degas si „Portretul de fata” al lui Renoir, dar si capodopere semnate de Rubens, Schiele, Cézanne, Klimt, Kokoschka, Picasso si Rauschenberg. Din creatiile artistilor romani sunt prezentate lucrari de Ignat Bednarik (desene si acuarele), respectiv gravuri de Nicolae Brana. Cele mai fascinante directii artistice ale ultimilor 130 de ani captiveaza atentia si cu picturi de Beckmann, Macke, Chagall, Malewitsch, Rothko, Rainer si Katz. De asemenea, Muzeul Albertina detine si o colectie de arhitectura si una de fotografie (Helmut Newton, Lisette Model) prezentate in expozitii speciale.

Incaperile de lux in galben luminos, verde si turcoaz, ale palatului habsburgic in care este amplasat muzeul transpun vizitatorii in epoca de odinioara, cand acestea erau locuite de fiica favorita a Imparatesei Maria Tereza, arhiducesa Maria Christina, apoi, mai tarziu, de fiul ei adoptiv, arhiducele Karl, castigatorul bataliei de la Aspern, impotriva lui Napoleon.

Situat intr-un cub gigantic de bazalt negru proiectat de arhitectii austrieci Ortner & Ortner, Muzeul de Arta Moderna MUMOK din curtea „Cartierului muzeelor vieneze” prezinta o vasta colectie cu lucrari ale artistilor celebri din secolul al XX-lea – de la Picasso la Pollock -, precum si expozitii contemporane temporare.

Fondat in 1962, muzeul detine peste 10.000 de opere de arta moderna si contemporana, inclusiv lucrari de la Andy Warhol, Pablo Picasso, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gerhard Richter si Jasper Johns. In 1981, peste 230 de lucrari de arta au fost oferite muzeului de catre colectionarul de arta german Peter Ludwig. Printre lucrarile cheie ale artei pop americane pot fi admirate sculptura din lemn „Mouse Museum” al artistului Claes Oldenburg, inspirata dupa personajul Mickey Mouse, „Orange Car Crash” semnata Andy Warhol si lucrarea „Love Rising – Black and White Love (For Martin Luther King)” a lui Robert Indiana din 1968, cat si opere de Jasper Johns, Roy Lichtenstein, John Chamberlain si Tom Wesselman.

Colectia restauratorului din Köln, Wolfgang Hahn, se concentreaza asupra noului realism si prezinta intreaga complexitate a artei din anii 1960: de la Joseph Beuys, François Dufrêne, Yves Klein, Jean Tinguely si Christo, la obiecte precum „Masina universala” a lui George Brecht si legendarul pian al lui Nam June Paik.

Muzeul Belvedere din Viena este unul dintre cele mai importante muzee din intreaga lume. Faimoasa sa colectie de arta include lucrari din Evul Mediu si pana in prezent, inclusiv cea mai mare colectie de picturi Gustav Klimt din lume.

Acesta se intinde in mai multe cladiri, inclusiv doua palate de vara baroce care au fost construite la inceputul secolului al XVIII-lea. Intre acestea se afla gradini extinse, amenajate, unde vizitatorii se pot plimba sau pot merge cu bicicleta. Intregul complex face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO si gazduiaste una dintre cele mai faimoase lucrari din lume: „Sarutul” de Gustav Klimt, renumit pictor austriac si lider al miscarii vieneze Art Nouveau.

Colectia permanenta din cladirea situata pe strada Prinz Eugen (Upper Belvedere) cuprinde 430 de opere de arta dintre care se disting lucrarile lui Rueland Frueauf the Elde, Elena Luksch-Makowsky, Gustav Klimt, Egon Schiele, Helene Funke si Oskar Kokoschka alaturi de capodoperele lui Vincent van Gogh („The Auvers Plain” 1890), Matisse si Auguste Rodin.

Vizitatorii pot descoperi si opt lucrari de renume mondial ale pictorului austriac Egon Schiele care, folosind realitatea augmentata, ofera secretele din spatele operelor de arta. Atractiile muzeului cuprind si clasicii medievali, celebra colectie baroca de busturi de Franz Xaver Messerschmidt si colectia ampla semnata de Ferdinand Georg Waldmüller.

In iulie 2020 au fost adaugate colectiei lucrarile „Bird Flight” de Erika Giovanna Klien si  „Friends and Girl in Green” de Gustav Klimt, imprumutata de la Fundatia privata Klimt.

Nascut in 1862, Gustav Klimt este cunoscut pentru lucrarile sale frumoase, extrem de decorative, care emana adesea o tema erotica.

De-a lungul vietii, Klimt a fost vazut ca un rebel, deoarece a creat tablouri care nu erau in concordanta cu arta academica. Cu toate acestea, picturile sale sunt adevarate capodopere, in special cele care au fost create utilizand foite de aur, adaugand astfel un element nou picturii.

Subiectul principal al lui Klimt a fost corpul feminin, iar pe langa lucrarile sale figurative, care includ alegorii si portrete, Klimt a pictat si peisaje. Opera acestuia a fost influentata de arta japoneza si de metodele sale.

Cateva dintre lucrarile lui Gustav Klimt sunt disponibile si in Romania, la Castelul Peles. Lucrarile sunt facute din vremea studentiei, cand a primit o rezidenta din partea Reginei Maria.

A studiat la Scoala de Arte Decorative din Viena si a petrecut ore intregi in muzeele vieneze examinand vaze antice si alte comori, reproducand picturi precum capodopera „Portretul Isabellei d’Este” de Titian (1534–36).

Picturile sale murale „Beethoven Frieze” (1902) si „the murals” (1909–11) din Stoclet House din Bruxelles, se caracterizeaza prin desen liniar precis si prin folosirea indrazneata a modelelor plate, decorative de culoare si foi de aur.

Printre cele mai faimoase lucrari ale lui Klimt se numara „Sarutul” (1908–09) si portretele „Fritza Riedler” (1906) si „Adele Bloch-Bauer I” (1907). In aceste lucrari, el picteaza figura umana fara umbra si mareste senzualitatea pielii inconjurand-o cu decor ornamental.

In 1911, pictura sa „Moarte si viata” a primit premiu intai la o expozitie internationala desfasurata la Roma. Klimt a considerat premiul printre cele mai mari realizari ale sale.

La sfarsitul anului 2006, capodopera „Portrait of Adele Bloch-Bauer I” (1903-1907) a fost vanduta la galeria Neue din New York pentru un pret record de 135 milioane dolari.

Amplasat in centrul orasului Graz, Kunsthaus este un centru de expozitii care combina arta contemporana internationala cu teme regionale si locale.

Kunsthaus atrage vizitatori nu doar prin expozitiile sale de arta moderna, ci si prin arhitectura sa neobisnuita. Deschis in anul 2003, se spune ca ar arata ca un „extraterestru prietenos” in mijlocul arhitecturii baroce. Proiectat de arhitectii Peter Cook si Colin Fournier, forma sa unica si culoarea puternica atrag anual mii de vizitatori din intreaga lume. Acesta a fost creat dupa ideea de „platforme” care ar trebui sa fie flexibile, adaptabile si fluide. Detine ferestre care ies din acoperisul curbat si un sistemul de iluminare computerizat.

In Kunsthaus pot fi vazute permanent o serie de opere de arta de Max Neuhaus, Bill Fontana, Michael Schuster, Esther Stocker si Gilbert Bretterbauer. Acestea sunt completate cu sculpturi de Oliver Klimpel, doua colaje de Peter Kogler si un tablou de Anna Meyer.

Pana pe 7 martie 2021 poate fi vizionata expozitia TOMORROW semnata de artistul Herbert Brandl. Aceasta reuneste cele mai importante lucrari ale sale – pictura abstracta si figurativa, sculptura – precum si lucrari de Edelgard Gerngross si Thomas Baumann.

Citește în continuare