Skip to content

O plimbare cu ajutorul realitatii augmentate in Casa Batlló a lui Gaudi realizata de artistul KAWS

In ultimii 20 de ani, artistul Brian Donnelly, cunoscut publicului larg sub numele de KAWS, si-a conturat portofoliul cu ajutorul sculpturilor de diferite dimensiuni, asemanatoare desenelor animate, ca Elmo cu XX-uri pentru ochi, si care au atras spectatorii de toate varstele. Intr-unul dintre cele mai recente proiecte ale sale, KAWS a facut echipa cu artistul video Danilo Lauria pentru a crea un tur virtual atipic prin Casa Batlló a lui Gaudí.

Casa Batlló a fost proiectata in anul 1904 si este considerata una dintre cele mai iconice structuri Art Nouveau din Barcelona. Acoperisul a fost asemanat cu spinarea unui dragon, avand solzi si o sira a spinarii bine delimitata prin vertebre din ceramica.

Prin arhitectura acestei cladiri, videoclipul in care apar sculpturile KAWS se deplaseaza folosind o aplicatie de realitate augmentata (AR) pe care Brian Donnelly a creat-o cu Acute Art, o firma internationala care colaboreaza cu artisti in crearea de noi medii digitale. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul platformei Instagram, asa cum au povestit pentru Arhitectural Digest: “Este un mod minunat de a explora noi teritorii. Acesta este un fotograf pe care l-am cunoscut prin Instagram, care foloseste aplicatia mea de AR intr-o casa construita in 1904. Cred ca pe masura ce noile tehnologii se dezvolta, oportunitatile creative cresc si se inmultesc in mod natural,” a declarat Donnelly.

 

KAWS este unul dintre artistii care au intrat in cultura pop globala, sculpturile lui “Companion” fiind recunoscute de orice pasionat de arta si nu numai

Popularitatea acestui artist a crescut foarte mult in ultimii ani, de la crearea designului 2013 MTV VMA Awards in forma unei figurine, la participarea intr-o campanie Dior pentru colectia A$AP Ferg, dar si datorita promovarii sculpturilor “Companion” de catre artisti ca Travis Scott, Justin Bieber, Kim Kardashian sau Kanye West.

Asociat in multe campanii de streetwear, KAWS a inceput acest periplu prin lumea modei in 1999, alaturi de brandul japonez Bounty Hunter. De atunci, UNIQLO, Nike, Jordan Brand si Dior Homme au folosit scuplura lui Donnelly ca element in colectiile lor.

“Companions” au fost parte si din mai multe instalatii de arta, ca de exemplu sculptura din fibra de sticla din 2010 care a fost prezentata la Aldrich Contemporary Art Museum (Connecticut) sau figurina gomflabila care s-a plimbat pe strazile din New York in 2012 la Parada Macy’s Thanksgiving Day.

De asemenea, KAWS a lansat o versiune a lui “Companion” in realitate augmentata, pe platforma Acute Art, fiind disponibila pentru download fanilor care pot duce oriunde aceste sculpturi. Momentul a fost unul aniversar, sarbatorind 20 de ani de existenta a figurinei.

Citește în continuare