Skip to content

A fost descoperit un tablou rar al lui Salai, asistentul si muza lui Leonardo da Vinci. Salai este considerat modelul care a pozat pentru Mona Lisa si Sfantul Ioan Botezatorul.

Pe 18 noiembrie va fi scos la licitatie un tablou despre a carui existenta nu se stia nimic pana recent. „Magdalena penitenta” este una dintre lucrarile foarte rare semnate de Salai, cunoscut drept mana dreapta si prietenul cel mai bun al lui Leonardo da Vinci.

Salai sau Gian Giacomo Caprotti, La Madeleine pénitente, circa 1515-1520

Portretul Mariei Magdalena ar putea fi vandut intre 100.000 si 150.000 de euro in cadrul licitatiei care se va desfasura pe 18 noiembrie.

Tabloul va fi vandut de Artcurial, o casa de licitatii pariziana care isi are sediul in faimosul Hôtel Marcel Dassault, o vila istorica din capitala franceza.

Descoperirea este spectaculoasa din doua motive: Salai a invatat tot ce stia despre pictura de la Da Vinci, a fost printre singurii oameni care i-au cunoscut secretele artistice si nu numai. Din portofoliul lui au fost autentificate numai patru sau cinci lucrari. Cea mai cunoscuta este „Hristos Mantuitorul”, aflata la Pinacoteca Ambroziana din Milano, restul se afla in colectii private.

Portretul Mariei Magdalena are dimensiunile 65 x 50 centimetri si este in stare buna dar are nevoie de curatire.

Mai mult decat ucenic, asistent personal si prieten cel mai bun al lui Leonardo da Vinci, istoricii de arta il plaseaza pe Salai drept amantul geniului florentin.

„Salai” inseamna „micul diavol, necuratul” si este porecla pe care Da Vinci i-a dat asistentului sau in varsta de 10 ani dupa ce i-a furat banii de cinci ori si a fugit sa-si cumpere haine, l-a mintit si i-a dat multe batai de cap. In ciuda acestor lucruri, Andrea Salai, pe numele adevarat Gian Giacomo Caprotti da Oreno, a petrecut urmatorii 30 de ani din viata alaturi de geniul Renasterii care a fost indulgent si generos cu el.

Desi s-a format in atelierul lui Da Vinci, Salai a produs putine tablouri care nu au fost considerate la fel de valoroase precum cele create de ceilalti ucenici ai maestrului italian precum Marco D’Oggiono sau Boltraffio.

Salai i-a fost ucenic, servitor, asistent, contabil lui Da Vinci. Istoricii de arta il considera drept model si muza pentru faimoasele tablouri cu „Ioan Botezatorul” si „Bacchus” iar cateva izvoare il mentioneaza despre iubitul lui Leonardo.

Salai este considerat de unii istorici drept adevaratul model care a pozat pentru „Mona Lisa”.

Salai si Mona Lisa

In scrierile sale, Vasari, cel mai cunoscut istoric de arta al Renasterii, l-a descris pe Salai drept „un tanar frumos si gratios cu parul cret care il bucura foarte tare pe Leonardo”. Inspiratia din spatele Giocondei ramane un mister al artei iar pentru Muzeul Luvru, care respinge afirmatiile ca Salai ar fi fost, de fapt, muza pentru „Mona Lisa” este un lucru usor de inteles. Viata personala a lui Da Vinci a fost deseori ascunsa de dealerii de arta pentru a nu marginaliza lucrarile sale prin prisma homofobiei. In acelasi timp, exista mai multe lucrari si scrieri realizate de pictorii ucenici din atelierul lui Da Vinci in care Salai este mentionat drept iubitul maestrului.

La randul lui, Salai a creat „Monna Vanna”, o versiune nud a Mona Lisei despre care se crede ca este bazata pe o schita in carbune realizata de Leonardo da Vinci. Tot lui Salai ii este atribuita si copia din Muzeul Prado a faimoasei „Mona Lisa”.

Recent, sub Mona Lisa au fost descoperite urmele unui alt desen realizat de Da Vinci.

Citește în continuare