Skip to content

15 secvente din filme celebre in care au fost recreate cele mai cunoscute tablouri din lume.

Procesul creativ al filmelor include o parte de moodboard in care sunt stranse referinte artistice din istorie care ar putea ajuta directorul artistic, scenograful, costumierul, luministii si directorul de imagine sa inteleaga mai bine viziunea regizorala.

Sute de filme care au scris istorie, au devenit de referinta in domeniul cinematografiei si au avut incasari record din box office s-au inspirat din tablouri celebre.

Pe langa inspiratia creativa a regizorului, unul dintre motivele principale este psihologic: tablourile respective au ajuns in constiinta colectiva si orice imagine familiara de pe marele ecran starneste o afinitate si o apropiere subconstienta fata de filmul respectiv.

Va prezentam 15 secvente din filme celebre in care au fost recreate cele mai cunoscute tablouri din lume, de la Martin Scorsese la Terry Gilliam.

„Coloana rupta” din 1944 de Frida Kahlo a inspirat costumul purtat de Milla Jocovich in „Al cincilea element” in 1997.

Pierce Brosnan in „Secretul lui Thomas Crown” din 1999 a refacut tabloul „Fiul omului” creat de René Magritte in 1964.

In filmul „Shirley: visions of a reality” regizat de Gustav Deutsch si lansat in 2013 a fost recreat tabloul „New York movie” din 1939 al lui Edward Hopper.

In acelasi film, Deutsch a recreat si „Morning Sun” pictat de Hopper in 1952.

In „Sexy Beast” regizat de Jonathan Glazer si lansat in 2001 a fost recreata lucrarea cubista a lui Marc Chagall din 1918 – „Deasupra orasului”.

Regizorul american Vincente Minnelli a recreat „Cafea in noapte”, unul dintre cele mai faimoase tablouri ale lui Vincent Van Gogh (1956) in filmul „Lust for life” din 1956.

Unul dintre cei mai influenti regizori americani, Martin Scorsese s-a inspirat direct din „Sarutul” lui Gustav Klimt pentru o secventa cu Leonardo DiCaprio din „Shutter Island” din 2010.

„Pauza din timpul lectiei de dans”, una dintre faimoasele lucrari ale lui Edgar Degas inspirate de lumea baletului, a fost recreata in „A star is born” in regia George Cukor din 1955.

In „Passion”, filmul din 1982 al lui Jen Luc Godard a fost refacuta scena pictata de Jean August Dominique Ingres in 1828 in „The small bather”.

In „Aventurile Baronului Munchausen” din 1988, Terry Gilliam a recreat „Nasterea lui Venus” pictata de Sandro Botticelli in 1484 cu Uma Thurman in rolul Zeitei Iubirtii.

Young naked man sitting by the sea, by Jean-Hippolyte Flandrin (1836)
In „Ambition Wells”, filmul lui Paul Thomas Anderson din 2007 a fost recreata lucrarea lui Jean Hippolyte Flandrin din 1836.

Unul dintre cele mai faimoase tablouri din perioada Romantismului, „Cosmarul” lui Johann Heinrich Füssli din 1781 a inspirat o secventa din „Marchiza de O” regizat de Eric Rohmer in 1976.

In filmul „Bob was cabaret” din 1972 a fost recreat portretul jurnalistei Sylvia Von Harden pictat de Otto Dix in 1926.

Peter Weir a folosit „Arhitectura in lumina lunii” a lui Rene Magritte din 1956 drept inspiratie pentru „The Truman show” din 1998.

Cel mai faimos portret al lui Napoleon realizat de Jacques Louis David in 1801 a fost refacut in 2006 de Sofia Coppola in „Marie Antoinette”.

Citește în continuare