Skip to content

Viata bate filmul. O pereche de manusi bionice ajuta un pianist brazilian de 80 de ani sa cante la 20 de ani de la un accident

Pianistul brazilian João Carlos Gandra da Silva Martins nu a mai cantat cu toate cele 10 degete din 1995, cand si-a pierdut mobilitatea mainii drepte in urma unui jaf si a unei incaierari intamplate in Bulgaria.  Designerul industrial Ubiratan Bizarro a creat o pereche de manusi bionice, care il ajuta sa poata canta in continuare la pian.

„Cand mi-a aratat manusile, am glumit ca sunt pentru box, nu pentru a canta la pian”, a spus Martins, in varsta de 80 de ani, despre manusile negre din neopren fabricate de imprimanta 3D, citat de Reuters. Manusile au tije care fac ca degetele sa revina dupa ce apasa tastele si ii permit pianistului sa continue sa cante.

Martins a cantat cu orchestre diferite in Statele Unite si Europa si a inregistrat lucrarile complete pentru pian ale lui Bach, dar ranile i-au pus capat carierei. Cel mai adesea, publicul meloman l-a ascultat alaturi de Boston Symphony Orchestra si Los Angeles Philharmonic, fiind si promotorul a numeroase programe de sustinere a tinerilor muzicieni din America Latina. Multi ani a incercat sa cante cu o singura mana, insa o alta boala care i-a afectat muschii, distonia focala.

„A putea folosi toate cele zece degete din nou peste 20 de ani mai tarziu este un miracol pentru mine la 80 de ani”, a spus el pentru Reuters.

Artistul a incercat de-a lungul timpului mai mult de 100 de gadgeturi tehnologice astfel incat sa continue sa poata canta la pian, insa pana acum, doar manusile bionice au functionat pentru maestrul brazilian al pianului.

Designerul industrial Bizarro spune ca a ideea pentru aceste manusi bionice i-a venit de la tehnologia masinilor de Formula 1. Investitia initiala pentru aceste manusi a fost mai putin de 100 de dolari pentru a face prima pereche pentru Martins si acum le exporta in Europa sub numele Bionic Extender Gloves.

Pianistul brazilian João Carlos Martins avea programat pentru luna octombrie un concert la Carnagie Hall, o celebrare a celor 60 de ani de cand a cantat in faimoasa institutie pentru prima data. Concertul a fost amanat pentru o data ulterioara, nefiind inca programat.

Citește în continuare