Skip to content

Poezia a invadat cartierele din Bucuresti si Timisoara

 Cu majoritatea institutiilor culturale inchise si programe mutate online acolo unde a permis infrastructura, dar si cu situatia crizei pandemice si evolutia virusului care ne forteaza sa stam mai mult in case, arta si cultura raman refugii pentru fiecare dintre noi, fie ca alegem sa citim o carte, sa ne uitam la un film sau sa exploram online galerii si muzee din lume. 

Doua initiative desfasurate in Bucuresti si in Timisoara incearca sa rupa trecatorii de cotidianul incarcat de stiri si probleme cu ajutorul poeziei contemporane, pozitionate pe garduri, pe geamuri si in apropierea trecerilor de pietoni.

La Timisoara, in cadrul proiectului “Memoriile cetatii”, proiect al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala 2021, trecatorii pot citi poezii in timp ce asteapta la semafor. Trotuarele din 60 de intersectii din oras au de cateva zile versuri din poeziile lui Robert Serban, Tudor Cretu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Ghergut, Svetlana Carstean, Ana Puscasu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea si Alexandru Potcoava. 

La Bucuresti, proiectul POSTER X POEM a devenit o expozitie care poate fi citita si vazuta pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Piata Amzei, Strada Tache Ionescu 4, si pe gardul Carturesti Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor gazdui un numar din cele 21 de lucrari in ferestre si pe gardurile disponibile, pana pe 16 decembrie. 

Proiectul cuprinde doi artisti, un poet contemporan si un ilustrator, scopul fiind ca poemul sa se regaseasca in grafica posterului.

Cele 21 de perechi artisti/artiste X poeti/poete sunt: Daniel Bere X Catalin Suteu, Sorina Vazelina X Krista Szöcs, Alexandra Poienari X Lorena Enache, Alina Marinescu X Monica Cure, Andrei Macesanu X Diana Ilie, CUSCREW X Luca Stefan Ouatu, Sasha Staicu X Anastasia Gavrilovici, Lucian Moldovan X Razvan Andrei, Andreea Cristea X Maria Miruna Solomon, Ciprian Robu X Emil Iulian Sude, Andrei Turenici X Gabriel Dalis, Sinopia X Iv Cel Naiv, Co+lor Studio Studio X Alex Vasies, Laurian Bardos X Stefan Manasia, Stefan Ciobotaru X Florentin Popa, Andrei Nicolescu X Julien Britnic, Bianca Mocan X Deniz Otay, Mada Garbea X Elena Morar, Bogdan Ceausescu X Radu Andriescu, Miruna Modilca Belgun X Yigru Zeltil, Alice Stoicescu X Medeea Iancu.

Citește în continuare