Skip to content

Galeriile Uffizi din Florenta ofera tururi interactive, live pe Facebook de doua ori pe saptamana.

„Uffizi On Air” este numele noului proiect social deschis de Galeriile Uffizi din Florenta prin care publicul va avea acces in muzeu prin transmisiuni live pe pagina de Facebook a institutiei.

Pana pe 6 decembrie, in fiecare marti si vineri la orele 13:00 (14:00 ora locala), tururile virtuale prin Uffizi sunt gazduite de curatori, specialisti si artisti contemporani care prezinta atat aspecte istorice cat si anecdote si curiozitati ale muzeului.

Fiecare transmisiune live are si un moment dedicat raspunsurilor la intrebarile pe care publicul le-a adresat in zona de comentarii.

Prima transmisiune a avut loc pe 6 noiembrie si trebuia sa fie moderata de Eike Schmidt directorul muzeului. Acesta a fost confirmat pozitiv la testul Coronavirus si a intrat in izolare, fiind asimptomatic.

Turul a fost ghidat de unul dintre curatorii muzeului care i-a condus pe spectatori prin cea mai veche aripa a Galeriei, Tribuna del Buontalenti. Este considerat un loc sacru pentru istoria artei, a fost proiectat de Bernardo Buontalenti intre 1581 si 1583 pentru a adaposti cele mai pretioase obiecte ale familiei de Medici.

Galeriile Uffizi au fost inchise inca din luna martie cand situatia pandemiei din Italia era cea mai grava din Europa. Activitatile de comunicare si evenimentele au fost mutate in mediul online.

In perioada urmatoare, pe site-ul uffizi.it si pe pagina de Facebook vor avea loc o serie de proiecte si expozitii interactive menite sa tina activ interesul in lumea artei si sa educe publicul vorbitor de italiana din intreaga lume.

Uffizi se bucura de o prezenta puternica pe retelele de socializare si a devenit muzeul cu cei mai multi abonati pe TikTok, aplicatia fenomen dedicata adolescentilor si copiilor.

Una dintre initiativele de succes demarate de conducerea Uffizi este serialul „Camera mea” de pe Facebook prin care angajatii galeriilor prezinta, pe rand, capodopere si spatiile preferate. Videoclipurile au strans cateva milioane de vizualizari.

Pe Instagram, Uffizi este unul dintre cele mai urmarite complexe muzeale din Europa cu peste 565.000 de urmaritori, in timp ce pe canalul TikTok, deschis in luna aprilie, este, impreuna cu Prado, muzeul cu cei mai multi abonati din lume cu peste 60.000 de adolescenti si tineri.

Urmatoarea transmisiune live din seria „Uffizi on Air” va fi prezentata de Anna Bisceglia, curator al Galeriilor care va comenta portretele lui Rafael.

Uffizi este muzeul cu cel mai mare numar de picturi mobile ale lui Rafael si cea mai bogata colectiei de portrete ale geniului Renascentist.

Intre timp, aici puteti vizita 10 sali din Galeriile Uffizi intr-un virtual in 360 de grade.

Galeriile Uffizi formeaza unul dintre cele mai vizitate muzee din lume si detine cea mai mare colectie de opere create in perioada Renasterii.

Cladirile au fost construite in 1560 sub conducerea lui Giorgio Vassari, cel mai cunoscut istoric de arta din Renastere. Erau destinate birourilor magistratilor care lucrau pentru familia de Medici (uffizi inseamna birouri oficiale). Au fost create 45 de sali si coridoare in care a fost expusa o mica parte din colectia familiei. Cel mai faimos este „Coridorul lui Vassari” in care apar autoportrete ale celor mai ilustri artisti din perioada Renasterii. Selectia istoricului italian este unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult colectionarii de arta si piata vanzarilor de arta in ultimii 500 de ani.

Colectia familiei de Medici era atat de vasta incat, din 1989 se lucreaza la extinderea galeriilor pentru a putea expune mai multe lucrari care au fost imprumutate altor muzee din Florenta si din Italia.

Printre lucrarile expuse in Uffizi se numara opere semnate de Michelangelo, Rafael, Caravaggio, Botticelli, Titian, Leonardo da Vinci, Giotto, della Francesca si Rembrandt.

Citește în continuare