Skip to content

Cel mai recent film a lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time in Hollywood”, devine roman. Regizorul va mai scrie inca o carte

Cineastul american Quentin Tarantino a anuntat ca isi va transforma filmul „Once Upon a Time in Hollywood” (2019), film cu 10 nominalizari la Oscar si doua statuete castigate, intr-un roman. Regizorul a semnat un contract cu editura HarperCollins pentru doua carti, prima dintre ele fiind povestea „Once Upon a Time in Hollywood”, programata pentru lansare in vara anului 2021 in editie imprimata, ebook si audiobook. Cea de-a doua carte va fi un volum de non-fictiune, “Cinema Speculation”, o incursiune in cinema-ul anilor 1970 si va cuprinde cronici si scrieri personale ale cineastului.

Din informatiile aparute in presa, cartea nu va fi repovestirea exacta a filmului, care ii are ca personaje principale pe actorul de televiziune Rick Dalton (interpretat de Leonardo DiCaprio) si pe dublura lui, cascadorul Cliff Booth (Brad Pitt), ci va „amplifica” povestea originala a lui Tarantino, urmarind vietile celor doi, Dalton si Booth.

Despre colaborare, Quentin Tarantino, citat de publicatia Deadline, a povestit ca „In anii 1970, romanele bazate pe filme au fost primele carti pentru adulti pe care le-am citit. Si astazi port inca o nemaipomenita afectiune acestui gen. Asadar, ca pasionat de novelizari, sunt mandru sa anunt “Once Upon a Time in Hollywood” ca fiind contributia mea la acest subgen al literaturii deseori marginalizat, dar iubit. Sunt de asemenea incantat sa imi explorez mai mult personajele si lumea lor intr-un demers literar care va putea (sper) sta alaturi de omologul cinematografic”.

Pentru “Once Upon a Time in Hollywood”, Tarantino semneaza atat regia, cat si scenariul, filmul fiind creat de acesta timp de cinci ani de zile.

Filmul reprezinta un omagiu adus Hollywood-ului de odinioara, prin care Tarantino isi exprima admiratia si nostalgia dupa productiile care i-au marcat adolescenta si l-au convins ca aceasta este cariera potrivita pentru el. Quentin Tarantino are deja in palmares doua trofee Oscar, doua Globuri de Aur si doua premii BAFTA (pentru “Pulp Fiction” – 1994 si “Django Unchained” – 2012), obtinand pentru “Once Upon a Time in Hollywood” si alte doua premii Oscar, cel mai bun rol secundar – Brat Pitt si cea mai buna scenografie, segnata de Barbara Ling si Nancy Haigh.

Quentin Tarantino este un regizor de film, scenarist, producator si chiar actor in propriile sale filme. Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (Ticalosi fara glorie, 2009), Django Unchained (2012) si The hateful eight (2015) .

Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA si Palme d’Or. Fimele lui Tarantino sunt atipice: timpul nu curge liniar, de obicei sunt prezentate mai multe povesti care au un fir comun, se foloseste foarte multa violenta, completata de dialoguri spumoase cu referiri la cultura populara, iar coloanele sonore sunt si ele de referinta de fiecare data.

In anii ’80, ca sa se intretina, Tarantino lucra intr-un magazine de inchiriat casete video, iar viata lui s-a schimbat dupa ce l-a cunoscut la o petrecere la Hollywood pe producatorul Lawrence Bender, care l-a incurajat sa scrie un scenariu de film. Prima sa tentativa nu a fost reusita, scenariul nu a fost publicat niciodata. Insa i-a adus primul sau job la Hollywood, ca asistent de productie la caseta video de exercitii a lui Dolph Lundgren, “Maximum Potential”, in 1986. Anul urmator a aparut in rolul unui imitator al lui Elvis Presley in „Sophia’s Wedding: Part 1” – un episod din serialul tv “The Golden Girls”. 1987 a fost anul in care Tarantino a scris si a regizat primul sau film – My Best Friend’s Birthday.

Filmul care i-a schimbat destinul a fost “Reservoir Dogs”, pe care l-a regizat in 1992, cu premiera la Festivalul Sundance, unde a devenit un adevarat fenomen.

Printre altele, in cariera sa de regizor a refuzat proiecte ca “Speed” sau “Men in Black”, imediat dupa succesul obtinut cu “Reservoir Dogs”.

Citește în continuare