Skip to content

Cele mai frumoase 12 monumente de patrimoniu din Europa aflate in pericol de disparitie

Europa Nostra, cea mai cunoscuta organizatie care militeaza pentru protejarea si consolidarea patrimoniului european, a anuntat cele 12 monumente care intra in lista scurta a celor mai periclitate locuri din Europa in 2021.

Dintre acestea, vor fi alese sapte monumente care vor fi promovate in randul reprezentantilor UE, UNESCO si ale altor institutii europene cu influenta politica, financiara si sociala.

Asociatia Europa Nostra nu se ocupa in mod direct cu facilitarea de fonduri pentru a repara si a consolida monumentele. Insa listarea locurilor si promovarea lor la nivel european ajuta in gasirea de finantari private, donatii si mobilizarea opiniei publice locale si internationale.

Lista celor 7 monumente pe cale de disparitie va fi anuntata in luna martie. Pana atunci, va invitam sa descoperiti 12 locuri superbe din Austria, Bulgaria, Croatia, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Kosovo si Spania.

Linia de tren cu abur Achensee din Tyrol, Austria functioneaza cu acelasi echipament din 1889.

Asemanatoare Mocanitei din Romania, linia de tren cu abur Achensee este singura linie de acest gen din lume care foloseste acelasi echipment de functionarea de secolul al XIX-lea inca de la inaugurarea din 1889. Elementele de care are nevoie pentru plimbarea feerica prin Muntii Tyrol sunt locomotivele cu abur, vagoanele de pasageri, o casa de motoare cu platforma glisanta, un atelier pentru reparatii, sinele de tren, baraje si poduri.

In primavara anului 2020, compania Achensee a dat faliment iar subventiile promise de guvernul din provincia Tiroliana nu au fost platite. Monumentul se afla in pragul deteriorarii si este pe cale de disparitie daca nu va primi fondurile necesarii functionarii si ingrijrii corespunzatoare.

Teatrul Modern din Sofia Bulgaria a fost unul dintre primele cinematografe deschise in Europa.

La cinci dupa deschiderea din 1908, Teatrul Modern din Sofia a devenit unul dintre cele mai importante centre culturale din Bulgaria si zona balcanica. Cladirea a fost construita de arhitectul bulgar Dimitar Nachev si imita perfect stilul Secesiunii Vieneze.

Desi cladirea a supravietuit bombardamentelor din timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial, cinematograful a fost inchis in 2003 si a inceput sa se deterioreze constant in ultimii 7 ani. Cladirea a fost vandalizata iar decoratiunile fatadei sunt in prag de cadere.

Complexul de Cimitire Mirogoj din capitala Croatiei este un exemplu unic de arhitectura neoclasica.

Construit intre 1876 si 1929, Complexul de Cimitire Mirogoj din Zagreb a fost proiectat de arhitectul german Hermann Bolle, cunoscut pentru cele mai faimoase cladiri religioase din Croatia, printre care Catedralele Dakovo, Zagreb si Križevci. Cimitirul serveste drept loc de inhumare pentru majoritatea personalitatilor croate din ultimii 100 de ani.

Pe langa exemplul de arhitectura europeana neoclasica nemaivazut la alte cimitire din Centrul Europei, cimitirul este faimos si pentru ca include membri din majoritatea grupurilor religioase: catolici, ortodocsi, musulmani, evrei si protestanti.

Complexul a fost afectat dupa cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter care a lovit Zagrebul in martie 2020. O mare parte din elementele decorative au cazut iar peretii au suferit crapaturi masive. Ploile din vara trecuta au accentuat aceste probleme indelung ignorate de autoritati iar monumentul se afla in pericol de prabusire.

Biserica Saint-Denis din perioada Gotica are cel mai vechi clopot al unei cladiri din Nordul Frantei.

Biserica Saint-Denis din orasul Saint-Omer din Hauts-de-France face parte dintr-unul din cele mai importante centre culturale si economice din Evul Mediu. Clopotul dateaza din secolul al XIII-lea si este cel mai vechi al unei cladiri din Nordul Frantei.

Interiorul prezinta arhitectura si decoratiuni create din secolul al XV-lea pana in secolul al XIX-lea, o parte dintre acestea au fost aduse de la o manastire din zona care a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze.

Acoperisul si colectia de artefacte si lucrari de arta sculptate in bronz sunt in pericol de deteriorare iar biserica istorica are nevoie de reconsolidare serioasa.

Fortareata Narikala este unul dintre cele mai vechi monumente din Georgia.

Fortareata Narikala este unul dintre cele mai impresionante monumente din Tbilisi dupa ce a facut parte dintr-o ruta istorica de comert intre Europa si Asia – Drumul Matasii.

Constructia apare in mentiunile istorice din Georgia inca din secolul al IV-lea, fiind actualizata in secolele VII si XI. In 1827, o parte a fortificatiei a fost distrusa intr-un cutremur puternic care a afectat zidurile exterioare.

Monumentul este in pragul colapsului din cauza lipsei intretinerii si a problemlor hidrologice din zona. In 2012, a fost pusa in functiune o telecabina care a dublat numarul de turisti din zona, fapt care a crescut interesul vizitatorilor europeni in aceasta cladire istorica.

Centura de spatii verzi din Koln este o structura peisagistica unica in Europa.

Sistemul de spatii verzi din Koln, Germania a inceput sa fie planuit in 1920 si era menit sa transforme zona in primul oras modern european. Sistemul de diguri si irigatii dateaza inca de pe vremea Imperiului Prusac si creeaza o retea de spatii verzi legate prin coridoare razale si facilitati ecologice.

Centura consta in obiective economice, de transport, cultural si educationale de importanta urbana si internationala. Extinderea autobenzilor si a autostrazilor care au facut parte din modernizarea recenta a orasului Koln a afectat Sistemul de Spatii Verzi care merita salvat si reconditionat.

Cele cinci insule turistice din Sudul Marii Egee din Grecia se afla in pericol de industrializare.

Amorgos, Kimolos, Kithira, Sikinos si Tinos sunt cele cinci insule care fac parte din „Peisajul cicladic” din Marea Egee. Sunt formate din munti, dealuri, asezari traditionale, situri arheologice din Antichitate si monumente importante.

Situatia precara a Greciei din ultimul deceniu ameninta existenta acestor insule prin transformarea lor in zone industriale si parcuri pentru turbine eoliene. Planurile actuale includ instalarea turbinelor in ficare dintre insule, inclusiv in zonele protejate.

Gradina Giusti din Verona dateaza din perioada Renasterii si a supravietuit in forma initiala pana in prezent.

Gradina Giusti dateaza din anul 1570 si a fost deschisa publicul incontinuu de aproape 500 de ani. Este unul dintre cele mai frumoase exemple de gradina Toscana din perioada Renasterii, reusind sa supravietuiasca in forma in care a fost gandita initial.

Locul apartine aceleasi familii inca din Renastere si consta in specii rare de plante si unul dintre cele mai vechi si complexe labirinturi de busteni din lume. Bulevardul central cu chiparosi imparte gradina in doua si functioneaza ca un teatru in aer liber.

O treime din copaci au fost afectati de o serie de trei furtuni severe care au avut loc in 2020. O parte din statuile din secolul al XVII-lea care decoreaza gradina au fost afectate iar sistemul de irigatie a fost deteriorat.

Venetia a fost unul dintre cele mai afectate orase europene de inundatiile anului 2020. Printre cladirile afectate se numara superbul Palat Ca’Zenobio.

Palatul Zenobio din Venetia este un exemplu spectaculos al arhitecturii Baroce cu decoratiunile specifice care au definit perioada Venetiana a acestei perioade din istoria artei.

A fost construit la sfarsitul secolului al XVII-lea si, pe langa cladirea principala la care se poate ajunge cu barca pe faimoasele canale venetiene, include sali de bal, o curte interioara in stilul neoclasic si o gradina plantata in perioada Romantismului italian.

Complexul de cladiri a apartinut Colegiului Armenian Moorat-Raphael din 1851 pana in 1997. De la inchiderea acestuia, Palatul a fost expus deteriorarilor si risca sa isi piarda importanta de patrimoniu daca nu va fi restaurat.

Manastirea Decani din Kosovo este o imbinare a stilurilor artistice Estice si Vestice din prima jumatate a secolului al XIV-lea.

Manastirea Decani este un rezultat iesit din comun al modului in care micile tari europene au fost dominate alternativ de Imperiile Orientale si Occidentale. Cladirea imbina fresce sirbesti si bizantine in arhitectura Gotica si Romanica din secolul al XIV-lea.

Avand ritul ortodox, manastirea Decani a fost unul dintre cel mai bine pastrate monumente din Europa medievala. Complexul monastic include si o padure superba si peisaje feerice care se adauga la patrimoniul cultural al locului.

Manastirea a fost inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 2006. In ciuda fortelor armate NATO care au protejat-o inca din 1999, cladirea a fost atacata de patru ori cu grenade de mortari de catre extremisti locali si ISIS.

Oficiul Postal Central din Skopje a supravietuit unui incediu puternic in 2013.

A fost proiectat de Janko Konstantinov si finalizat in 1974 si reprezinta un moment al arhitecturii brutaliste cu o structura exceptionala din ciment intarit. In ciuda structurii rigide, forma cladirii o imita pe cea a unei flori de lotus, o alegere care simbolizeaza renasterea orasului Skopje dupa cutremurul din 1963.

Desi a Oficiul Postare macedonean a supravietuit unui incendiu grav in urma cu 7 ani, domul, picturile murale, mobila si decoratiunile luminoase au fost complet pierdute sau deteriorate iar restul cladirii se afla in pericol.

Capela San Juan de Socueva este un monument de patrimoniu ascuns in muntii stancosi din Cantabria, in Nordul Spaniei.

Capela San Juan de Socueva din Arredondo, Cantabria dateaza din anii 660-680 si este in continuare functionala, avand un rol important in comunitatea religioasa locala.

Fiind ascunsa in munti, naosul patrat al capelei are un perete nordic din piatra naturala si un altar din secolul al XIX-lea creat in stilul Neoclasic.

Starea de conservarea a capelei este ingrijoratoare, a devenit un pericol inclusiv pentru turistii care o viziteaza din toate colturile lumii.

Citește în continuare