Skip to content

(galerie foto) Lucrarile create de Banksy in timpul pandemiei.

Pentru numerosi artisti din intreaga lume, perioada pandemiei a fost productiva si i-a inspirat sa-si exerseze viziunea creativa prin prisma vremurilor in care traim.

Bansky, unul dintre cei mai cunoscuti artisti stradali contemporani, s-a remarcat inca din luna aprilie si a creat cateva lucrari care satirizau obiceiurile omenirii de la inceputurile lockdownului.

Prima lucrare din timpul pandemiei a aparut in luna aprilie din ceea ce se presupune a fi interiorul locuintei artistului. Este o serie de sobolani desenati prin baie care ironizeaza timpul indelungat petrecut in casa si goana dupa hartie igienica.

Spre deosebire de alte lucrari care apar in spatiul public si sunt descoperite de locuitorii zonei respective, lucrarea din lockdown a fost postata direct pe contul de Instagram al lui Banksy.

Artistul a desenat noua sobolani intr-o baie devastata si a descris lucrarea cu textul „sotia mea uraste cand lucrez de acasa”.

Desenul a fost un omagiu adus artistului francez Blek le Rat care a inspirat cariera lui Banksy si seria de desene cu rozatoare insotite de mesaje devenite faimoase precum „Pentru ca nu merit nimic” sau „Va veni si timpul nostru”.

A doua lucrare a aparut in aprilie si a fost dedicata angajatilor din domeniul medical care si-au pus viata in risc si au salvat sute de mii de vieti in timpul pandemiei.

Lucrarea a aparut in Southampton General Hospital, unul dintre cele mai mari spitale din Sudul Angliei. Intins pe un metru patrat, desenul prezinta un copil care isi alege jucariile preferate dintr-un cos pentru hartie.

In locul figurinelor cu Spiderman si Batman care stau asezate in fata lui, baietelul alege o asistenta medicala din NHS, Sistemul National de Sanatate al Britanicilor. Asistenta poarta uniforma medicala si o capa de supererou, avand mainile in pozitia lui Superman care priveste mereu inainte cu optimism si curaj. Desenul este in majoritate alb-negru, singurul element colorat este crucea rosie care reprezinta organizatia omonima.

In luna iulie, Banksy a vandalizat metroul londonez cu un desen despre raspandirea Coronavirusului.

Intr-o interventie rara, Banksy s-a filmat in timp ce a vandalizat geamul unei garnituri de metrou din Londra. Lucrarea prezinta un soarece care stranuta pe geam si a fost insotita de mesajul ironic „Daca nu porti masca, nu iei” si un alt sobolan care deseneaza graffitiuri.

La cateva zile dupa realizarea lucrarii, Tfl (Transport for London) a confirmat ca a sters graffitiul, avand o politica stricta impotriva desenelor din metrou. Reprezentantii TfL au declarat: „Apreciem sentimentul de a incuraja oamenii sa poarte masti. In acest caz, opera de arta a fost stearsa din cauza regulilor anti-graffiti pe care le avem. Am vrea sa ii oferim lui Banksy ocazia sa creeze o alta versiune a acestui mesaj intr-un loc potrivit.”

In luna iulie, Banksy a donat banii obtinuti din vanzarea lucrarii „Vedere asupra Marii Mediterane, 2017” catre un spital din Bethleem. Opera era inclusa in proiectul hotelier „Walled Off” pe care artistul l-a deschis in Palestina.

Zilele trecute, Bansky a dezvaluit o noua lucrare tematica pandemiei in orasul Totterdown din Bristol.

Imediat dupa ce artistul a validat autenticitatea graffitiului prin postarea acestuia pe site-ul lui si pe contul de Instagram, autoritatile din Bristol au demarat procedurile de protejare a lucrarii. De fiecare data cand Banksy deseneaza pe o cladire, valoarea acesteia creste. Astfel, politia locala a plasat geamuri de plastic in jurul lucrarii.

In acelasi timp, proprietarii cladirii unde se afla desenul cu batrana care stranuta a cumparat imobilul cu cateva saptamani inainte asa ca s-a trezit cu o surpriza in ceea ce priveste valoarea casei.

In luna aprilie, una dintre lucrarile lui Banksy a fost actualizata cu o masca de protectie. Artistul nu a revendicat schimbarea.

Graffiti-ul parodie dupa tabloul „Fata cu cercel de perla” al lui Johannes Vermeer a aparut in 2014 in Bristol, in zona Albion Docks. Desenul a fost plasat strategic astfel incat faimosul cercel de perla sa fie inlocuit cu o alarma de paza.

In luna aprilie, lucrarea a fost actualizata cu o masca de protectie in nuanta bleu, intr-un stil care nu e neaparat specific lui Banksy.

Citește în continuare