Skip to content

Banksy scoate la licitatie o lucrare in beneficiul unui spital palestinian din Bethleem. Lucrarea e evaluata la peste 1 milion si jumatate de dolari

Artistul britanic Banksy a anuntat de curand ca va dona banii obtinuti din vanzarea unei lucrari evaluate la peste un milion si jumatate de dolari, „Vedere asupra Marii Mediterane, 2017”. Lucrarea face parte din proiectul hotelier “Walled-Off” pe care Banksy l-a deschis in orasul palestinian Bethleem. De altfel, donatia va merge catre un spital din Bethleem, pentru construirea departamentului de accidente cerebrale.

“Vedere asupra Marii Mediterane” este un triptic care va fi licitat prin intermediul casei de licitatii

Sotheby’s din Londra. Tablourile reprezinta trei vederi asupra unei mari involburate , veste si colaci de salvare portocalii esuati pe plaja, o reinterpretare a crizei migrantilor din Europa aniloe 2010, cand foarte multe vieti s-au pierdut prin inecare.

Lucrarea este realizata in vopsea in ulei a fost expusa la intrarea in hotelul „Walled-Off” pana de curand, cand a fost trimisa la Londra pentru licitatie.

Hotelul “Walled-Off” a fost deschis in 2017, apartine lui Banksy si este o unitate de cazare cu un puternic mesaj social, avand in vedere pozitionarea chiar la granita dintre zidul de securitate ridicat de Israel in Cisiordania

Hotelul “Walled-Off” are noua camere si pare un hotel-muzeu, fiecare camera fiind decorata cu un grafitti a lui Banksy.  Artistul a conceput in acest hotel un spatiu cultural si de cazare lipsit de violenta si resentiment, intr-o incercare de a atrage atentia asupra conflictului israelian si a regimului de ocupatie din Bethleem. Rezervarile se fac exclusif online si este o lista de asteptare pentru cazarea aici, unde preturile variaza de la 215 dolari la 1.000 de dolari, insa exista si o camera in regim de hostel, un intr-o camera cu sase paturi, un pat costa 30 de dolari pe noapte.

Tema medicala il preocupa pe Banksy, care a desenat in mai un grafitti in semn de multumire personalului medical britanic din prima linie, dar si mesaje de responsabilitate privind purtarea mastii in spatiile inchise si dezinfectarea mainilor, pe care le-a lasat intr-un vagon de metrou londonez

In luna mai, o lucrare semnata de Banksy, care aduce un omagiu personalului medical aflat in prima linie in lupta impotriva coronavirusului, a fost expusa intr-un spital din Marea Britanie, in Southampton, si urmeaza sa fie scoasa la licitatie in beneficiul sistemului de sanatate britanic.

Intr-un video postat pe pagina artistului de Instagram, Banksy ar aparea intr-o inregistrare video purtand masca, un costum alb de protectie, manusi si o vesta de siguranta. In video, artistul foloseste sabloane pentru a desena sobolani-statement care il reprezinta pe peretii interiori si pe ferestrele vagoanelor de metrou, fiecare avand un mesaj legat de responsabilitatea purtarea mastii si a dezinfectarii mainilor in aceasta perioada. Vagonul cu lucrarile respective a fost curatat de care oficialii transportului londonez, arta grafica fiind interzisa complet de catre autoritati in interiorul metroului. Dupa ce au aflat ca desenele erau ale lui Banksy, oficialii transportului londonez i-au propus alte spatii de sustinere a mesajului autoritatilor de responsabilitate, insa artistul nu a raspuns pana acum acestei oferte.

View this post on Instagram

. . If you don’t mask – you don’t get.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Citește în continuare