Skip to content

Teatrul din Sfantu Gheorghe lanseaza spectacolul “Zbor deasupra unui cuib de cuci” in realitate virtuala. Este primul astfel de spectacol de pe scena romaneasca si printre primele din lume.

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat de curand platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR.  

Prin acest proiect pilot, Teatrul “Andrei Mureşanu” devine printre primele teatre din lume care se deschide catre digitalizare, printre primele proiecte similare aflandu-se Cirque du Soleil, dar nu numai. Teatrul VR360 promite experiente noi, oferind o perspectiva complet diferita spectatorului, de data aceasta in siguranta casei sale. Teatrul VR360 este o varianta complementara, devenind o alternativa menita sa sustina teatrul clasic”, explica demersul reprezentantii teatrului. 

Piesa este segmentata in mai multe episoade si poate fi redata pe orice headset VR (conectat la internet si cu web browser VR) prin accesarea platformei Teatru VR si achitarea taxei aferente vizionării acesteia.

Teatrul a pus in vanzare si pachete complete, care contin si casti VR, ce pot fi utilizate si pentru alte tipuri de experiente VR. Pretul de achizitie este de 100 lei, respectiv 120 lei pentru seturile cu casca si controller, si pot fi cumparate tot de pe platforma dedicata spectacolelor in realitate virtuala. 

Este primul proiect pilot VR360 al Teatrului “Andrei Muresanu”, devenind astfel printre primele fuziuni dintre tehnologiile imersive si arta teatrala, cu scopul de a transpune spectatorul in centrul actiunii din confortul si siguranta casei sale. Teatrul VR 360 presupune vizionarea unui spectacol de teatru cu ajutorul unei casti VR, prin intermediul careia spectatorul este transpus in inima povestii, privind jocul actoricesc din prisma unui personaj sau chiar din perspectiva unui alt actor, traind la o intensitate maxima experienta”, detaliaza proiectul reprezentantii teatrului. 

Desi pare un proiect mai potrivit pentru zona jocurilor, aplicabilitatea realitatii virtuale este mult mai cuprinzatoare.

In mod general, experientele 360 sunt denumite VR, insa ele nu sunt acelasi lucru. “Da, experientele 360/180 sunt redate cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuala pentru a crea acel sentiment de imersivitate, insa pot fi vizionate si prin metode clasice de scroll mouse. Cand te afli intr-un video 360 poti privi in jurul tau, devenind astfel parte din poveste”, spun initiatorii proiectului.

“Zbor deasupra unui cuib de cuci” este romanul scris de Ken Kesey in anul 1962. Actiunea are loc intr-un spital de psihiatrie din Oregon si are la baza studiul proceselor institutionale si al mintii umane.

Romanul este si o critica la adresa psihiatriei, dar si un tribut adus principiilor umane. In regia lui Eugen Gyemant, “Zbor deasupra unui cuib de cuci” este prima piesa de teatru adaptata integral in VR360, tehnologie ce te teleporteaza direct in centrul povestii. Spectacolul este segmentat in 15 episoade.

Citește în continuare