Skip to content

(Galerie foto) A murit Ion Dichiseanu. „Am fost unul dintre actorii care au fost rasfatati. Tot ce am vrut am jucat”. Cele mai reprezentative imagini din cariera sa

A incetat din viata Ion Dichiseanu la 87 de ani.

Actorul suferea de insuficienta renala si respiratorie s era internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca.

S-a nascut in Adjud in 1933 intr-o familie de ceferisti si in copilarie s-a mutat cu familia in orasele in care era trimis tatal sau ca impiegat. In timpul razboiului impreuna cu familia a fost deportat intr-un lagar din Salzburg, iar dupa un an, cand razboiul s–a terminat au putut sa se intoarca in tara si a ajuns la Galati.

A studiat mai intai Şcoala de Tehnica Me­talurgica, dorind sa se faca inginer pentru ca asta a fost visul parintilor lui. A ajuns la actorie la recomandarea nepoatei unui mare actor, George Vraca, balerina care era in grupul sau de prieteni din studentie. Dupa absolvirea institutului, tot Vraca l-a ajutat sa vina la Bucuresti de la Botosani unde fusese trimisa intreaga lui grupa pentru ca tocmai se infiinta teatrul din oras.

Vraca l-a distriuit in “Antonio si Cleopatra”, alaturi de Olga Tudorache si asa a ajuns in atentia ligii mari de actori si regizori.

 A fost pentru multi ani actor al Teatrului Nottara din Bucuresti.

Ion Dichiseanu a fost unul dintre actorii care au jucat foarte mult in filmele romanesti ale anilor 70-80.

Pentru o generatie, Ion Dichiseanu a fost Pierre Vaillant din serialul tv “Toate panzele sus”, dar si Tudor Stamatescu in “Titanc Vals”-ul regizat de Puiu Calinescu, dupa piesa lui Tudor Musatescu.

A fost un prieten apropiat al lui Sergu Nicolaescu in filmele caruia a aparut de mai multe ori  ( “Pentru patrie” -1978 unde l-a jucat pe Ozman Pasa, “Revansa” 1978, Triunghiul mortii – 1999 “Supravietuitorul” – 2008   ). In urma cu 10 ani, intr-un interviu a surprins lumea cinematografica autohtona sustinand vehement ca Sergiu Nicolaescu e un regizor mult mai bun decat Lucian Pintilie.

A fost capitanul Margarit in filmele lui Doru Nastase, dupa Eugen Barbu din seria Margelatu– “Misterele Bucurestiului”, “Trandafirul Galben”.

Considerat unul dintre junii primi ai cinematografiei romane, Dichiseanu nu s-a sfiit niciodata sa aduca in prim plan relatiile sale cu actrite foarte frumoase.

In ultima parte a vietii a scris un volum de poezie si doua carti autobiografice („Am fost rivalul regelui” si „Adevarul mai frumos decst legenda”) in care aventurile sale amoroase au tinut pagini intregi. Relatia sa cu actrita Sara Montiel, una din marile frumuseti ale anilor 60-70, e de mare notorietate, actorul afirmand la vremea respectiva ca a fost rivalul Regelui Spaniei la inima acesteia.

In 2008 s-a inscris in politica in partidul pe care la acea vreme il avea Gigi Becali si a spus ca inscrierea a fost ca sa-l ajute pe prietenul lui sa obtina mai multe voturi.

“Toate rolurile pe care le-am jucat le-am iubit. Am dat cate o bucatica din sufletul meu si din fiinta mea fiecarui rol. Am fost un rasfatat, eu am fost unul dintre actorii care au fost rasfatati. Tot ce am vrut am jucat” Ion Dichiseanu

Citește în continuare