Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul de Anul Nou: Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Viena, Jean Michel Jarre in concertul de Anul Nou din catedrala Notre Dame, concert aniversar Grimus si o selectie de spectacole disponibile online gratuit

Primul weekend din nou an este un timp potrivit pentru a reflecta la anul care a trecut, de a proiecta ceea ce ne dorim in 2021 si de a ne relaxa.

Pentru acest weekend, urban.ro va propune o serie de evenimente care au loc in variante online.

Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Viena, Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elvetiei Italiene conduse de dirijorul Ion Marin si concertele din Festivalul Sonoro

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena devine interactiv pentru publicul de acasa. Publicul poate interactiona cu artistii de pe scena dupa ce se inscriu pe platforma www.mynewyearsconcert.com, indiferent daca urmaresc concertul din fata unui computer, a unei tablete sau a unui telefon. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea sa incarce pe site-ul dedicat Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena si o fotografie care sa exprime entuziasmul pentru concert. O selectie din aceste imagini, cu informatii despre localizarea geografica a spectatorilor, va fi prezentata de televiziunea ORF in timpul aplauzelor live.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena reuneste in fiecare an cel mai bun program muzical, plin de vivacitate si antrenant, dar si meditativ in acelasi timp, oferind compozitii care apartin dinastiei Strauss si contemporanilor acesteia. De la valsuri la polci, cea mai vieneza muzica scrisa vreodata se intampla intr-o interpretare artistica de valoare, iar noi o putem vedea in transmisiune directa.

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a Romaniei, la Centrul de Arta si Cultura din Lugano, Elvetia, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elvetiei Italiene – OSI. Evenimentul o va avea ca solista pe marea pianista Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven si Simfonia nr. 5 de Franz Schubert. Concertul va putea fi urmarit in live streaming pe https://www.osi.swiss/rsi-livestream.

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Elvetiei Italiene, numit in mod traditional si Concertul di San Silvestro (Sfantului Silvestru) este unul dintre cele mai asteptate ale sezonului si va fi preluat si pe canalul de streaming live al RSI – Radioteleviziunea Elvetiană – https://www.rsi.ch/live-streaming.

Festivalul SoNoRo, editia a XV-a, va putea fi urmarit online pana pe 15 ianuarie 2021, pe platforma de Youtube a festivalului fiind indexate toate concertele transmise live.

Pentru noaptea de Revelion, Parisul a fost nevoit sa renunte la traditionala petrecere in strada care avea ca punct final focul de artificii, inlocuind totul cu un concert Jean Michel Jarre live in realitatea virtuala din Notre Dame.

Concertul va fi transmis pe youtube si facebook, va incepe la ora 23.25 si va dura 50 de minute, iar Jean Michel Jarre – care va canta in direct- va aparea sub forma unui avatar in catedrala digitalizata inainte de incendiul din 2019.

Spectacolul e patronat de UNESCO, sustinut de primaria Parisului si se vrea a fi un mesaj de speranta pentru vremurile dificile, dar si o ocazie de a aduce un omagiu Catedralei Notre Dame. El se va numi “Welcome to the other side”.

Pentru fanii Grimus, in noaptea de Revelion, chiar la miezul noptii, pe platforma #OvergroundShowroom va avea loc premiera online a concertului aniversar de 10 ani de la Arenele Romane, inregistrat in februarie 2016.

Concertul va cuprinde toate discografia, dar si momente cu Doru Trascau (The Mono Jacks), Dan Byron (byron) si George Gadei (Travka). Concertul filmat atunci va avea premiera online vineri, 1 ianuarie, chiar la miezul noptii (la ora 00.00) pe www.showroom.overground.ro.  Biletele se pot achizitiona de pe platforma iaBilet.ro la pretul de 29 de lei si concertul va fi disponibil pentru o luna de zile. Pentru cei care au deja abonament pe Overground Showoom, concertul va fi disponibil gratuit.

O retrospectiva a concertelor spectaculoase disponibile online poate face parte din programul de weekend: Kylie Minogue, The Weeknd, Katy Perry, Mariah Carey sunt doar o parte dintre artistii care au reusit sa surprinda publicul anul care tocmai se incheie.

Pana pe 5 ianuarie, o serie de musicals sunt disponibile online gratuit: “Kinky Boots”, “Tangled”, “Frumoasa si Bestia” si “Frozen”.

Pe perioada sarbatorilor de iarna, marile companii de spectacole din lume continua sa ofere continut gratuit pe platformele online, situatia spectacolelor live, cu public in sala, in industrie fiind din ce in ce mai critica din cauza crizei medicale globale.

O plimbare virtuala prin muzeele lumii poate ajuta la buna disponizitie: Muzeul Prado ofera acces gratuit la 400 de opere de arta ale clasicilor, cea mai mare colectie Frida Kahlo este disponibila online gratuit, tururi virtuale gratuite prin atelierele si casele lui Salvador Dali, Claude Monet, Rafael, Joan Miro si Rodin sau o calatorie prin muzeele din Romania deschise online.

De curand, Muzeul Prado din Madrid a lansat o aplicatie de tip ghid virtual in care ofera acces gratuit la unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din istorie.

Una dintre cele mai cunoscute artiste ale secolului trecut, Frida Kahlo a lasat mostenire lumii peste 143 de tablouri pictate, dintre care 55 au fost autoportrete, dar si o colectie impresionanta de lucruri care i-au apartinut de-a lungul vietii.

O mare parte din colectia ei este disponibila pe Google Arts & Culture, platforma colaborand cu 33 de muzee din sapte tari din lume pentru a indexa electronic lucrarile artistei, dar si pentru a oferi contextele acelor creatii. Expozitia pusa la dispozitie de Google Arts & Culture se numeste “Faces of Frida” si este disponibila aici.

7 tururi virtuale gratuite prin atelierele si casele lui Salvador Dali, Claude Monet, Rafael, Joan Miro si Rodin arata cum un lucru comun al artistilor din selectia de mai jos este nevoia de izolare cat mai departe de agitatia lumii cotidiene.

In a doua jumatate a carierei, cand au strans indeajuns de multi bani pentru a-si permite o casa, s-au retras in sate pescaresti si au construit gradini, parcuri si oaze de liniste in care sa se bucure de placerile simple ale vietii.

Casele si atelierele au fost gandite pentru a fi mostenite si transformate in muzee care sa expuna operele lor in spatiul care le-a inspirat.

10 muzee din Romania pe care le poti vizita online care ofera tururi virtuale insotite de cate un ghid audio sau scris, de muzica si de acces in locuri mai rar deschise publicului. Printre muzee, Ateneul Roman, Muzeul National Cotroceni sau Muzeul National de Arta al Romaniei.

Daca aveti o pereche de ochelari pentru realitate augmentata, puteti incerca primul spectacol romanesc pus in scena in format VR.

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat de curand platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR.  

Piesa este segmentata in mai multe episoade si poate fi redata pe orice headset VR (conectat la internet si cu web browser VR) prin accesarea platformei Teatru VR si achitarea taxei aferente vizionării acesteia.

Teatrul a pus in vanzare si pachete complete, care contin si casti VR, ce pot fi utilizate si pentru alte tipuri de experiente VR. Pretul de achizitie este de 100 lei, respectiv 120 lei pentru seturile cu casca si controller, si pot fi cumparate tot de pe platforma dedicata spectacolelor in realitate virtuala. 

Pentru copii, este disponibila online gratuit „Trilogia Creanga”,  un spectacol de teatru radiofonic in format podcast disponibil gratuit datorita Teatrului Gong din Sibiu.

“Trilogia Creanga” este o noua initiativa culturala oferita de Teatrul Gong din Sibiu si ofera un spectacol de teatru radiofonic in regia Evei Labadi, o serie care reuneste povestile „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani” si „Ursul pacalit de vulpe”.

Inregistrarile sunt deja disponibile online, gratuit, pe website-ul institutiei. Fisierele audio vor putea fi accesate timp de un an. De asemenea, sunt disponibile si alte 100 fisiere audio in „Meniul cu povesti soptite”, tot pe website-ul teatrului.

Puteti incepe noul an cu o plimbare prin oras. Bulevardele centrale inca au decoratiuni luminoase tematice, iar One Night Gallery organizeaza OFF Course Boulevard, o instalatie disponibila pe mai multe cladiri din zona Calea Victoriei.

Evenimentul artistic organizat de One Night Gallery recreeaza cele mai exotice destinatii ale lumii si le aduce impreuna in Bucuresti, reimaginate de artistii romani. 9 lucrari de arta create de Alina Bohoru, Aural Eye, Ana Banica, Les Ateliers Nomad, Ioana Trusca, Noetic, Raluca Bararu, Rizi, Stella Caraman si Time Studio transforma vitrinele unor locuri iconice din centrul Capitalei in spatii expozitionale, cu reinterpretari de la Rio la Madagascar, de la Tokyo la Ibiza, de la Bali la Chile.

Lucrarile pot fi descoperite pana pe 2 ianuarie, incepand cu ora 17.00, dupa cum urmeaza:  Grand Hotel Boulevard: Alina Bohoru – Rio; Hotel Novotel: Raluca Bararu – Bali; Grand Hotel Continental: Noetic – Insulele Comore; Athene Palace Hilton: Ana Banica – Chile; Hotel Radisson: Ioana Trusca, Time Studio – Bali; Zaganu Craft Beer Bar: Stella Caraman – Madagascar; Galeria 1001 Arte: RIZI – Tokio, Aural Eye – Ibiza si Bar A1: Les Ateliers Nomad – Round trip. Detalii despre eveniment aici

Citește în continuare