Skip to content

Teatru online pe platforme locale: Teatrul Radu Stanca, din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic

Chiar daca a inceput deja vaccinarea impotriva noului coronavirus si in Romania, iar reactiile de optimism sunt incurajate, momentan nu ne vom intoarce in salile de spectacol. La inceput de an, urban.ro a pregatit o lista cu teatrele care si-au mutat activitatea online, astfel incat sa putem beneficia de reprezentatii locale, dar sa si sustinem artistii.

Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu a lansat de curand serviciul de abonamente pentru vizionarea productiilor online cu 30 de spectacole in 2021, dintre care 22 de premiere, inregistrate in conditii de calitate HD a sunetului si a imaginii, pe www.scena-digitala.ro.

Spectacolele prezentate in cadrul Scenei Digitale (www.scena-digitala.ro) sunt inregistrate sau produse special pentru mediul online, in conditii de calitate HD a sunetului si a imaginii, pentru a oferi cea mai buna experienta de vizionare.

In prezent, pe website pot fi urmarite spectacolele de teatru: “Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, „Moroi”, regia Alexandru Dabija, „Vazduh”, regia Victor Olahut, „Opinia publica”, regia Theodor Cristian-Popescu, „Maternal”, regia Radu Nica, „LIVE”, regia Bobi Pricop, mini-seria de teatru-film „Autobahn”, regia Andrei si Andreea Grosu si filmul „Tom si Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr.

Incepand cu luna februarie, vor fi lansate doua noi productii lunar, titluri precum: „O zi frumoasa”, regia Ofelia Popii, „Sunt o baba comunista”, regia Mariana Mihu Plier, „Contra democratiei”, regia Alexandru Dabija, sau „Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

Utilizatorii le pot urmari prin achizitia unor bilete individuale, la pretul de 30 de lei, sau prin abonare, in varianta lunara, de trei sau sase luni si anuala. Costul abonamentelor variaza intre 49 lei si 329 lei, in functie de durata si numarul de spectacole incluse. Toate productiile sunt disponibile in limbile romana si engleza si pot fi urmarite pe orice dispozitiv (PC, laptop, smartphone, tableta, TV).

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat  platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR.  

Piesa este segmentata in mai multe episoade si poate fi redata pe orice headset VR (conectat la internet si cu web browser VR) prin accesarea platformei Teatru VR si achitarea taxei aferente vizionării acesteia.

“Zbor deasupra unui cuib de cuci” este romanul scris de Ken Kesey in anul 1962. Actiunea are loc intr-un spital de psihiatrie din Oregon si are la baza studiul proceselor institutionale si al mintii umane.

Romanul este si o critica la adresa psihiatriei, dar si un tribut adus principiilor umane. In regia lui Eugen Gyemant, “Zbor deasupra unui cuib de cuci” este prima piesa de teatru adaptata integral in VR360, tehnologie ce te teleporteaza direct in centrul povestii. Spectacolul este segmentat in 15 episoade.

Teatrul Avangardia a lansat inca din vara Microteatru by Avangardia, o platforma dedicata spectacolelor online, un produs gandit special pentru online si cu orizont de aplicare si in afara spatiului virtual in perioada imediat urmatoare terminarii crizei.

Proiectul MicroTeatru by Avangardia a pornit de la un trend de mare succes din Spania si America Latina – Microteatrul. Aparut in Spania in 2009, in contextul unei societati aflate mereu pe repede inainte, uneori fara prea multe resurse din categoria timp dar cu anumite nevoi spirituale “ramase in asteptare”, microteatrul propune spectatorilor o experienta artistica originala. Este vorba despre un produs artistic creat special pentru zilele noastre, avand la baza arta cea mai vie din constelatia artelor traditionale – piese de teatru de 15 minute, pentru un public de 15 persoane, in sali de aproximativ 15 metri patrati.

Noul proiect ii apropie de teatru si pe cei care il percep ca pe o chestie densa, invechita, plictisitoare fara sa fi avut macar o data in viata lor contact cu teatrul. Este dorinta si speranta noastra de a face cat mai multa lume sa simta gustul teatrului si sa ii vedem apoi, din ce in ce mai des, in salile de spectacol.

Aflat la intersectia dintre teatru si film, Microteatru by Avangardia aduce in fata publicului povesti fascinante de viata de la comedii la thrillere, musicaluri sau catharsisuri emotionale. Durata lor scurta le face ideale pentru o scurta pauza de relaxare, de deconectare de la lumea din jur si conectare la eul interior sau pentru acele putine momente de liniste ale parinților cu copii mici.

In acest moment, Avangardia ofera sase spectacole disponibile in acest micro-format, care pot fi achizitionate cu pretul unui abonament de 80 lei. Detaliile sunt disponibile aici.

Si Unteatru continua streaming-ul in online prin unteatru cinematic, fiind primul teatru din Romania care a transmis reprezentatii live din sala de spectacol, inca de la inceputul pandemiei de Covid19 si cu platforma online de VoD (Video On Demand) care faciliteaza accesul publicului din toata tara la productiile teatrale din portofoliul propriu.

unteatru cinematic este o solutie de streaming dezvoltata impreuna cu Homemade Advertising, din dorinta de sustine continuitatea proiectului independent grav afectat de masurile de distantare impuse in contextul pandemic. Noua platforma ofera spectatorilor din intreaga tara posibilitatea de a achizitiona bilet la unul sau mai multe spectacole in sistem pay per view, dar si optiunea de a urmari oricand productiile online, in baza unui abonament lunar.

Concerte, spectacole de teatru si de dans contemporan dar si diferite exercitii teatrale sunt disponibile pe platforma.

Teatrul Mic si-a mutat intreaga activitate online, prezentand inclusiv stagiunea 2020/2021 cu spectactolele programate exclusiv prin streaming.

Programul online al Teatrului Mic continua si in luna ianuarie cu difuzarea spectacolelor pe platforma www.bilet.ro  si a unui nou pachet Teatrul Mic- 3 spectacole. Astfel, in data de 9 ianuarie 2021, de la ora 20:00, va fi redifuzata mega productia „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare, in regia lui Gelu Colceag, scenografia Stefan Caragiu si Liliana Cenean.

In data de 16 ianuarie, ora 20:00 – va putea fi revazut spectacolul ”Viata si moartea lui Richard al II-lea” de William Shakespeare, regia Radu Iacoban, scenografia Tudor Prodan si in data de 23 ianuarie 2021, ora 20:00– spectacolul „Familia Jeleznov” dupa „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Gelu Colceag, decor Diana Cupsa, costume Ioana Pashca.

Citește în continuare