Skip to content

Trend in barurile din Londra: cocktailuri sustenabile facute cu grija pentru mediu si implicare privind furnizorii

Criza pandemica a obligat toate industriile sa isi regandeasca functionalitatea, iar cei mai creativi si mai responsabili s-au dovedit a fi cei din zona de baruri, cafenele, restaurante si hoteluri, de altfel si cei mai puternic afectati de situatia medicala globala.

La fel ca in zona de gatit, cu mult inainte ca pandemia sa schimbe definitiv vietile noastre, si in zona cocktailurilor au aparut notiunile de “zero deseuri” sau “deseuri reduse”. Pe langa cea mai cunoscuta initiativa care a prins la nivel global – eliminarea paielor de plastic din cocktailuri, o serie de alte actiuni sustenabile care sa reduca amprenta de carbon au inceput sa devina populare, in special in barurile londoneze. 

Primul pas in construirea unei baze sustenabile: provenienta produselor vandute. E important de stiut de unde a venit, cine a crescut plantatia respectiva, prin ce procedee s-a facut extractia si cum a ajuns in barul respectiv. Apoi, este esential sa se analizeze ingredientele folosite pentru cocktailuri, in multe cazuri fiind o risipa de pana la 90% a produsului respectiv.

Pionieri in regandirea intregului flux dintr-un bar au fost cei de la White Lyan din Londra, insa chiar daca barul s-a inchis in 2017, barmanii londonezi pasionati de ideea de sustenabilitate au invatat de la acestia secrete care sa ii ajute. De exemplu, acestia nu mai foloseau gheata si fructe in cocktailuri, dezvoltand insa o intreaga filosofie privind mixurile intre bauturi.

Astazi, in locuri ca Tayer + Elementary, Scout, Lyaness si Cub se servesc cocktailuri sustenabile. Practic, nu numai ca aceste baruri se concentreaza pe cocktailuri durabile, ci si subliniaza importanta durabilitatii sociale, asigurandu-se si ca personalul lor a adoptat un stil de viata in care grija pentru mediu este constanta. La randul lor, cei care conduc barurile ajuta personalul cu mai multe zile libere pe saptamana, eliminand presiunea si oboseala.

Cunoasterea furnizorilor a ajutat la dezvoltarea acestor afaceri in sistem sustenabil. De exemplu, dupa intalnirea cu furnizorul de miere, cei de la Lyaness si-au creat cu ajutorul lor propria miere, care face parte din ingredientele principale din lista de cocktailuri.

Si pasiunea pentru chimia ingredientelor ajuta foarte mult in cazul sustenabilitatii, cei de la Scout dezvoltand o reteta prin care au creat sifon din coji de ou.

Citește în continuare