Skip to content

Portretele a 10 personalitati desenate de artisti tineri vor fi expuse in statiile de tramvai din Arad.

In perioada 21-26 ianuarie, statiile de tramvai din Arad se transforma in expozitii in aer liber menite sa introduca locuitorilor personalitati care au definit cultura romana contemporana.

Expozitia desfasurata sub forma unui traseu prin Arad include ilustratiii cu Ioan Matei Agapi, Horia Bernea, Geta Bratescu, Nina Cassian, Yvonne Hasan, Paul Neagu, Ioana Nemes, Mihai Oroveanu, Lucian Pintilie si Gheorghe Ursu.

Expozitia se numeste „Ecouri vizuale. Perspective actuale”, a fost organizata de Asociatia CitiZenit, curatorul fiind Catalin Alb. Cei care locuiesc in Arad pot urmari traseul expozitiei prin statiile de tramvai de la Teatru, Primarie, Crisan (Piata Mica), Podgoria (pe Calea Iuliu Maniu), Gara CFR.

Cele 10 personalitati marcante din cultura romana sunt vazute prin interpretarea vizuala a 10 tineri ilustratori: Alexandru Antonescu, Lucian Barbu, Mihai Birtu, Octavia Bortisca, Andreea Ciocirlan (Ciocarlica), PAOS, Alexandra Radu, Oana Sas, Ada Stan si ccrocodile tearss.

Prin implicarea tinerilor artisti, expoziția contureaza un dialog intre tanara generatie si generatiile mature din arta romaneasca.

Expozitia a fost realizata in cadrul programului dedicat Zilei Culturii Nationale 2021. Face parte dintr-un proiect mai vast numit „Arta si Comunitate in Dialog” initiat de Asociatia CitiZenit prin care cultura romaneasca este explorata prin evenimente multidisciplinare care incurajeaza interesul pentru arta contemporana si productii cinematografice locale.

In ultimii 5 ani, CitiZenit a organizat peste 400 de evenimente culturale prin care a adus personalitati precum Vlad Ivanov, Stere Gulea sau Florin Piersic Jr. in mijlocul comunitatilor locale.

Asociatia urmareste promovare artei contemporane, a educatiei non-formale si mobilizarea comunitatii locale. Activitatea este orientata catre activarea unor spatii neutilizate sau nevalorificate din Arad si transformarea acestora in hub-uri culturale pentru arta, design, cinematografie si arta performativa.

Cel mai cunoscut proiect CitiZenit a fost cel de revitalizare al Cinematografului Arta din Arad. A constat in realizarea programelor lunare de film si evenimente cu personalitati relevante din cinematografia romaneasca: Vlad Ivanov, Stere Gulea, Florin Piersic Jr., Iulia Rugina, Ileana Barsan, Mona Nicoara, Dana Bunescu, Alexandru Solomon, Diana Cavaliotti, Claudiu Mitcu, Andrei Rus si Irina Trocan.

Un alt eveniment a fost „Interventii urbane” prin care publicul din Arad a asistat la ateliere de arta urbana si picturi murale realizate de Pisica Patrata, Mr.Cenz, Radu Pandele si Dale Grimshaw.

Intre 2015 si 2018, a fost creata o platforma de productie de film si educatie pentru cineastii profesionisti si amatori in cadrul „Atelierului de Film”. Au fost produse 8 scurtmetraje premiate si selectate la festivaluri internationale.

Citește în continuare