Skip to content

Angelina Jolie scoate la vanzare un tablou rar pictat de Winston Churchill in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actrita si fostul ei sot, Brad Pitt au cumparat tabloul in 2011

Tabloul este scos la vanzare in cadrul unei licitatii organizate de casa Christie’s, pe 1 martie, la Londra.

„Tower of the Koutoubia Mosque” este o panza realizata de Winston Churchill la intoarcerea de la Conferinta din Casablaca din 1943 si este estimata a valora intre 1,7 si 2,8 milioane de euro. La Casablanca, Winston Churchill şi presedintele american Franklin Roosevelt s-au intalnit pentru a planifica lupta contra Germaniei naziste.

Este singurul tabloul pictat de Churchill, el a fost realizat in timpul razboiului. “Cel mai probabil la acea vreme a fost incurajat de progresele facute de Aliati la conferinta din Maroc, o tara despre care Churchill a notat ca a fost una dintre cele mai frumoase pe care le-a vizitat”, spune Nick Orchard, seful departamentului de arta britanică moderna de la Christie’s.

Dupa ce a pictat tabloul, Churchill l-a daruit presedintelui american Franklin D. Roosevelt, in semn de prietenie.

“Este, probabil, cel mai bun tablou realizat de Winston Churchill datorita semnificatiei subiectului pentru el. In plus evidentiaza importanța prieteniei dintre cei doi lideri. Daruirea lucrarii catre Roosevelt subliniaza faptul ca Churchill purta o mare stima pentru presedintele american si se baza pe eforturile comune ale celor doua state in timpul razboiului”, a spus Orchard.

Churchill a surprins pe panza imaginea la apus a moscheii principale construite in secolul al XII-lea. In tablou, Muntii Atlas se ridica in spatele ei, in timp ce credinciosi intra in edificiu.

La intoarcerea de la reuniune, Churchill l-a invitat pe liderul american in Marrakesh pentru a-i admira frumusetea.

Inainte de a ajunge la Christie’s cu 80 de ani mai tarziu, tabloul a fost mai intai vandut de fiul lui Roosevelt la moartea acestuia in 1945.

In 2011, Angelina Jolie si fostul sot Brad Pitt, incantati de peisajele marocane, au decis sa cumpere opera. Dupa cinci ani de casatorie, cei doi au decis sa divorteze si a inceput battalia juridica pe impartirea colectiei de arta. In 2019, Angelinei Jolie i-a revenit tabloul „Tower of the Koutoubia Mosque”.

Winston Churchill, fostul prim-ministru al Marii Britanii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost si un pictor pasionat. Acesta declara ca vedea pictura ca pe un refugiu, atunci cand lucrurile deveneau prea stresante. Prefera sa picteze peisaje, dar a pictat si cateva portrete.

Operele sale sunt foarte cautate, o pictura a casei sale, Chartwell, fiind vanduta cu peste un milion de euro, cu ocazia unei licitatii a casei Sotheby’s, in Londra, in anul 2007.

foto profimedia

Citește în continuare