Skip to content

Italia relaxazeaza masurile impuse in contextul pandemiei. Colosseumul s-a redeschis pentru vizitatori. In Roma, insa putini turisti se aventureaza pe strazi

Pe 1 februarie, autoritatile din Italia au restrins restrictiile impuse in contextul pandemiei de coronavirus, dand mai multa libertate de circulatie in timpul zilei. In plus, au fost redeschise barurile, restaurantele si muzeele in anumite regiuni.

Relaxarea masurilor in Italia vine dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca asemenea masuri sunt luate in pripa.

16 regiuni din Italia se afla acum sub cod galben de risc de infectie cu coronavirus, in vreme de 5 regiuni – Sicilia, Sardinia, Puglia, Umbria si Tirolul de Sud sunt incadrate in continuare sub cod portocaliu.

Roma se afla sub cod galben, asa ca au fost redeschise multe atractii turistice. Printre ele – Colosseumul, Galeria Borghese si Pantheonul.

De asemenea, si Vaticanul a restrans restrictiile impuse in contextul pandemiei si a permis din nou accesul in Muzeele Vaticanului. Vizitatorii pot revedea astfel atractiile turistice, printre ele si Capela Sixtina. Acestea au fost inchise vreme de 88 de zile, cea mai lunga perioada fara turisti, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Totusi, muzeele din regiunile incadrate sub codul galben de risc sunt deschise doar in timpul saptamanii.

In zonele care in continuare sunt incadrate sub cod portocaliu de risc, restaurantele pot functiona doar in regim de catering, iar localnicii nu pot parasi orasele de resedinta fara a avea un motiv temeinic. Pot doar merge la serviciu sau pot parasi orasul in situatii de urgenta. In aceste regiuni portocalii, muzeele raman in continuare inchise.

Ministrul Sanatatii, Roberto Speranza a declarat ca relaxarea masurilor nu inseamna ca pericolul a trecut. El a avertizat ca in continuare e nevoie de multa prudenta pentru a nu se reveni la situatia din 2020.

In Roma, insa turistii sunt putini. O fotografie surprinsa de AFP pe 1 februarie, la redeschiderea Colosseumului arata ca un numar foarte mic de oameni au participat la un concert sustinut de muzicieni ai academiei Santa Cecilia.

Silvana Mattu detine un restaurant in Roma si spune pentru AFP ca schimbarile dese de reguli si lipsa turistilor i-au afectat foarte tare afacerea. “Sa speram ca de data aceasta nu ne mai razgandim”, spune femeia, care mentioneaza ca jumatate din angajatii sai sunt acum in somaj tehnic. Silvana Mattu precizeaza ca restaurantele din centrul Romei nu o duc deloc bine, pentru ca se bazau mult pe turisti, in vreme ce acum se bazeaza pe comenzile angajatilor din birouri.

In Italia, este interzisa circulatia intre orele 22.00 si 5.00, iar purtarea mastii si distantarea sociala sunt obligatorii in public. Statul este unul dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, la nivel mondial, cu peste 2,5 milioane de imbolnaviri. Aproape 88.000 de italieni si-au pierdut viata din cauza Covid-19.

Citește în continuare