Skip to content

SIA cere scuze comunitatii autiste si adauga un avertisment la inceputul filmului pe care l-a regizat. Pelicula a primit doua nominalizari la Globurile de Aur.

Dupa numeroase controverse si acuzatii din partea comunitatilor care lupta pentru drepturile celor diagnosticati cu autism, Sia a decis sa nu anuleze lansarea filmului MUSIC. In schimb, a gasit o solutie pentru a se disocia de criticile primite si va include un mesaj de avertisment la inceputul productiei.

Comentariile artistei au venit la cateva ore dupa ce filmul prin care isi face debutul ca regizor, MUSIC, a primit doua nominalizari la Globurile de Aur.

Sia a anuntat proiectul „Music” in 2015 la Festivalul de Film de la Venetia in speranta de a obtine sprijin si sustine financiara pentru a transforma scenariul intr-o productie cinematografica de mare anvergura. Scenariul a fost scris de Sia alaturi de Dallas Clayton, autor de carti pentru copii si a fost bazat pe o poveste de o pagina pe care Sia a scris-o in 2007.

Initial, proiectul a fost gandit ca un film. Ulterior, a fost transformat in musical, avand un buget de 16 milioane de dolari. Filmarile au avut loc in 2017 si i-a avut ca protagonisti pe Maddie Ziegler, dansatoarea ca a aparut in numeroase videoclipuri ale Siei, pe Kate Hudson si pe Leslie Odom Jr.

Toate cantecele din musical au fost scrise de Sia iar coregrafia i-a apartinut lui Ryan Heffington.

MUSIC spune povestea lui Zu (Kate Hudson), un spirit liber care s-a rupt de familie dupa o perioada in care a fost dependenta de droguri si care se gaseste in postura de tutore legal al surorii sale vitrege care a fost diagnosticata cu autism, Music, jucata de Maddie Ziegler. Responsabilitatile par prea mult pentru Zu asa ca primeste ajutor din partea unui vecin, Ebo (Leslie Odom Jr.) si creeaza o serie de legaturi emotionale stranse in vremuri pline de provocari. Ulterior, in mintea personajului Music se intampla numeroase secvente muzicale desfasurate in cadre spectaculoase si pline de culoare.

Cand a fost lansat trailerul filmului in luna noiembrie, Sia a fost atacata pe Twitter pe activistii care lupta pentru drepturile autistilor.

In primul rand, acestia au criticat faptul ca a fost distribuita in rolul principal o persoana care nu are autism, fapt considerat jignitor si deranjant de cateva organizatii activiste.

A doua problema care a persistat pana recent in criticile primite de Sia in ultimele luni a fost folosirea termenului „oameni cu abilitati speciale” cand s-a adresat comunitatii autiste. Termenul preferat de activisti ar fi fost „oameni cu dizabilitati”. Sia a fost acuzata ca isi foloseste privilegiul de persoana fara dizabilitati pentru a profita de un subiect sensibil.

Artista a raspuns cu urmatorul mesaj: „Filmul este o scrisoare de dragoste atat pentru comunitatea care sufera de autism cat si pentru ingrijitorii acestora. Am propria viziune asupra comunitatii si am simtit ca este nereprezentata in spatiul public, de aceea m-am simtit indatorata sa fac acest film. Si daca asta ma transforma intr-o persoana mizerabila, poate ca sunt mizerabila dar intentiile mele au fost minunate.”

Raspunsul ei a atras o petitie care a strans 17.000 de semnaturi care ii cereau sa anuleze lansarea filmului.

In schimb, Sia a primit sprijin din partea Consiliului National pentru Autism Sever din SUA care a publicat o scrisoare din partea unui fan al filmului care i-a multumit pentru ca reprezinta comunitatea autista pe marele ecran.

Filmul a primit doua nominalizari la Globurile de Aur 2021 iar Sia a fost nevoita sa ia o pozitie ferma si sa gaseasca o solutie pentru a linisti criticii.

Marti seara, artista a scris pe contul de Twitter: „Imi pare rau. Va promit ca am ascultat parerile voastre. Filmul va merge inainte si va fi difuzat cu un avertisment la inceput.”

Anuntul care va rula in cinematografele americane pe 10 februarie – singura noapte in care filmul va fi proiectat, urmand sa fie lansat pe streaming ulterior – este urmatorul: „MUSIC nu incurajeaza si nu recomanda utilizarea constrangerii asupra persoanelor autiste. Exista terapeuti ocupationalisti autisti care se specializeaza in procesarea senzoriala care pot fi consultati pentru a explica modalitati sigure de a oferi un raspuns proprioceptiv, cu efect profund, pentru a ajuta la siguranta in cazul unei crize.”

Filmul MUSIC a primit doua nominalizari la Globurile de Aur 2021: „Cel mai bun film musical sau comedie” si „Cea mai buna actrita intr-un film musical sau comedie”.

Citește în continuare