Skip to content

„Music”, noul film al cantaretei Sia despre tineri cu autism, genereaza controverse. Dansatoarea Maddie Ziegler e in rolul principal

Dupa lansarea noului trailer al filmului „Music”, fanii cantaretei au fost indignati pe retelele de social media deoarece aceasta a ales-o pe dansatoarea Maddie Ziegler, care apare in mai multe videoclipuri ale artistei, sa joace rolul lui Music, o persoana care sufera de autism.

Un comunicat de presa descrie filmul ca fiind „o explorare originala a puterii vindecatoare a iubirii si a importantei comunitatii. Muzica scrisa si interpretata de Sia face parte din povestea filmului, in timp ce personajele examineaza legaturile fragile care tin oamenii impreuna.”

Pe Twitter, portretizarea a fost considerata „jignitoare” si „inexacta”, iar comunitatea persoanelor care se lupta cu aceasta tulburare a ajuns sa apeleze la diferite organizatii pentru a opri difuzarea trailerului sau filmului.

Drama muzicala este programata pentru lansare in cinematografe in februarie 2021 si este o adaptare a unei nuvele  scrisa de Sia in anul 2007.

Aceasta a mentionat printr-o postare pe Twitter ca este foarte „confuza” despre negativitatea fata de pelicula pe care a scris-o si regizat-o. Filmul prezinta povestea lui Music, o adolescenta diagnosticata cu autism (interpretata de Maddie Ziegler, dansatoarea din videoclipurile „Chandelier” si „Elastic Heart”), care se trezeste ingrijita de sora ei, o fosta traficanta de droguri (Kate Hudson).

Scenariul filmului a fost scris de cantareata impreuna cu Dallas Clayton, autor american de carti pentru copii. Din distributie mai face parte si Leslie Odom Jr.

Alegerea talentatei dansatoare Maddie Ziegler de a o interpreta pe adolescenta cu autism a fost dur criticata, iar mai multi utilizatori au acuzat-o pe cantareata din Australia, in varsta de 44 de ani, ca nu s-a deranjat sa caute o persoana cu aceste tulburari comportamentale, oferindu-i acest rol unei tinere din anturajul ei.

Cu toate acestea, Sia a vrut sa se justifice explicand ca inainte de a o angaja pe Maddie Ziegler a ales o tanara cu autism, dar experienta filmarilor au fost pentru aceasta „neplacute si stresante”. Artista a mai mentionat ca 13 persoane afectate de aceasta tulburare au lucrat la proiect, nefiind facute publice alte informatii.

Acest lucru nu a fost suficient pentru a-i linisti pe cei revoltati, acestia au lansat chiar si hashtaguri de solidaritate, cum ar fi #ActualAutistic sau #NothingAboutUsWithoutUs, cu alte cuvinte „Nu faceti nimic despre noi fara noi”. Austimul ramane un mister al medicinei, aceasta tulburare de comportament fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni din copilarie.

Sia a scris 10 piese pentru noul film, printre care „Together”, melodia principala de pe coloana sonora a acestuia.

Printre filmele memorabile care prezinta persoane fara dizabilitati drept personaje cu dizabilitati se numara pelicula „Rain Man” regizata de Barry Levinson in 1988, cu Dustin Hoffman in rolul unui salvator autist pe nume Raymond, care joaca alaturi de Tom Cruise.

„Rain Man” a fost pelicula cu cele mai mare incasari din 1988. Filmul a castigat patru premii Oscar in martie 1989, inclusiv la categoriile cea mai buna imagine, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor si cel mai bun actor intr-un rol principal pentru Hoffman. Lungmetrajul a castigat si Ursul de Aur la cel de-al 39-lea Festival International de Film de la Berlin.

Un alt film este si „Forrest Gump” regizat de Robert Zemeckis in 1994, cu Tom Hanks in rolul protagonistului. Scenariul se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Winston Groom din 1986, iar din distributie mai fac parte Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson si Sally Field.

„Forrest Gump” a castigat Oscarul pentru cea mai buna imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun actor principal pentru rolul interpretat de Tom Hanks, cel mai bun scenariu adaptat, cele mai bune efecte vizuale si cea mai buna editare de film. De asemenea, a primit numeroase nominalizari la Globurile de Aur, British Academy Film Awards si Screen Actors Guild Awards.

Citește în continuare