Skip to content

Un preot din Austria este banuit ca ar fi furat mai multe de opere de arta care apartineau unei abatii. Primele date arata ca preotul ar fi facut un troc cu cativa restauratori .

In Austria, Politia Federala si Ministerul de Interne cauta 25 de piese din colecta de arta a abatiei benedictine din orasul Kremsmunster. La finalul lunii ianuarie, autoritatile au facut publice imaginile operelor cautate. Furtul a fost declarat in luna mai 2020, dar nici pana acum cazul nu a fost elucidat in intregime.

In luna mai 2020, in timpul unui inventar realizat la abatie, responsabilul colectiei a observat ca lipsesc 50 de obiecte – trei arme de foc din secolul XVII si 47 de tablouri.

Principalul suspect in acest caz este un fost preot al manastirii, anunta procurorul Andreas Pechatschek.

De altfel, acesta este anchetat din august 2020.

Potrivit presei austriece, preotul a avut in ingrijire colectia intre anii 1997 si 2017. Aceasta este compusa din aproape 2.200 de tablouri, 70 de icoane, 2.000 de gravuri in cupru si alte vestigii de la inceputul Evului Mediu.

Procurorul austriac spune ca pana acum au fost recuperate 25 de obiecte. Au fost gasite la vanzatori si in colectii private din Austria, dupa ce furtul a fost raportat.

Andreas Pechatschek a declarat pentru ziarul Kronen Zeitung ca preotul cercetat in acest caz ar fi incheiat intelegeri cu restauratori de opera de arta, le-ar fi oferit acestora opera de arta in schimbul restaurarii altora.

Valoarea operelor lipsa se ridica la 300.000 de euro. Printre obiectele cautate se afla o lucrare a pictorului baroc Philipp Peter Roos, o panza a pictorului german Johann Wilhelm Bauer si o clepsidra veche.

Citește în continuare