Skip to content

Lucrarea „Le Crocodile” si fotografia „Cap de fata” realizate de Constantin Brancusi vor fi scoase la licitatie. Pana isi vor gasi un cumparator, cele doua creatii pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racovita, de luni pana vineri

Cele doua opere de arta vor fi scoase la licitatie pe 18 februarie, online, in cadrul licitatiei Artmark de arta postmoderna si contemporana.

Lucrarea „Le Crocodile” face parte din seria experimentelor de atelier realizate in plumb de Constantin Brancusi si va fi scoasa la licitatie la pretul de pornire de 3.000 de euro.

Realizata de Brancusi in 1949, lucrarea provine din Fondul Brancuşi, colectia Alexandru Istrati si Natalia Dumitrescu. In 2010, opera a participat, alaturi de alte trei piese, la expozitia organizata cu ocazia licitatiei Artcurial in 2010, la Paris.

Fotografia „Cap de fata (Premiere pierre directe)” a fost realizata de Constantin Brancusi in anul 1908 si are un pret de pornire de 5.000 de euro.

In 1907, Brancusi a parasit atelierul masterului Rodin si incepe sa lucreze la propriile creatii, fara nicio alta influenta. Tehnica sa “taille directe” – taiatura directa il conduce catre operele „Sarutul”, „Rugaciune”, „Cumintenia pamantului”, „Muza dormind”, precum si „Cap de fata (Première pierre directe)”. Dorind sa iși conserve creatia, Brancusi incepe sa-si foptografieze operele.

Intalnirea din 1907 cu pictorul si fotograful american Edward Steichen (1879 -1973), care ii va ramane prieten apropiat, precum si intalnirea de mai tarziu cu artistul vizual Man Ray (1890-1976) din 1921, aveau sa reprezinte un rol important in ceea ce prevedea documentarea creatiei sale. Niciodata realizate la intamplare, fotografiile lui Brancusi sunt rezultatul unei cercetari constiente si reprezinta momente esentiale ale procesului sau creativ.

Document de lucru dar si instrument de viziune, fotografiile lui Brancusi incurajeaza publicul sa priveasca opera prin ochiul artistului.

Anul 2018 a fost anul recordului absolut de piata al lui Constantin Brancusi, al carui bronz reprezentand portretul lui Nancy Cunard („La jeune fille sophistiquee”) din 1928 s-a adjudecat la Christie’s, SUA, cu 62,8 milioane de dolari.

De asemenea, preturi exceptionale au obtinut si fotografiile realizate de Brancusi, fie atelierului sau parizian, fie unora dintre lucrarile sale, pe care se straduia sa le surprindă din unghiuri in care lumina, eclerajul continuau finisarea sculpturii. Fotografia atelierului din 1930-1935 a fost adjudecata in iunie 2019 in Elvetia cu suma de 86.000 de euro, fotografia atelierului din 1928 – in SUA, in 2018, cu 87.000 de euro. Fotografia realizata in 1924 cuplului de sculpturi „Muza adormita” si „Cocosul” – în noiembrie 2019 a fost vanduta de Christie’s, la Paris, cu 150.000 de euro.

Citește în continuare