Skip to content

Guggenheim pune la dispozitie gratuit 200 de carti de arta despre Brancusi, Picasso, Van Gogh si Michelangelo

Muzeul Solomon R.Guggenheim din New York raspunde interesului crescut al publicului in lumea artei in aceasta perioada prin punerea la dispozitie gratuita a celor 200 de carti si cataloage de arta publicate de-a lungul timpului. 

Titlurile dateaza incepand cu anul deschiderii muzeului, in 1936, si includ cei mai mari artisti din arta moderna si contemporana: Constantin Brancusi, Vincent Van Gogh, Picasso, Manet, Chagall, Vasily Kandinsky, Gustav Klimt, Edvard Munch dar si maestrii europeni precum Michelangelo, Leonardo da Vinci sau Rubens. 

Inca din anii ’30, muzeul a condus avantgarda in arta moderna si a ajutat la propulsarea unor nume mari in SUA si la nivel mondial.

In arhiva Muzeului Guggenheim de pe site-ul Arhive.org puteti cauta cartile care va intereseaza dupa dupa numele artistului, anul in care a activat, scoala din care a facut parte sau miscarea artistica.   

Cartile si cataloagele au fost create de curatori si istorici de arta care au lucrat la expoziile individuale sau de grup ale muzeului. Pot fi descarcate de aiciin diferite formate, inclusiv PDF sau Kindle.

Pentru majoritatea artistilor europeni, o expozitie la Guggenheim marca un nou nivel de faima internationala.

Deschis in 1937, Guggenheim era cunoscut initial ca „Muzeul de Tabloul Neobiectiv”. In 1959 a fost mutat pe faimosul Fifth Avenue din centrul Manhattanului din New York.

Cladirea actuala Guggenheim a fost creata de unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai tuturor timpurilor, Frank Lloyd Wright, care a inventat ideea muzeului ca bijuterie arhitecturala pe care o vizitezi nu numai pentru operele de arta expuse dar si pentru designul dramatic. Muzeul are forma unui nautilus, un cefalopod marin, atat in exterior cat si in interior, fiind gandit prin rampe spiralate care deseori distrag atentia de la lucrarile de arta.

Pe 16 mai 2017, Guggenheim a deschis o expozitie cu toate operele lui Constantin Brancusi aflate in colectia permanenta a muzeului. Era planuita sa dureze un an insa interesul crescut al vizitatorilor din intreaga lume a tinut-o deschisa pana la inceputul pandemiei.

In 1955, cu doi inaintea de moartea lui Brancusi, Muzeul Guggenheim a deschis cea mai mare expozitie a maestrului din New York. A inclus 59 de sculpturi si 10 tablouri si guase, inclusiv faimoasa serie cu „Foca alba”. Vernisajul a avut un succes urias si l-a determinat pe Brancusi sa declare pentru New York Times: „Fara americani, nu as fi reusit sa creez toate acestea”.

Muzeul a inceput sa colectioneze operele lui Brancusi in 1950 sub conducerea lui James Sweeney care avea interes special in lucrarile din lemn si marmura. Expozitia deschisa in 2017 a marcat 60 de ani de la moartea artistului si a inclus toate creatiile aflate in arhiva muzeului cu opt sculpturi faimoase pe care le puteti vedea in galeria foto de mai jos.

In Romania a fost publicata o biografie lui Peggy Guggenheim,Confesiunile unei dependente de arta, editura Pandora M, cartea poate fi cumparata de aici.

In perioada pandemiei, pe site-ul Guggenheim puteti vedea o parte din lucrarile incluse in colectia permanenta a muzeului.

Site-ul muzeului a pus la dispozitie „Colectia Online Guggenheim” cu peste 1.700 de opere de arta create de 625 de artisti renumiti. Reprezinta un sfert din arhiva de 8.000 de lucrari detinute de Fundatia Solomon R.Guggenheim care dateaza din secolul al 19-lea pana astazi. Pe langa exponatele din New York, colectia online prezinta si lucrari din celelalte muzee Guggenheim din lume: de la Peggy Guggenheim din Venetia, Bilbao si Adu Dhabi.

Citește în continuare