Skip to content

La 3 ani de la teatrul din curtea bunicilor, Darius Prodan muta spectacolele pentru Zalau intr-un loc nou: “Indraznesc sa spun ca o sa fie un fel de mall cultural in aer liber”

In 2018, tanarul Darius Prodan a fondat in Zalau, un oras cu doar 60.000 de locuitori, fara teatru si fara cinematograf, un teatru in curtea bunicilor plecati in Italia. A construit o scena din paleti, o tribuna si si-a propus sa faca spectacole cu colegii de la facultate sau alti actori tineri.

In 2019, teatrul avea nume “Curtea Artistilor” si peste  80 de evenimente – de la concerte, la ateliere pentru copii, stand up sau spectacole de teatru, iar pe scena de la Zalau au fost invitati Maia Morgenstern cu “Nu sunt eu”, Razvan Vasilescu si Matei Constantin cu “Creditul”, Florin Piersic Jr cu “Freak Show” , Alex Stefanescu cu “9 piese remixate”.

Pentru ca bunicii se vor intoarce acasa, dar si pentru ca e nevoie de un spatiu mai mare pentru spectacole, in 2021 “Curtea Artistilor” isi va muta locul de desfasurare intr-un fost spatiu industrial.

Urban.ro a stat de vorba cu Darius Prodan despre ce urmeaza sa creeze la Zalau prin asociatia ProTeatru pe care o coordoneaza.

Ce se intampla cu cladirea – centrul termic – pe care ai primit-o de la autoritatile locale ca spatiu de desfasurare a Pro Teatru? In ce stadiu sunt lucrarile?

Lucrarile nu au inceput. Cladirea se afla intr-un stadiu de degradare avansat fata de ce am prevazut initial, lucru care ridica cu mult costurile constructiei. Nu ne-a ajutat nici pandemia si nu ne ajuta nici faptul ca nu stim cand ne vom intoarce in salile de teatru. In orice caz proiectul avanseaza, dar dat fiind contextul trebuie sa ne axam pe spatiile in aer liber.

Ai diversificat programul artistic din „Curtea Artistilor” si cu partea de stand-up comedy si concerte in 2020. Care a fost feedback-ul primit?

Oamenii au fost incantati. Probabil ca nici nu se asteptau deoarece se promoveaza ideea ca teatrul si stand-up-ul nu fac casa buna. Eu cred intr-un festival care reuneste mai multe arte care se promoveaza reciproc. Din pacate la noi stand-up-ul este vazut ca o arta vulgara ce nu isi are locul langa teatru. La Edinburgh Fringe si la alte festivaluri din Vest stand-up-ul este foarte apreciat.

Ce urmeaza sa se intample in „Curtea Artistilor” in 2021?

Ne pregatim sa ne mutam intr-un spatiu mai generos, semi-acoperit si mai retras. Anul trecut, chiar daca am redus numarul de persoane din cauza distantarii, tot am avut destul de multi spectatori incat sa avem o problema cel putin cu locurile de parcare. Probabil ca o sa mai organizam spectacole la vechiul spatiu, pentru nostalgici, dar e clar ca festivalul a crescut si nu mai incape acolo.

Tot anul acesta ne dorim sa aducem mai multe concerte si spectacole de stand-up comedy, dar lucram si la un program de arta culinara. Aici nu ma refer la mese mari si bogate, ci efectiv la spectacolul pe care il poate face un chef cand gateste. Mai ales ca vom vrea sa le oferim si teme chefilor: Astazi Chef x gateste pranzul lui Shakespeare sau cina lui Caragiale. Si sa vedem ce preparat a ales chef-ul si de ce. Am pregatit si niste spectacole de strada, ca sa ajungem mai usor la oamenii care nu vin la teatru. Am in cap si un program pentru promovarea dramaturgiei contemporane prin tiparirea unei antologii si organizarea unor spectacole de lectura, dar inca astept sa vad cum evolueaza lucrurile. Probabil ca e un an mic pentru planuri mari, dar eu sunt increzator.

Lucrezi la un program nou pentru festival. Care este cea mai optimista predictie pe care ai facut-o pentru festival? Dar cea mai pesimista?

Eu fac doar predictii optimiste. Ma astept sa putem tine festivalul din ultima saptamana a lui iunie pana in prima saptamana a lunii septembrie. Totusi, intr-o predictie pesimista, vom tine tot in aceeasi perioada, dar cu numar restrans de persoane.

Poveste-ne despre spatiile neconventionale care urmeaza sa faca parte din „Curtea Artistilor”. Ce reprezinta „Fabrica Artistilor”? Dar „Acoperisul Artistilor”?

Noul spatiu in care ne vom muta este o fosta fabrica cu o curte enorma. In timp, ne dorim sa transformam fabrica, acoperisul acesteia si restul spatiului verde in spatii dedicate artei, cu spatii de cazare pentru artisti si poate un mic atelier pentru decoruri. Indraznesc sa spun ca o sa fie un fel de mall cultural in aer liber. Orasul are nevoie de ceva asemanator, de initiative in zona culturala si a entertainment-ului, altfel cred ca o sa se depopuleze incetul cu incetul si o sa imbatraneasca.

Precizai intr-un alt material ca productiile puse in scena de Pro Teatru in 2021 au si componenta de patrimoniu cultural local. Cum te-ai gandit sa integrezi? Despre ce patrimoniu cultural este vorba?

Eu tot spun ca m-am saturat ca Zalaul sa fie cunoscut doar pentru celebra palinca. Avem un patrimoniu cultural bogat in zona, care din pacate este insuficient promovat. As vrea sa jucam spectacole, sa facem happening-uri si alte evenimente in spatii neconventionale cu potential turistic, cum e Castrul Porolissum.

Citește în continuare