Skip to content

Darius Prodan, tanarul care a facut teatru in curtea bunicilor si-a schimbat Zalaul. Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Florin Piersic Jr, Ada Milea, Alex Stefanescu au spectacole pe scena construita de el.

Zalau e un oras cu 60.000 de locuitori, fara teatru fara cinematograf. Daca esti elev in Zalau, n-ai foarte multe posibilitati de distractie sau de petrecut timpul liber. O realitate pe care o cunosc foarte multi tineri din orasele mici din Romania, chiar daca vorbim despre orase resedinta de judet, cum e cazul aici.

In urma cu 2 ani, un tanar din Zalau, Darius Prodan – care pe atunci era student la Actorie la Universitatea din Sibiu –  si-a propus sa ofere si tinerilor din orasul lui putin teatru. Stia ca era o nevoie de teatru, chiar si pentru adulti, pentru ca putinele spectacole care ajungeau la ei in oras (4-5 pe an) se jucau sold out. Avea ceva experienta de organizat evenimente pentru ca in clasa X-a la liceu a inceput sa organizeze balurile bobocilor, evenimente cu cate 1200 de participanti cu artisti adusi din tara.

Si-a facut o asociatie pe care a numit-o ProTeatru, a vorbit cu bunicii care sunt in Italia sa-i imprumute curtea in care el a crescut, a construit o scena din paleti, o tribuna si si-a propus faca spectacole cu colegii lui de la facultate sau alti actori tineri. Era in 2018.

In 2019, teatrul avea nume “Curtea Artistilor”, 50 de voluntari imbracati cu tricouri branduite, obiecte de merchandise (tricouri, cani) create de o tanara designerita locala pe care sa le vanda spectatorilor ca sa stranga bani pentru alte proiecte, participarea Centrului de Cultura si Arta al Județului Salaj la proiectul lui, reclame in scoli pentru spectacolele de teatru. Si pana la sfarstul anului, 80 de evenimente – de la concerte, la ateliere pentru copii, stand up sau spectacole de teatru.

“Am plecat la drum un buget de 4000 ron, adunati de la sponsori. Accesul la primele spectacole a fost gratuit pentru ca era important ca lumea sa vina si sa vada despre ce e vorba.”, isi aminteste Darius.

Recunoaste ca i-a fost foarte greu sa-i convinga pe oamenii de afaceri locali sau primaria sa aiba la inceput incredere in el. “Nu stiam sa scriu o scrisoare pentru sponsorizari, un domn la care m-am dus pentru sponsorizare mi-a spus sa nu mai cersesc si sa ma duc sa muncesc, dupa ce mi-a fluturat un teanc de bani pe care-l scosese din buzunar.”

A avut curaj, a perseverat ( “Am inteles ca in cel mai rau caz primeam un refuz, si asta era”) si a ajuns la inceputul lui 2020 sa primeasca de la primarie pentru 10 ani un centru termic dezafectat unde va face un laborator de teatru neconventional.

 “Am vorbit cu doi arhitecti care au zis ca ma ajuta, am inceput reabilitatea locului, mai intai lucram la curatarea lui – pentru ca a fost locuit de oameni ai strazii pe vremea cand era parasit, apoi la tratarea lui pentru sunet si facilitati pentru spectacole.”

Acum are sustinerea Centrul de Cultura si Arta al Județului Salaj si, de la 1 iulie, daca vremea ii permite, reia spectacolele in curtea bunicilor, Curtea Artistilor.

Avem locurile din gradena, distantate, am adaugat scaune, vor fi cam 100 de locuri pentru fiecare reprezentatie, biletele le vindem pe https://www.entertix.ro/, costa intre 20 si 75 de ron, in functie de fee-ul artistului. Avem si un program de abonamente pentru 200 ron pentru 10 spectacole intr-o luna, indiferent de costul spectacolului, adica inclusiv pentru actorii mari de la Bucuresti.”

In programul din stagiune de vara 2020 de la Curtea Artistilor sunt: Maia Morgenstern cu “Nu sunt eu”, Razvan Vasilescu si Matei Constantin cu “Creditul”, Florin Piersic Jr cu “Freak Show” , Alex Stefanescu cu “9 piese remixate”.

Darius stie ca nu-si va acoperi costurile din bilete, dar se bazeaza pe sponsorii pe care-i va convinge si pe alti parteneri care i se vor alatura pe drum.

“Am o teorie: pana la 25 de ani, un tanar nu are nevoi mari de bani, nu plateste rate, chirii, asa ca acum nu e important sa fac bani si pentru mine, din contra, cand nu putem sa acoperim costurile, mai dau si de la mine”, spune Darius care intre timp e student la doua mastere la Sibiu – Arta Actorului si Management Cultural, si si-a propus sa faca si doctorat.

Familia il sustine, nu accepta niciodata sa primeasca invitatii si isi plateste locurile la spectacole.

Zilele acestea s-a inscris cu proiectul lui la Bursa de Spectacole de la Festivalul International de la Sibiu, astazi avea primele prezentari, in speranta ca va mai gasi sponsori si parteneri pentru proiectele lui.

Intr-un an si putin de “Curtea Artistilor”, locuitorii din Zalau au inceput sa-l recunoasca pe strada, sa-l intrebe ce spectacole mai vin si cand, copiii vor sa voluntarieze la proiectul lui si impresari de spectaccole nationale au inceput sa programeze tot mai des si in Zalau show-uri la Casa de cultura pentru ca acum e piata deschisa.

“Oamenii de aici vad investitia in cultura ca o cheltuiala, un chef, o petrecere, dar impactul e social – poate fi o terapie pentru inlaturarea depresiei intr-un oras ca Zalau, e un impact economic si, desigur, unul educational.”

Visurile lui Darius merg insa mult mai departe; a fost la o conferinta a arhitectului Stefan Dorin Adam in care acesta vorbea despre spatiile ascunse intr-un oras si cum pot fi ele exploatate pentru binele comunitatii si asta vrea sa faca si el – sa foloseasca spatii care nu sunt la vedere din Zalau pentru a face in tot orasul spatii in care sa fie arta – de la Curtea Artistilor din spatele casei bunicilor, la Laboratorul de teatru neconvetional din centrul termic si pana la noi locuri de spectacole si expozitii.

Darius Prodan are 22 de ani, si vrea sa le ofere tinerilor din generatia lui alternative de petrecere a timpului liber pentru ca ei sa isi doreasca sa se intoarca acasa dupa facultate. E unul dintre tinerii aceia care au energia si motivatia sa schimbe lumea – din acelasi aluat cu cei care au creat IDEO IDEIS la Alexandria si-au schimbat fata orasului motivand multe generatii de adolescenti.

Cu ajutorul comunitatii, dar si al celor care inteleg impactul real si urias al intiativei lui, Darius ar putea sa construiasca in pasi mici un oras cultural cum nici nu isi imaginau vreodata locuitorii din Zalau.

Daca vreti sa-l ajutati, sa sprijiniti o initiativa unica in Romania, puteti face o donatie oricat de mica in contul asociatiei lui. El nu cere bani, dar noi, urban.ro, credem ca o comunitate de oameni educati si rafinati care stiu ce inseamna bucuria spectaculului ii poate da semnalul ca e pe un drum foarte bun. Cu o donatie oricat de mica.

Asociatia ProTeatru –  IBAN RO20BRDE320SV25383993200, deschis la BRD, sucursala Zalau

Citește în continuare