Skip to content

Carnavalul de la Rio de Janeiro se desfasoara online

Desi Carnavalul de la Rio de Janeiro a fost complet anulat de pe strazile orasului brazilian deoarece Brazilia se afla pe locul trei in lume ca numar de cazuri COVID-19, peste 8,6 milioane, dar si ca numar de decese, o parte dintre festivitati s-au mutat online.

Traditional, Carnavalul de la Rio se desfasoara incepand cu mijlocul lunii februarie, insa anul acesta, autoritatile au anuntat luna iulie pentru manifestari, dar, din pacate, nici iulie nu mai este o data realista, asa cum a anuntat primarul orasului Rio de Janeiro.

Una dintre trupele cele mai cunoscute ale carnavalului care se desfasoara pe strada in Rio de Janeiro, Desliga da Justica, a mutat spectacolul online, toate inregistrarile fiind transmise dintr-un studio.

Cu ajutorul Youtube si a altor platforme de social media, o parte din festivalul brazilian a ajuns la public – nu inainte ca toti membrii trupei sa fie testati astfel incat toata lumea sa se distreze in voie in studio. Trupa de dans si-a incurajat fanii sa isi mute mobila in casa pentru a-si face loc de dans, dupa cum citeaza AP News.

In Brazilia, Sambadromul din Rio de Janeiro si din Sao Paulo au devenit spatii de vaccinare COVID-19, ceea ce a impiedicat organizarea de petreceri acolo. Chiar si cu restrictiile in vigoare, iubitorii festivalului s-au costumat si au iesit pe strada in grupuri mici, spre incantarea celorlati trecatori.

Istoria carnavalului are peste 400 de ani, iar cuvantul “Carnaval” provine din portughezul “Carne Cale”, interpretat ca “Adio carnii”. Sarbatoarea marcheza inceperea postului, o perioada de abstinenta de la alcool, carne si placere. Aceasta perioada dureaza pana la sarbatoarea Pastelui, data cand Iisus Hristos a inviat din morti.

Conform istoricilor, primul carnaval a fost organizat in anii 1640, ca onoare a zeilor viticoli greci, iar romanii au organizat partide pentru a onora Saturnalia si Bacchus. Pentru aceasta sarbatoare, soldatii si-au schimbat hainele cu altii pentru a participa la festivitatile nocturne.

Biserica romano – catolica a fost cea care a fondat actuala formula a festivalului, cu ideea de petrecere inainte de post. In 1840, a avut loc prima masquerade la Rio, iar polka si valsul au luat amploare. Cincizeci de ani mai tarziu, africanii au influentat carnavalul prin introducerea muzicii samba in 1917. Astazi, samba este considerata muzica traditionala braziliana, fiind elementul central al spiritului Carnavalului de la Rio.

Samba a ajuns simbol portughez datorita influentei sclavilor imigranti africani, care au venit pe continentul sud-american nu doar cu muzica, ci si cu miscarile de dans. Initial, costumele de carnaval au fost facute din diverse elemente din natura, cum ar fi pene, iarba si oase.

Festivalul a ajuns la amploarea de astazi prin faptul ca oamenii din cartierele Rio-ului au inceput sa participe si ei la festivitati, cu grupuri de dansatori, insotite de percutionisti si muzicieni. De asemenea, interesul pentru samba a crescut, ceea ce a facut sa apara Scolile de Samba – care au o identitate specifica in festival si care pot fi usor recunoscute de public. Cea mai veche scoala de samba este Mangueira, iar toate celealalte scoli ii urmeaza exemplul. Scopul paradei samba este de a oferi scolilor de samba sansa de a-si demonstra talentele. In fiecare an, festivalul are o tematica, iar ei trebuie sa compuna o melodie care sa reflecte semificatia sa. Tema este exprimata in principal prin dans si muzica.

Din 1984, la Rio s-a construit Sambadromul, un stadion special pentru spectatorii Carnavalului, iar in timpul festivitatilor, fiecare scoala are 80 de minute pentru a-si demostra abilitatilor si a convinge publicul de talentele lor. Datorita spectaculozitatii costumelor, muzicii si dansatorilor, Carnavaul de la Rio este considerata cea mai mare petrecere de pe planeta, cu peste 2 milioane de oameni care vin special sa participe la sarbatoare.

Citește în continuare