Skip to content

Regizorul de la Valea Muta (HBO), Marian Crisan, are premiera unui nou film in cinema, “Berliner”. Filmul il are in rolul principal pe Ion Sapdaru, care face o campanie electorala falsa ca sa ajunga la Bruxelles

Marian Crisan, autorul filmelor “Morgen”, “Rocker” si “Orizont” s-a intors acasa la Salonta si pentru cel de-al patrulea lung metraj al sau, “Berliner”.

Filmul este  povestea unui politician in plina campanie pentru un loc in Parlamentul European, care ramane blocat la Salonta. El este gazduit de Viorel, un cetaţean obişnuit, tractorist de meserie, iar politicianul işi va continua campania electorala din casa acestuia, intr-un demres la limita ridicolului.

„Ce m-a interesat atunci când am inceput dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, in care cetaţenii sunt atrasi, manipulati si apoi uitati din nou pâna la urmatoarele alegeri. Se intâmpla pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat sa observ alegerile intr-un oraşel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde dupa cum ne amintim si «mortii pot sa voteze». «Berliner» este si filmul unui oras, orasul meu natal, Salonta”, a explicat demersul lui, Marian  Crisan.

In distributia “Berliner” ii vom vedea pe Ion Sapdaru, Ovidiu Crisan, Maria Junghietu, Sorin Cocis, Ion Ruscut, George Dometi, Petre Ghimbasan, Eugen Ţugulea si Ioana Chitu.

Actorul care-l interpreteaza pe Silvestru Mocanu, politicianul aflat in centrul povestii, Ion Sapdaru, este nascut la Chisinau, joaca la Teatrul National din Iasi si are un premiu Gopo pentru cel mai bun actor (pentru rolul din :A fost sau n-a fost:, in regia lui Corneliu Porumboiu). E unul dintre actorii care au jucat cel mai mult in filmele noului val romanesc: “Amintiri din Epoca de aur” (r. Cristian Mungiu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” ( r. C. Mungiu), “Hartia va fi albastra” (regia Radu Muntean), “Concertul”, (regie Radu Mihaileanu), “California Dreamin’ “ (regie Cristian Nemescu).

Este al doilea film in format satira pe care Crisan in realizeaza tot in Salonta. “Morgen” – care a avut premiera la Locarno in 2010 – spunea povestea prieteniei unui turc, care nu vorbea nicio limba straina si voia sa treaca fraudulos granita, cu un granicer din Salonta,

“Berliner” urmeaza sa aiba premiera pe 23 februarie in cinematografele care sunt deschise in acest moment Bucuresti (Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union), Iasi (Cinema Ateneu), Oradea (Cinema Palace), urmand sa fie programat in viitorul apropiat si in alte orase, atunci cand redeschiderea cinematografelor va posibila. Regizorul intentioneaza sa faca intalniri intre actori si spectatori dupa fiecare proiectie ca sa incurajeze intoarcerea spectatorilor in salile de cinematograf.

Citește în continuare