Skip to content

Un bar irlandez inchis din cauza pandemiei a devenit clinica pentru animale salbatice. Sunt tratate deja lebede, o vulpe si un pui de capra salbatica.

Barul se afla in nord-vestul Dublinului si este inchis momentan. Autoritatile irlandeze au prelungit pana pe 5 martie restrictiile in contextul pandemiei de coronavirus, in incercarea de a reduce numarul de imbolnaviri. 

Magazinele neesentiale, barurile, restaurantele si scolile raman inchise.

De la inceputul pandemiei, Irlanda a raportat aproape peste 4.000 de decese asociate coronavirusului la o populatie de cinci milioane de locuitori.

James McCarthy, proprietarul unui bar a decis sa transforme o parte din spatiu in ceva folositor comunitatii – o clinica pentru animale salbatice. “Eram obisnuiti sa traim intr-un singur mod. Cand pierzi acel mod de viata, ramane in urma un gol. Dureaza ceva pana incepe sa fie umplut cu lucruri la care nici nu te gandeai pana atunci”, spune James. 

Irlandezul a predat o parte din spatiul detinut de el catre Wildlife Rehabilitation Ireland, o organizatie sustinuta de guvernul irlandez. In continuare acesta serveste cafea ce poate fi luata la pachet din barul sau.

Spitalul deschis saptamana trecuta este prima unitate din Irlanda capabila sa ingrijeasca animale de orice specie. Deja are pacienti: Liam, un pui de capra salbatica, in varsta de numai doua saptamani ce este hranit cu biberonul, trei lebede, dar si un soim. 

Dan Donoher, cel care se ocupa de clinica spune ca se apropie un sezon aglomerat, in care vor trebui sa ingrijeasca pui de animale ramasi orfani, asa ca se asteapta sa primeasca la clinica multi pui de pasare si de vulpe. De altfel, reprezentantii clinicii spun ca acum, cand oamenii se plimba mai mult in natura si nu mai merg in locuri aglomerate, a inceput sa creasca numarul animalelor salbatice ranite, gasite pe marginea drumurilor. 

Comunitatea din localitatea in care se afla barul a participat la renovarea spatiului transformat in clinica. De altfel, in Irlanda, pub-urile joaca un rol vital, mai ales in mediul rural. Iar acum, la deschiderea clinicii, comunitatea a putut fi din nou impreuna. 

Irlanda trece prin al treilea lockdown, dupa ce situatia a devenit critica dupa Craciun. 

La inceputul lunii ianuarie, Irlanda a avut cea mai mare rata de infectare pe cap de locuitor din lume. Oamenilor li s-a spus sa ramana acasa si sa iasa afara doare pentru de exercitiile zilnice, intr-o zona limitată.

Citește în continuare