Skip to content

Paul McCartney isi publica autobiografia in versuri. Pana acum, volumul insumeaza 900 de pagini si este un interviu-conversatie cu poetul Paul Muldoon.

Paul McCartney urmeaza sa isi lanseze cartea autobiografica “The Lyrics”, “un autoportret in 154 de melodii”, asa cum declara artistul, citat de The Guardian. Cartea cuprinde atat relatia lor cu oamenii, locurile si circumstantele in care a scris versuri in adolescenta, dar si perioada cu Beatles, Wings si nu numai. Cartea este un interviu-conversatie cu poetul irlandez Paul Muldoon, castigator al premiului Pulitzer.

“The Lyrics” va avea doua volume, insumand 900 de pagini, si lansarea oficiala va fi pe 2 noiembrie. Publicatia The Guardian noteaza ca va fi „o poveste caleidoscopica mai degraba decat cronologica” a vietii lui McCartney, citand editorul Allen Lane, si va acoperi cele mai vechi compozitii ale copilariei muzicianului. Acesta a scris prima sa melodie la 14 ani, apoi perioada Beatles, albumele solo si viata sa actuala.

Despre carte, McCartney a spus: „Mai des decat va puteti imagina am fost intrebat daca voi scrie o autobiografie, dar timpul nu a fost niciodata potrivit. Singurul lucru pe care am reusit intotdeauna sa-l fac, fie acasa, fie pe drum, este sa scriu piese noi. (…) Unii oameni, cand ajung la o anumita varsta, le place sa se intoarca la jurnal pentru a-si aminti evenimentele de zi cu zi din trecut, dar eu nu am astfel de notite. Ceea ce am sunt melodiile mele, sute dintre ele, despre care am invatat ca au acelasi scop. Si aceste melodii se intind pe intreaga mea viata,” mentioneaza The Guardian.

Pentru scrierea acestei carti autobiografie, procesul a fost indelungat. Poetul irlandez a avut timp de cinci ani sesiuni de conversatie cu muzicianul in care au dezbatut cantecele pe care acesta le-a scris.

Muldoon, poetul irlandez castigator al premiului Pulitzer, a editat cartea, care se bazeaza pe conversatiile pe care le-a purtat cu McCartney. „Sir Paul si cu mine ne-am intalnit in mod regulat pe o perioada de cinci ani, pentru sesiuni de doua sau trei ore, in care am discutat intr-un mod foarte intens despre fundalul unei jumatati de duzine de cantece. (… )Intr-un mod ciudat, procesul nostru a imitat sesiunile de dupa-amiaza pe care le-a avut cu John Lennon cand au scris pentru Beatles. Eram hotarati sa nu parasim niciodata camera fara ceva interesant”, a spus Muldoon, citat de The Guardian. Paul McCartney si John Lennon compuneau impreuna muzica pentru Beatles, acestia fiind autorii unora dintre cele mai de succes piese pop-rock ale istoriei muzicale.

De asemenea, Muldoon a subliniat ca Paul McCartney este un fin cunoscator al literaturii britanice, avand ca baza poezia clasica in limba engleza.

Volumele vor include si materiale din arhiva personala a lui McCartney, inclusiv proiecte, scrisori si fotografii care nu au fost vazute de public pana acum. Printre cartile anterioare ale lui McCartney se numara “Blackbird Singing”, o colectie de versuri si poezii din 1965-99; “High in the Clouds”, o carte pentru copii scrisa cu Philip Ardagh si cartea ilustrata “Hey Grandude!”, bazata pe relatia sa cu cei opt nepoti si ilustrata de Kathryn Durst.

Paul McCarntney este un artist care a scris cantece care au facut istorie, a colaborat cu o multime de artisti de la Elvis Costello pana la Rihanna, a scris chiar si soundtrackul unui joc video. Dupa “The Beatles” si cariera solo, Paul McCartney a ajuns si pe Broadway, cu un musical dupa filmul din 1946 regizat de Frank Capra, “It’s a Wonderful Life”, desi artistul a mai aparut in musicaluri alaturi de The Beatles. In 1984 a scris si a aparut in “Give My Regards to Broad Street”, un film in care “isi interpreta propriul rol”. Filmul nu a fost tocmai un succes, insa albumul cu soundtrack-ul scris de McCartney s-a vandut foarte bine.

McCartney este mentionat in The Guinness Book Of Records ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii. El a inregistrat 29 de single-uri clasate pe locul intai in clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de The Beatles, iar restul interpretate de formatia Wings sau de el ca artist solo. Paul McCartney a produs si coprodus nu mai putin de 50 de piese de top 10 – mai multe decat oricare alt producator – si este recunoscut si ca pianist, chitarist, tobosar si artist vocal.

Citește în continuare