Skip to content

Doua usi de la Abbey Road Studios au fost vandute, cu 17.500 de lire sterline. Sunt usi de interior, iar pe langa ele au trecut nume mari din muzica precum The Beatles, Pink Floyd, Elton John sau Michael Jackson

Cele doua usi de interior ale studourilor de inregistrari din Londra au permis accesul catre studiourile de inregistrare, dinspre foaier, intre anii 1931 si 1988. Initial, casa de licitatii Ewbank’s Auctions le estimase la 2000-4000 de lire sterline.

In studiorile din Abbey Road au fost inregistrate albumele, “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, “The White Album”, “Abbey Road” ale trupei Beatles. De altfel, trupa a inregistrat la Abbey Road Studios mare parte din piesele lor, intre anii 1962 si 1970.

Pe o trecere de pietoni de pe Abbey Road a fost realizata si celebra fotografie cu cu cei patru membri Beatles, imagine prezenta pe  coperta albumului „Abbey Road”. Albumul a fost lansat pe 26 septembrie 1969 in Marea Britanie si pe 1 octombrie 1969 in SUA.

Fotografia cu John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr, care traverseaza unul dupa altul pe o trecere de pietoni de pe Abbey Road, a fost realizata pe 8 august 1969 in fata sediului EMI Recording Studios, numele initial al studiourilor de inregistrare. Fotograful scotian Iain Macmillan a relizat-o, in 10 minute, timp in care un ofiter de politie a oprit traficul.

Avand balamalele lor originale din alama, usile l-au intampinat pe Sir Edward Elgar cand a dirijat Orchestra Simfonica din Londra, dar si pe tanarul Yehudi Menuhin, invitat la deschiderea EMI Recording Studios in 1931.

 Usile au fost inlocuite in anul 1988, atunci cand studiourile au fost reamenajate.

Un fost manager al Abbey Studios, Ken Townsend, care a lucrat acolo intre anii 1950 si 1995, a oferit o scrisoare de autenticitate prin care certifica faptul ca mari nume din industria muzicala au trecut pe langa cele doua usi. In plus, el a explicat de ce la un moment dat usilor le-au fost montate panouri din sticla.

“Panourile din sticla au fost montate in anii ’60 din doua motive. Cel mai plauzibil dintre ele a fost acela ca usile nu indeplineau criteriile privind siguranta impotriva incendiilor. Mai exista un motiv, dar este putin probabil sa fie adevarat. Oamenii de la compania de paza pe care o aveam la acel moment, Smythe and Blyth, s-au plans ca in orele diminetii o fantoma sub forma unei doamne imbracate intr-o rochie alba venea pe culoarele studiourilor de inregistrare. Prin inlocuirea panourilor de sticla mata, cu cele transparente, paznicii puteau vedea mai bine ce se intampla pe coridor si puteau iesi in graba afara, daca aparea fantoma”, scrie Ken Townsend.

Dimensiunile usilor sunt de aproximativ 78 X 200 centimetri.

Studiourile de inregistrare Abbey Road (initial denumite EMI Recording Studios) se afla pe strada Abbey Road, din Londra, la numarul 3. Au fost infiintate in anul 1931, de Gramophone Company. In 1970, dupa ce trupa Beatles a inregistrat acolo albumul Abbey Road, studiourile au primit si ele acelasi nume.

In anul 2009, studiourile Abbey Road au fost in pericol a fi vandute catre dezvoltatorii imobiliari. Ca raspuns, guvernul britanic a protejat imobilul, acordandu-i statutul de patrimoniu national.

Citește în continuare