Skip to content

O carte rara cu retete altfel scrise – “Wild Raspberries “ – la care a lucrat si Andy Warhol va fi scoasa la licitatie. Exista doar 34 de exemplare ale cartii scrise impreuna cu Suzie Frankfurt, designer de interior.

Retele au fost scrise in anul 1959, impreuna cu prietena sa, Suzie Frankfurt. Cartea se vrea a fi o varianta amuzanta la retetele complicate. 

Andy Warhol si-a croit propriul drum in arta, in America anilor ’60, prin spiritul sau neconventional. A devenit cunoscut dupa ce a transformat simple obiecte de uz casnic, produse industrial in adevarate opera de arta, expuse in muzee din toata lume. El este artistul care a transformat o cutie de supa in arta. 

Andy Warhol a realizat si portretul lui Marilyn Monroe expus pe panze de culori diferite. Tot el a desenat sticle de Coca-Cola. 

Carte cu retete scoasa acum la licitatie a fost conceputa inainte de operele cu cutiile de supa si sticlele de Coca-Cola, din anul 1962.

Cei doi prieteni, Andy Warhol si Suzie Frankfurt au vrut sa realizeze textele sub forma unei parodii. Astfel, in cartea de retete exista o reteta de omleta numita Greta Garbo, care trebuie mancata mereu singur, intr-o incapere luminata cu ajutorul unei lumanari.

Au mai creat o reteta de pesti luptatori – pestii trebuie scufundati in apa de mare si lasati sa se lupte pana cand rezulta fileuri de peste. Acestea sunt gatite apoi in vin alb. Cat despre o reteta de carne de caprioara, cei doi autori precizeaza ca gustul carnii e mai bun daca caprioara a fost prinsa intr-o ambuscada, decat daca este ucisa dupa o urmarire indelungata, la vanatoare. 

Textele ii apartin lui Suzie Frankfurt, Andy Warhol a realizat ilustratiile, mama sa a caligrafiat textele, iar patru copii, vecini au colorat cele 34 de carti. Majoritatea lor au fost daruite de Warhol prietenilor.

Acum, un exemplar va fi scos la licitatie, la New York, fiind estimat la 30.000 – 50.000 de dolari. 

“Cartile suprind perfect natura jucausa a lui Warhol. Mare parte dintre ele le-a oferit in dar prietenilor, de Craciun. Cateva au fost vandute intr-un magazin care vindea inghetata, Serendipidy, preferat al artistului”, spune Darren Sutherland, representant al casei de licitatii Bonhams. 

De altfel, la acel magazin de inghetata, Serendipidy s-au cunoscut Andy Warhol si Suzie Frankfurt. Warhol expusese acolo cateva lucrari ale sale, iar lui Suzie i-au placut foarte mult. Asa au devenit prieteni. 

Suzie Frankfurt a descris cartea “Wild Raspberries” ca o carte amuzanta cu retete pentru cei care nu gatesc. Ea si Warhol au crezut ca vor vinde mii de exemplare ale cartii. “Cred ca am vandut 20”, spune Suzie.

Warhol s-a folosit de numeroasele schimbari sociale, politice si tehnologice de dupa Al Doilea Razboi Mondial pentru a reseta modul in care functiona lumea artistica, industria publicitara si Hollywood-ul.

A fost vizionar in ceea ce priveste consumerismul si cultul personalitatii si a definit conceptul retelelor sociale cu 30 de ani inaintea aparitiei acestora: „In viitor, toata lumea va fi faimoasa pentru 15 minute”.

Andy Warhol a fost grafician de reclame, ilustrator la reviste de moda ca „Harper’s Bazaar” si „Vogue”, fotograf, Pictor, dar si realizator de filme. 

A pictat bancnote, scaune electrice, celebrele cutii de supa Campbell, sticle de Coca-Cola, celebritati precum Marilyn Monroe, Elvis Presley, Marlon Brando, Muhammad Ali sau Elizabeth Taylor. A creat si vestimentatii. Celebra rochie din hartie imprimata cu cutii de supa Campbell a reprezentat o noutate absoluta la vremea respectiva. Transpune apoi desenele si picturile sale pe obiecte de imbracaminte si incaltaminte.

Intrebat de ce a ales tocmai cutia cu supa, Andy Warhol a raspuns:

“Am vrut sa pictez nimicul si esenta lui am gasit-o in aceasta umila cutie”.

Citește în continuare