Skip to content

Haruki Murakami urmeaza sa lanseze o linie de tricouri alaturi de Uniqlo.

Ultimul proiect al cunoscutului autor de origine japoneza Haruki Murakami este o colaborare cu Uniqlo, o companie de imbracaminte cu magazine peste tot in lume care ofera haine calitative la preturi mici. Compania este cunoscuta pentru numeroasele sale colaborari, de la artistii emergenti care expun la MoMA si au propria linie vestimentara in magazinele Uniqlo, la branduri globale exclusiviste care ofera cateva piese accesibile tuturor: Ines de la Fressange, Marimekko sau J.W. Andersonfiind ultimele colectii.

Scriitorul Haruki Murakami va avea propria linie de tricouri cu desenele preferate ale autorului, pisicile, pasarile, discurile, barbatii care stau in baruri fiind o parte dintre vizualurile prezente pe obiectele vestimentare. Colectia de opt tricouri va fi lansata la mijlocul lunii martie.

In interviul acordat pentru lansarea colectiei pe platforma Uniqlo, scriitorul explica cum si-a definit stilul de-a lungul timpului astfel: “De cand am crescut in perioada de glorie a Van Jacket si a aspectului Ivy League, am luat o multime de idei din filmele americane. S-ar putea sa-l fi copiat pe George Peppard din “Micul dejun la Tiffany” sau pe Paul Newman in “Harper”, purtand o jacheta de tweed cu o camasa si cravata. In aceste zile, nu copiez pe nimeni”.

Dintr-un scriitor cu aparitii putine si foarte discrete in sfera publica, ultimii doi ani au fost pentru Haruki Murakami mai mult in atentia publicului international. Recent, acesta a donat o colectie impresionanta de bunuri personale, inclusiv zeci de mii de intregistrari, catre Universitatea Waseda din Tokyo, care acum construieste Biblioteca Haruki Murakami. 

“Am vrut sa creez o arhiva pentru pastrarea manuscriselor mele, a romanelor mele si a editiilor traduse, alaturi de toate inregistrarile pe care le-am adunat. Este pentru posteritate, deoarece nu am copii. Unul dintre elemente este o prima versiune a “Padurii norvegiene”. Am scris romanul cu mana sistiloul, in timp ce eram in Europa, scriind in caiete sau pe papetariecumparata in Italia. Asta il face un document destul de interesant. In acest moment, ideea este de a crea un mediu pentru toate tipurile de schimb literar si cultural intre Japonia si alte tari. As vrea sa-l vad ca fiind un centru de schimb intr-un sens larg al termenului, in care oamenii din toata lumea care studiaza literatura japoneza se pot reuni”, a explicat acesta in interviul pentru lansarea colectiei de tricouri initiativa sa.

De la inceputul pandemiei, in Japonia, Haruki Murakami este gazda unei emisiuni radio pentru a ajuta la motivarea populatiei in vremea izolarii.

Show-ul se numeste Stay Home Special si e o initiativa a guvernatorului orasului Tokyo care incearca pe toate caile sa le explice celor care locuiesc in Tokyo ca e important sa stea acasa si sa nu faca foarte multe plimbari in exterior.

Murakami, care multi ani a avut un club de jazz si a mai gazduit o emisiune la cel mai mare radio din Tokyo, spune ca a acceptat propunerea pentru ca spera ca “puterea muzicii poate sa ridice putin moralul celor care sunt nevoiti sa stea in casa”.

Din 2018, Murakami a gazduit o emisiune radio preinregistrata de o ora la Tokyo FM unde a difuzat unele dintre singleurile din cele peste 10.000 de discuri din colectia personala – o varietate muzicala care ii include pe Beach Boys, Joey Ramone, Hall si Oates – ale caror piese le-a si cantat in clubul sau de jazz.

Pentru fanii japonezi ai scriitorului, emisiunile de la radio au fost nu doar ocazia de a vedea ce muzica asculta cel care e considerat mandria nationala, ci si sa-i asculte vocea, pentru ca Murakami pana la aceasta emisiune nu dadea foarte multe interviuri si nu aparea la tv.

Muzica este un motiv important în povestile lui Murakami si l-a insotit in cariera sa de fiecare data.

Murakami a inceput sa scrie in timp ce conducea un bar de jazz in Tokyo dupa ce a absolvit universitatea. Cunoscator si colectionar de muzica, Murakami povesteste des in interviuri despre pasiunea sa pentru muzica, mai ales ca aparitiile sale publice sunt inca foarte rare. Publicul il poate asculta la Murakami Radio – Run & Songs, iar playlistul sau se gaseste pe Spotify.

In Romania scrierile lui Haruki Murakami sunt traduse la editura Poliron si le gasiti aici. Despre barul sau de jazz a scris in 1992 in romanul “La sud de granita”.

Citește în continuare