Skip to content

Lucrarea realizata de Banksy, Game Changer, va fi scoasa la licitatie. Este estimata intre 2,5 si 3,5 milioane de lire sterline, fondurile vor merge catre Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie

Casa Christie’s va scoate la licitatie lucrarea pe 23 martie, valoarea estimata fiind de 2,5-3,5 milioane de lire sterline.

Banksy a donat in anul 2020 desenul Spitalului General din Southampton, in timpul primului val al pandemiei globale de COVID-19. De la inceput, artistul si-a exprimat dorinta ca lucrarea sa fie scoasa ulterior la licitatie, iar fondurile sa mearga catre Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie.

Intr-o perioada in care intreaga lume incepuse sa transmita mesaje de incurajare pentru cadrele medicale, Banksy a gandit un tablou desenat manual.

Intins pe un metru patrat, desenul prezinta un copil care isi alege jucariile preferate dintr-un cos pentru hartie. In locul figurinelor cu Spiderman si Batman care stau asezate in fata lui, baietelul alege o asistenta medicala din NHS, Sistemul National de Sanatate al Britanicilor. Asistenta poarta uniforma medicala si o capa de supererou, avand mainile in pozitia lui Superman care priveste mereu inainte cu optimism si curaj. Desenul este in majoritate alb-negru, singurul element colorat este crucea rosie care reprezinta organizatia omonima.

Artistul a insotit lucrarea si cu un mesaj scris: “Va multumim pentru tot ceea ce faceti. Sper ca acest tablou sa lumineze putin locul, chiar daca este in alb si negru”.

Lucrarea a aparut in Southampton General Hospital, unul dintre cele mai mari spitale din Sudul Angliei.

Pana in prezent, lucrarea lui Banksy a fost vazuta doar de personalul medical care trateaza pacientii cu Covid-19 si de cei internati la spital pentru tratament. Acum, cu ocazia licitatiei, lucrarea va fi scoasa in afara spitalului si va fi vizibila pentru trecatori de la o fereastra a unei galerii Christie’s, aflata pe strada Duke St James’s, din Londra, pana pe 15 martie.

Anul trecut, in timpul lockdown-ului, Bansky a creat cateva lucrari care satirizau obiceiurile omenirii de la inceputurile pandemiei.

Aici puteti vedea o serie din acele lucrari.

Citește în continuare