Skip to content

Emil Cioran a devenit personaj dintr-o revista de benzi desenate din Paris

Ambasadorul Romaniei la Paris, Luca Niculescu, a semnalat pe Facebook aparitia unor benzi desenate in Franta despre Emil Cioran, sub titlul de “On ne peut vivre qu’à Paris”.

Prefata cartii noteaza ca autorul roman a „devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, dupa Paul Valéry”, iar desenele sunt realizate de Patrice Reytier. Portretul lui Emil Cioran este desenat ca fiind ingandurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamna, mentiune pe care o face ambasadorul Luca Niculescu in postarea sa.

“Il vedem pe Cioran plimbandu-se printr-un Paris gol (ce asemanare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, ganditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries si din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagina sunt cate trei desene, ilustrarea unui aforism,” noteaza Luca Niculescu.

Despre desenele lui Patrice Reytier, ambasadorul Luca Niculescu noteaza ca “sunt gratioase si delicate, Cioran e ingandurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamna. Poarta deseori un impermeabil cu gulerul ridicat si se plimba, merge, bate la pas orasul, e un fel de „ultim pieton” intr-un Paris al anilor 60”. Francezii l-au considerat pe Emil Cioran cel mai important stilist francez al secolului, ceea ce i-a adus o deosebita atentie internationala.

De asemenea, revista de benzi desenate are o serie de aforisme ale scriitorului roman, descoperite de autor in arhivele Centrului National al Cartii. Revista se poate comanda online, de aici, si costa 13.90 euro.

Din descrierea oficiala a revistei, este mentionat si faptul ca Cioran a spus ca Paris este “singurul oras unde puteti trai”, dar si „orasul ideal pentru a-si pierde viata”.

Emil Cioran este unul dintre cei mai importanti ganditori ai lumii din secolului al XX-lea, descris ca aristocrat al dubiului si stilist al disperarii, incadrat in generatia interbelica a mentorilor, alaturi de Noica, Eliade si Tutea.

Chiar daca in Romania deja publicase o serie de carti si devenise un personaj cu notorietate, in 1945, Cioran se stabileste definitiv in Franta, in Cartierul Latin din Paris, unde a trait dupa ce autoritatile romane comuniste i-au retras cetatenia.

De-a lungul timpului, autorul a ridicat mai multe intrebari filosofice, fiind preocupat deopotriva de studiul acestor intrebari existentiale si de scriitura propriu-zisa, iar in partea a doua a vietii a inceput sa noteze cugetarile personale. Emil Cioran a suferit de Alzheimer in ultima parte a vietii, fiind inmormantat la Paris.

Citește în continuare