Skip to content

Regizorul Spike Lee va fi presedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes din acest an. Este a 74-a editie a evenimentului care va avea intre 6 si 17 iulie

Spike Lee ar fi trebuit sa prezideze si editia de anul trecut a Festivalului de Film de la Cannes, insa aceea a fost anulata din cauza pandemiei. Regizorul a promis atunci ca se va intoarce in urmatorul an, daca situatia sanitara o va permite. Tot anul trecut, filmul sau “Da 5 Bloods (Fratia celor cinci)” urma sa fie difuzat in afara competitiei de la Cannes, marcand astfel reintoarcerea productiilor Netflix in cadrul festivalului.

Aici puteti puteti citi mai multe despre despre pelicula “Fratia celor cinci”, disponibila pe Netflix.

Mai multe productii la care a lucrat Spike Lee de-a lungul anilor au avut premierele la Cannes – “She’s Gotta Have It” (1986), “Do the Right Thing” (1989) si “BlacKkKlansman” (2018).

Potrivit Variety, festivalul de la Cannes ocupa un loc important in cariera regizorului american. “In 1986, primul meu film, ‘She’s Gotta Have It’ a fost prezentat publicului de acolo si acel moment a reprezentat primul pas in lumea cinematografiei”, spune Spike Lee.

“Va fi magnific, rezervati-mi biletele de avion, eu si sotia mea venim!”, a adaugat regizorul.

Spike Lee lucreaza in prezent si la un documentar pentru HBO despre atacurile de la New York din anul 2001. Anul acesta, pe 11 septembrie, se implinesc 20 de ani de la tragedie.

Pierre Lescure, presedintele Festivalului de Film de la Cannes a declarant pentru Variety ca Spike Lee a incurajat continuu echipa evenimentului. “In sfarsit, se vad roadele spijinului sau, personalitatea sa puternica este ceea ce avem nevoie in aceste vremuri tulburi”, adauga Pierre Lescure.

Initial, anul acesta, Festivalul de la Cannes urma sa aiba loc intre 11 si 22 mai, dar avand in vedere situatia epidemiologica din Franta, a fost imposibila desfasurarea eevenimentului in acea perioada.

Organizatorii au anuntat ca cele 12 zile de festival vor fi pline de arta, creativitate si de mult asteptatele revederi.

Mai multe detalii despre peliculele nominalizate, dar si despre componenta juriului vor fi facute publice la inceputul lunii iunie.

Intr-o lume care promoveaza diversitatea, Spike Lee devine primul presedinte de culoare al juriului la Cannes

In 2015 si 2016 Lee a fost printre vocile puternice de la Hollywood care au facut parte din campania #OscarSoWhite care atragea atentia ca printre nominalizari nu se afla niciun actor sau regizor de culoare, in 2016 refuzand chiar sa participe la ceremonie in semn de protest. Trei ani mai tarziu castiga insa Oscarul pentru scenariu cu “BlacKkKlansman”

Festivalul de film de la Cannes a luat insa mereu in discutie, prin membrii juriului, egalitatea etnica si de gen.

De-a lungul timpului, Cannes a avut un presedinte de juriu asiatic ( Wong Kar-wai), o actrita cu descendenti africani – Isabelle Adjani care are tata algerian, dar si regizor mexican – Alejandro Inarritu care anul trecut, in calitate de presedinte al juriului a acordat Palme D’or filmului “Parasite” (regia Bong Joon-ho) care acum are 6 nominalizari la Oscar inclusiv pentru cel mai bun film.

Romania a fost in ultimii ani una dintre tarile vedeta ale Festivalului de film de la Cannes

Cinefiilii din toata lumea isi reamintesc de participarea exceptionala a lui Cristi Puiu cu Moartea domnului Lazarescu – premiul “Un Certain Regard” -2005, a lui  Corneliu Porumboiu cu “A fost sau n-a fost?” – premiul Caméra d’or” – 2006, Cristian Nemescu cu “California Dreamin” – premiul “Un Certain Regard” in 2007, Cristian Mungiu  cu “ 4 luni 3 saptamani si 2 zile” – Premiul Palme d’Or – 2007.

Lista marilor premii la Festivalul de film de la Cannes mai include premiul pentru cea mai buna interpretare feminina – Cosmina Stratan si Cristina Flutur, plus premiul pentru cel mai bun scenariu – Cristian Mungiu, ambele pentru filmul “Dupa Dealuri” in 2012.

Citește în continuare