Skip to content

Mostenitoarea tronului Spaniei, printesa Leonor a prezidat – pentru prima oara singura – un eveniment public, fara a-l avea alaturi pe Regele Felipe al VI-lea. Printesa a participat la aniversarea a 30 de ani de la infiintarea Institutului Cervantes

In varsta de 15 ani, Leonor a fost insotita de vicepremierul Spaniei Carmen Calvo la sosirea la sediul Institutului Cervantes din Madrid. De asemenea, printesa a fost insotita apoi si de directorul institutului, Luis García Montero.

Printesa a depus in seiful institutul o copie a Constitutiei Spaniei, cea de pe care a citit in urma cu doi ani, cand a tinut primul ei discus public, ce a avut loc tot la Instuitutul Cervantes.

Seiful Institutului Cervantes cuprinde opere litarare spaniole valoroase.

Alaturi de Constitutie, printesa Leonor a lasat in seif si o copie a cartii “Don Quixote”, de Miguel de Cervantes. Anul trecut, de Ziua Internationala a Cartii, impreuna cu sora ei mai mica, printesa Sofia, Leonor a citit din aceasta carte cateva randuri.

De asemenea, cele doua surori, au filmat anul trecut, la inceputul pandemiei de coronavirus, un mesaj pentru a-i incuraja pe spanioli si pentru a multumi cadrelor medicale pentru eforturile depuse.

Acum, la prima sa vizita oficiala pe care a facut-o de una singura, printesa Leonor a vizitat si sediul Institutului Cervantes din Madrid si a aflat despre evenimentele care vor avea loc pentru a marca cei 30 de ani de existenta. In plus, a aflat despre eforturile expertilor de a pastra intacte lucrari literare vechi.

La inceputul lunii februarie, Casa Regala din Spania a anuntat ca printesa Leonor va merge din septembrie sa invete in Tara Galilor, la UWC Atlantic College. Tot acolo au invatat regele Willem-Alexander al Olandei, printesa Raiyah a Iordaniei si printesa mostenitoare Elisabeta a Belgiei. Taxa de scolarizare de aproape 78.000 de euro va fi platita de tatal sau, regele Felipe al VI-lea, direct din remuneratia sa anuala.

Casa Regala spaniola a mai anuntat ca printesa Leonor va locui, la fel ca ceilalti studenti, in campusul colegiului.

Anul trecut, printesa Leonor a sustinut un discurs emotionant, avandu-i alaturi pe parintii sai si pe sora ei mai mica, in care a jurat ca isi va servi patria.

Leonor, Printesa de Asturia, s-a nascut pe 31 octombrie 2005. Este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea si al sotiei lui, Regina Letizia a Spaniei. Asadar, este prima in ordinea succesiunii la tronul Spaniei. Ca mostenitoare a tronului, a primit titlul de Alteta Sa Regala, Printesa de Asturia. Are o sora mai mica, Infanta Sofia.

Ca si tatal ei in 1968, Leonor a fost botezata in apa adusa din raul Iordanului, dupa cum spune traditia familiei regale spaniole. Nasii ei au fost bunicii paterni, regele Juan Carlos si regina Sofia a Spaniei.

Leonor si sora ei mai mică, Sofia, studiaza acum la scoala Santa María de los Rosales din Aravaca, langa Madrid, unde a invatat si tatal lor.

Pe 18 iunie 2014, regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat actul de abdicare care a intrat in vigoare la 19 iunie 2014. Printul Felipe de Asturia, a devenit astfel regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit mostenitoarea tronului si Printesa de Asturia. In momentul in care Leonor va urca pe tron, va fi prima regina domnitoare de la Isabela a II-a, care a domnit in perioada 1833-1868.

Citește în continuare