Skip to content

Flacara Olimpica a plecat din Fukushima. Organizatorii au numit competitiile “Jocurile Olimpice ale insanatosirii”, atat din cauza pandemiei cat si din cauza dezastrului produs la Fukushima acum 10 ani

Flacara Olimpică a plecat joi din Fukushima, iar sportivii vor alerga cu aceasta timp de patru luni pe teritoriul Japoniei, inaintea Jocurilor de la Tokyo. stafeta va trece prin cele 47 de departamente ale Japoniei inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice din 23 iulie. Zece mii de alergatori fac parte din echipa stafetei, acestia alergand timp de 121 de zile pana la Tokyo.

Purtata de componentele nationalei nipone de fotbal feminin, stafeta a pornit, in mod simbolic, de la Fukushima, unde acum 10 ani, unde un seism de 9 grade, urmat de un tsunami urias si de o catastrofa nucleara a zguduit intreaga lume. Printre membrii echipei ce vor duce torta se numara numerosi sportivi care si-au parasit locuintele din cauza dezastrului nuclear de la Centrala Dai-ichi de la Fukushima.

Organizatorii au numit competitiile “Jocurile Olimpice ale Insanatosirii”, atat din cauza pandemiei cat si din cauza dezastrului produs la Fukushima.

„Aici (n.r. langa Fukushima) este locul unde m-am nascut si am crescut, dar nu credeam vreodata că torta olimpica va pleca de aici”, a declarat unul dintre sportivii din orasul Futaba, potrivit Reuters.

Torta placata cu aur roz in forma de floare de cires in partea sa superioara, a fost aprinsa in complexul sportiv J-Village, care a servit ca baza pentru operatiuni de salvare dupa dezastrul nuclear din 11 martie 2011.

Au fost doar cativa spectatori prezenti si acestia au purtat masti pe tot timpul evenimentului, fiindu-le permis sa aplaude in semn de sustinere. De altfel, autoritatile au amenintat ca daca regulile sanitare nu sunt respectate, stafeta ar putea fi suspendata.

Jocurile Olimpice „Tokyo 2020” vor avea loc intre 23 iulie 2021 si 8 august 2021 si vor participa peste 11.000 de sportivi din peste 200 de tari. Vor concura in 50 discipline sportive impartite in 339 de evenimente.

Organizatorii Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo au anuntat ca vor merge inainte cu evenimentul din acest an, in speranta de a oferi lumii sportive optimism si speranta pentru viitorul aparent incert. In ciuda faptului ca a fost reprogramat pentru 2021, evenimentul va continua sa se numeasca „Tokyo 2020” din motive ce tin de marketing si branding.

Intr-o lovitura economica uriasa pentru Japonia, Comitetul Olimpic International a luat decizia de a interzice prezenta turistilor sau a calatorilor din afara tarii la eveniment. 

Oficialii locali si internationali care se ocupa de organizarea Jocurilor au declarat ca se vor intalni in luna aprilie pentru a discuta cati spectatori aflati deja in Japonia vor fi lasati sa intre in spatiile in care se vor desfasura intrecerile sportive. Initiativa lor face parte dintr-o serie de decizii luate la nivel global de a incetini raspandirea pandemiei. 

Citește în continuare