Skip to content

Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Tokyo se vor desfasura fara spectatori internationali. Organizatorii vor rambursa peste 6 milioane de bilete.

Organizatorii Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo au anuntat ca vor merge inainte cu evenimentul din acest an, in speranta de a oferi lumii sportive optimism si speranta pentru viitorul aparent incert. In ciuda faptului ca a fost reprogramat pentru 2021, evenimentul va continua sa se numeasca „Tokyo 2020” din motive ce tin de marketing si branding.

Intr-o lovitura economica uriasa pentru Japonia, Comitetul Olimpic International a luat decizia de a interzice prezenta turistilor sau a calatorilor din afara tarii la eveniment. 

Oficialii locali si internationali care se ocupa de organizarea Jocurilor au declarat ca se vor intalni in luna aprilie pentru a discuta cati spectatori aflati deja in Japonia vor fi lasati sa intre in spatiile in care se vor desfasura intrecerile sportive. Initiativa lor face parte dintr-o serie de decizii luate la nivel global de a incetini raspandirea pandemiei. 

Lansarea campaniei de vaccinare a fost mai lenta decat era asteptat iar ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice planuita pentru 23 iulie nu ofera suficient timp pentru a imuniza intreaga populatie a tarii.

Interdictia calatorilor straini inseamna ca organizatorii vor trebui sa ramburseze aproximativ 600.000 de bilete cumparate deja pentru Olimpiada si 30.000 de bilete pentru Jocurile Paralimpice programate pentru luna august. 

Organizatorii din Tokyo anuntasera anterior ca vor fi disponibile in jur de 7-8 milioane de bilete. Dintre acestea, 4,5 milioane au fost vandute rezidentilor japonezi pentru Olimpice si 970.000 pentru Paralimpice.

Era estimat ca 10-20% sa fie fie cumparate de spectatori internationali. Dincolo de acest aspect, afluxul de turisti sporeste ocuparea camerelor de hotel, a restaurantelor, a transportului public si privat si a altor servicii care ar fi ajutat economia Japoniei. Costurile de organizare pentru ambele Jocuri se situeaza in jurul a 15,4 miliarde de dolari, cu 22% mai mult decat era estimat initial. Cu aceasta suma, evenimentul va deveni cel mai scump din istoria olimpiadei.

Unul dintre proiectele de promovare a constat in crearea a 20 de postere de catre cei mai mari artisti din lume.

Economistii au estimat ca impactul lipsei spectatorilor ar duce la o pierdere economica de 23,1 miliarde de dolari. O parte din bani au fost deja pierduti prin campanie de promovare si organizare de anul trecut, cand jocurile urmau sa se desfasoare in mod initial. Ca orice alt eveniment major, a fost amanat din cauza pandemiei.

Seiko Hashimoto, presedintele comitetului olimpic de la Tokyo a declarat intr-un comunicat de presa ca „Jocurile Tokyo 2021 vor fi complet diferite fata de trecut dar esenta ramane aceeasi. Sportivii vor pune totul pe linie si vor inspira oamenii cu performantele lor remarcabile.”

Jocurile Olimpice „Tokyo 2020” vor avea loc intre 23 iulie 2021 si 8 august 2021 si vor participa peste 11.000 de sportivi din peste 200 de tari. Vor concura in 50 discipline sportive impartite in 339 de evenimente.

in Paris se lucreaza deja la promovarea Jocurilor din 2024 prin vopsirea turnului Eiffel in nuante aurii si prin renovarea si reasezarea zonei Champs-Elyseés.

Intre timp, in Romania si in restul Europei se poarta discutii legate de rambursarea banilor platiti pentru bilete. In timp ce legislatia specifica faptul ca fiecare platitor ar trebui sa isi primeasca banii inapoi in cazul unui eveniment anulat din cauza Covid-19, organizatorii incearca sa obtina abrogari si sa reaseze aceasta problema in contextul problemelor financiare si a efectului lipsei de venituri.

Citește în continuare