Skip to content

Bulevardul Champs-Élysées va fi transformat intr-o gradina spectaculoasa. Proiectul valoreaza 250 de milioane de euro.

Champs-Élysées, unul dintre cele mai cunoscute bulevarde si obiecte turistice din lume, va fi transformat in ceea ce primaria Parisului numeste „o gradina extraordinara” in cadrul unui proiect care valoreaza 250 de milioane de euro.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anuntat renovarea faimoasei promenade ca parte dintr-o desfasurare de forte impresionanta care va aduce numeroase spatii verzi, spatii de joaca si de agrement pe unul dintre cele mai poluate bulevarde ale capitalei franceze.

Decizia a fost luata dupa cativa ani in care Comitetul Champs-Élysées a insistat pe langa primaria Parisului sa acorde un buget special pentru bulevardul vizitat de turisti din intreaga lume pentru restaurantele scumpe si magazine de lux.

Comitetul Champs-Élysées care militeaza pentru schimbari din 2018 a fost format din lideri ai comunitatilor locali si de afaceri care au declarat ca „Bulevardul legendar si-a pierdut splendoarea in ultimii 30 de ani. A fost, in mod gradual, abandonat de parizieni si a suferit din cauza crizelor sociale: protestul violent al vestelor galbene care a devastat intreaga zona, grevele din sanatate si din economie. „

Anul trecut a fost propus un nou proiect de restaurare a zonei cuprinse intre Arcul de Triumf si Place de la Concorde care masoara 1,9 kilometri. Planul care a fost aprobat saptamanile trecute a fost gandit de firma PCA-Stream si va optimiza spatiul pietonal, va reduce traficul automobilelor la jumatate, va crea numeroase spatii verzi si va imbunatati conditia aerului poluat.

Philippe Chiambaretta, fondatorul firmei de arhitectura care va transforma Champs-Élysées, a declarat ca scopul lor este sa creeze un spatiu ecologic si dezirabil care sa ofere acces tuturor.

Confirmarea celui mai spectaculos proiect de restaurare prin care va trece Parisul din ultimii 20 ani a avut loc in ajunul a doua momente cheie pentru istoria orasului.

Pe de o parte, Parisul va gazdui Jocurile Olimpice de Vara in 2024, eveniment care ar putea atrage zeci de milioane de turisti. Astfel, Place de la Concorde va fi finalizata inaintea Jocurilor.

Al doilea eveniment important sunt alegerile prezidentiale din 2022 unde se zvoneste ca Anne Hidalgo va intra in cursa pentru a deveni prima femeie Presedinte a Frantei. Astfel, restaurarea completa a promenadei si transformarea in „gradina extraordinara” promisa de Hidalgo ar urma sa se intinda pana in 2030.

Prin noul proiect, Champs-Élysées va reveni cat mai aproape de forma initiala pe care a avut in 1667 cand a fost creat de gradinarul Regelui Louis al XIV-lea.

Construit de André Le Nôtre, promenada Champs-Élysées a fost gandita ca o extensie a Gradinilor Tuileries. Se afla intre Palatul Tuileries si Rond Point , era numit „Marea Plimbare” si includea ulmi dispusi simetric intr-o gradina de forma specific frantuzeasca. Numele „Champs-Élysées” a fost preluat in 1709.

Dupa un secol in care zona a fost locuita de nobilii francezi de la Curtea Imparatului Napoleon si al urmasilor acestuia, bulevardul a devenit un loc in care vizitatorii europeni care veneau in Paris putea admira cele mai noi tendinte in moda vremurilor.

Pe masura ce Parisul a devenit mult prea aglomerat si zgomotos din cauza turistilor, vilele au fost transformate in magazine de lux ale celor mai dorite branduri din lume de la Dior, Yves Saint Laurent, Chanel sau Tiffany.

Citește în continuare