Skip to content

Festivalul Primavera Sound din Barcelona a fost anulat anul acesta, la noi inca se mai discuta in dreptul festivalurilor mari. Ce prevede legislatia adoptata si in Romania despre recuperarea banilor pe bilete pentru spectacolele de anul trecut care nu vor fi nici anul acesta

In Spania, Primavera Sound a fost anulat, din cauza pandemiei de coronavirus. Organizatorii au anuntat ca cei care au cumparat deja bilete le pot folosi pentru a participa la editia din 2022 a festivalului. Lineup-ul editiei de anul viitor va fi anuntat pe 2 iunie. Cei care vor dori sa isi primeasca banii inapoi o vor putea face dupa acea data, iar cel mai probabil vor exista multe cereri de restituire a banilor, avand in vedere ca si editia din 2020 a fost anulata.

Primavera Sound trebuia sa aiba loc la Barcelona, la inceputul lunii iunie, iar din lineup faceau parte Gorillaz, Pavement, the Strokes, Bad Bunny, Tyler, the Creator, Tame Impala, FKA Twigs, Charli XCX, Jamie xx.

“Am incercat sa gasim o solutie. Dar a trebuit sa luam aceasta decizie grea din cauza incertitudinii din domeniul legislativ”, au anuntat organizatorii intr-un comunicat de presa.

O serie de conferinte din cadrul Primavera Pro Music Meets, cu participanti din industria muzicala, vor avea loc, atat online, cat si fizic, dar cu o prezenta scazuta a publicului.

In Marea Britanie, Live Nation a anuntat ca merge mai departe cu organizarea a trei festivaluri anul acesta: The Leeds, Reading Festivals si Creamfields. Toate vor avea loc in a doua parte a lunii august.

Organizatorii festivalurilor au pus biletele in vanzare la o zi dupa ce premierul Boris Johnson a anuntat planul de repornire a economiei britanice, avand in vedere progresul incurajator privind vaccinarea populatiei. Peste 170.000 de bilete au fost vandute imediat, in primele zile, pentru toate cele trei festivaluri. In Marea Britanie, 123.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza Covid-19. In continuare, peste 100 de oameni isi pierd viata zilnic in Regat, din cauza infectiei cu coronavirus.

Pe de alta parte, tot in Marea Britanie, Festivalul Glastonbury a anulat si editia de anul acesta, din cauza  pandemiei de coronavirus.

“In ciuda eforturilor noastre, a devenit clar ca pur şi simplu nu vom reusi sa organizam festivalul. Ne pare rau sa va dezamagim pe toti”, au transmis organizatorii pe siteul oficial.

În 2020, pentru a celebra cei 50 de ani de la prima editie a festivalului, isi confirmasera prezenta, in perioada 24-28 iunie, artisti ca Taylor Swift, Paul McCartney şi Kendric Lamar, alaturi de Pet Shop Boys, pe Dua Lipa si Noel Gallagher.

Cat despre festivalul din Belgia, Tomorrowland, organizatorii vor face un anunt in saptamanile ce urmeaza daca va mai fi organizat sau nu.

Cat despre festivalurile din Romania, situatia privind organizarea lor este incerta.

La inceputul lunii februarie, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a declarat ca marile festivaluri anuntate pentru acest an, precum Neversea sau Untold, e posibil sa nu se organizeze pentru ca nu va fi permis un numar de zeci de mii sau de sute de mii de oameni, ci doar ca 100 sau 150 de persoane care ar putea sa desfasoare o activitate impreuna.

Pentru spectatorii romani posesori ai biletelor de la spectacole si festivaluri care ar fi trebuit sa se desfasoare anul trecut sau in aceasta vara si nu vor fi organizate, legislatia spune urmatoarele.

Data reprogramarii evenimentului din 2020 nu poate depasi 30 septembrie 2021. În cazul anularii evenimentului sau in cazul imposibilitatii folosirii biletului de acces la data reprogramarii evenimentului, participantul va primi din partea organizatorului un voucher pentru intreaga suma platita organizatorului, voucher ce va fi folosit pentru achizitionarea de produse sau servicii din gama oferita de catre organizator, conform unui regulament comunicat de organizator.

 În cazul în care voucherul nu este folosit pentru achizitionarea de produse sau servicii pâna cel târziu la data de 30 septembrie 2021, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului pâna la 31 decembrie 2021.

Citește în continuare