Skip to content

Primul eveniment major de arta contemporana cu public are loc in Dubai. Institutiile culturale din regiune s-au solidarizat cu evenimentul Art Dubai si il sustin prin expozitii conexe.

Din 29 martie, in Dubai se intampla Dubai Art Fair, unul dintre cele mai mari evenimente de arta contemporana din lume care are loc fizic. Anul trecut, Art Dubai a trebuit sa anuleze evenimentul cu doar cateva saptamani inainte de deschidere, insa 2021 aduce pentru acestia prima astfel de manifestare cu public.

Art Dubai are loc la Dubai International Financial Center (DIFC), iar  expozitia prezinta 50 de galerii din 31 de tari, inclusiv zece dintre cele mai importante galerii din Dubai, demonstrand diversitatea care formeaza scena artistica contemporana.

Evenimentul are loc pana pe 2 aprilie si functioneaza cu ajutorul unei aplicatii mobile, unde utilizatorii sunt rugati sa-si programeze vizitele la galerii, astfel incat sa fie respectate toate normele de siguranta.

Din programul evenimentului fac parte proiectii video, unde peste 20 de artisti regionali si internationali prezinta instalatiile. Ahaad Alamoudi, Jonathas de Andrade, Nikhil Chopra, Laurent Grasso, Cristina Lucas, Berkay Tuncay si Tsedaye Makonnen, printre altii, au creat fiecare o statie video clasificata tematic pentru a organiza o experienta specifica pentru spectator, care cuprind teme ca natura, calatoriile, distopiile, conversatiile, spectacole si animatii, printre altele.

Una dintre statii este dedicata seriei Art Dubai Portraits, o serie de filme care ofera perspective scurte asupra vietii si spatiilor de lucru ale artistilor care sunt conectati la targ prin programarea sau galeriile sale participante.

Evenimentul cuprinde si un parc de sculpturi cu instalatii la scara larga, cu lucrari expuse de Mohamed Ahmed Ibrahim, Rachid Koraïchi, Rashed Al Shashai, Goncalo Mabunda, Hussain Sharif, Dia Al-Azzawi, Costas Varotsos, Tarik Currimbhoy, Bernar Venet si Pablo Reinoso.

In sprijinul Art Dubai, comunitatea de arta din Emiratele Arabe Unite are mai multe evenimente programate in diferite institutii culturale din regiune, care se concentreaza pe dependenta noastra tot mai mare de peisajul digital. Intreaga industrie creativa sustine evenimentul, fiind create programe speciale si in zona de mancare si moda.

Cunoscutul critic de arta Hans Ulrich Obrist este parte din initiativa, prezentand expozitia “Age of You” de la Centrul de Arte Jameel, unde peste 70 de contributii ale artistilor, designerilor, cineastilor, muzicienilor si creatorilor tech sunt disponibile publicului larg.

Si Dubai Design District (d3) a anuntat o noua campanie globala pentru lumea post-pandemica intitulata “Rethink the Regular”, care a debutat cu o expozitie in cartierul dubaiez.

Campania incurajeaza cele mai stralucite minti ale lumii sa se uneasca si sa vada designul intr-o noua lumina, promovand Dubai ca destinatie globala pentru industriile creative care ofera oportunitati pentru studenti, start-up-uri, antreprenori si corporatii multinationale.

Mai mult, magazine de tip pop-up de moda si meniuri speciale cu mancare care celebreaza bucataria globala sunt parte din programul Art Dubai, mai multe restaurante cunoscute pregatind meniuri speciale. De asemenea, sunt disponbile si o serie de ateliere gratuite despre arta si design multisiciplinar.

Momentan, Emiratele Arabe Unite primesc turisti ca vizitatori doar daca acestia au un test PCR negativ. Din Bucuresti sunt disponibile mai multe zboruri directe catre Dubai.

Citește în continuare