Skip to content

Un cuplu din Coreea de Sud a distrus accidental o opera de arta de 400.000 de dolari. Treceau pe langa ea si au crezut ca este o lucrare participativa.

Un tanar cuplu din Coreea de Sud a fost arestat si ulterior eliberat de politie dupa ce a fost acuzat de vandalism asupra unei opere de arta dintr-o expozitie din mall-ul Lotte World din Seoul. Cei doi coreeni au dat peste pictura abstracta de mari dimensiuni si au crezut ca este o lucrare murala participativa, gandita sa invite publicul la interventie. Astfel, au luat o pensula din apropiere si au adaugat trei tuse verzi pe panza.

Lucrarea ii apartine artistului de graffiti JonOne si a fost estimata de experti la suma de 400.000 de dolari. A facut parte din expozitia „Street Noise” din cadrul Lotte World Mall din Seoul care a prezentat peste 130 de lucrari diferite de la mai multi artisti pentru a promova cultura graffiti de pe tot globul.

Pentru a evidentia actul de creatie, JonOne a expus lucrarea alaturi de cutiile de vopsea, periile folosite si pantofii pe care ii purta in timpul realizarii ei. 

La scurt timp dupa expunere, camerele de supravegheat au surprins un cuplu de tineri in varsta de 20 de ani, care a fost arestat si preluat pentru audieri. In urma audierilor s-a concluzionat ca nu au avut intentia de a comite o infractiune si au fost eliberati, provocand confuzie atat in ​​randul autoritatilor, cat si in randul galeristilor.

Inca nu s-a stabilit daca pictura va fi restaurata. Unii cred ca, la fel ca in cazul faimos al bananei lipite cu scotch a lui Maurizio Catalan, atentia din jurul operei va creste valoarea acesteia. Cu toate acestea, daca va fi restaurata la dorintele lui JonOne, cuplul va plati o taxa de restaurare de 9.000 de dolari.

Cuplul a refuzat sa raspunda in mod public acuzatiilor aduse si au sustinut in declaratia lor ca nu sunt vinovati, deoarece nu era semnalizat in mod clar faptul ca nu este o lucrare participativa. Organizatorii au raspuns prin eliminarea oricarei ambiguitati, punand semne distinctive in jurul lucrarii, alaturi de indrumari suplimentare.

Kang Wook, unul dintre organizatorii expozitiei a declarat ca „Am adaugat linii cu indicatii si o nota expozitionala dar cuplul nu a dat atentie.”

Dupa scandalul provocat in presa si numeroase discutii despre unde se termina munca artistului si unde incepe vandalismul, lucrarea „Untitled” de John Andrew Perello, cunoscut sub numele de JonOne, a devenit un magnet pentru locuitorii din Seoul care se inghesuie sa isi faca poze cu ea. Pe retelele de socializare s-a pornit o dezbatere despre arta, autor si autenticitate. Unii experti considera ca incidentul in sine a fost o forma de arta contemporana si ca tusele abstracte lasate de cuplu – trei pete culoare verde inchis – au imbunatit panza.

JonOne a spus ca vandalizarea lucrarii sale din Seul i-a amintit de anii adolescentei in New York si de sentimentul ca talentul sau nu era apreciat.

John Andrew Perello, cunoscut drept JonOne este un artist de graffiti, nascut in 1963 in New York, SUA. Cunoscut si sub numele de Jon156, artistul in varsta de 57 de ani traieste si lucreaza in Paris in prezent.

Nascut in cartierul Harlem din New York, Jon a fost introdus in arta stradala de la o varsta frageda, etichetandu-si numele pe strazile orasului. In 1984, a fondat grupul de graffiti 156 All Starz, care i-a consolidat cariera. La varsta de 17 ani, a inceput sa lucreze in lumea graffitiilor impreuna cu prietenul sau din copilarie White Man. 

Perello a facut parte din artistii invitati la petrecerile Studio 54, fiind influentat de lucrarile prietenilor sai, Jean Michel Basquiat si Andy Warhol. In 1987 s-a mutat la Paris unde a preluat spitalul vacant Bretonneau si l-a transformat in „Hopital Ephemere”. Treptat a devenit tot mai implicat in readucerea la viata a unor spatii dezafectate.

Citește în continuare