Skip to content

Flori pe care le puteti ingriji pe balcon, in functie de intensitatea luminii soarelui. Sunt usor de intretinut si coloreaza balconul, primavara si vara

E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.

Iata cateva propuneri pentru a va crea contextul pentru o pauza de bine si frumos, la propriu.

Vine sezonul in care incepem sa petrecem mult timp pe balcon. Iata o lista de flori pe care le puteti planta acum, primavara, in functie de modul de orientare al balconului.

Daca terasa este amplasata spre sud, e bine sa alegeti plante carora le place mult soarele: petuniile, verbenele curgatoare, muscatele sau crizantemele. Pentru balcoanele umbroase, orientatea catre est sau vest sunt recomandate plante care prefera umbra partiala – sporul-casei, fuchsia sau plante perene, cum ar fi iedera sau ferigile.

Acestea nu trebuie udate prea mult, avand in vedere ca exista pericolul sa putrezeasca din cauza apei stranse in ghiveci.

Petuniile aduc o pata de culoare, dar si un parfum superb unui balcon. Cele pitice pot ajunge la o inaltime de pana la 20 cm, in vreme ce cele curgatoare ating si un metru lungime.

Daca vreti sa aveti petunia acum primavara in balcon, trebuie sa cumparati rasaduri, avand in vedere ca semintele plantate in pamant, se vor transforma in plante peste 3-4 luni.

Plantarea petuniilor nu este deloc complicata. Trebuie sa tineti cont sa lasati o distanta de 25 cm intre rasaduri  si sa asezati petuniile in spatii insorite cel putin 6 ore pe zi.

Cat despre sol, acesta trebuie sa fie unul fertil, cu o textura nisipoasa, bogat in substante nutritive.

Udarea petuniilor trebuie facuta dimineata sau seara, evitati sa udati frunzele sau florile pentru ca se pateaza. Vara, cand sunt temperature ridicate, de peste 35°C, e recomandati sa udati petuniile de doua ori pe zi, cel mai bine cu apa calduta.

Muscatele sunt de asemenea plante care iubesc soarele, asa ca si ele au nevoie de lumina solara cel putin sase ore pe zi.

Primavara este anotimpul ideal de plantarea pentru muscate. Trebuie sa tineti cont sa nu plantati prea multe plante in acelasi ghiveci. Plantele trebuie asezate intr-un ghiveci cu gauri de drenaj pentru a evita putrezirea radacinii. De-a lungul primaverii si verii, curatati muscatele, indepartand florile moarte si frunzele uscate. Muscata nu este o planta pretentioasa, asa ca nu e nevoie sa utilizati prea mult ingrasamant. Daca folositi un ingrasamant amestecat in apa, o data pe luna, este un tratament suficient pentru a nu supra-incarca radacina muscatelor.

O planta care iubeste umbra este Sporul Casei. Acesta este denumirea populara a Impatiens.

Are nevoie sa fie protejata de razele directe ale soarelui, cel mai bine este sa fie asezata intr-o zona partial umbrita, astfel incat sa fie in plin soare in zori, iar cand caldura devine prea puternica, sa beneficieze de umbra.

Daca aceasta planta sta prea mult timp in soare puternic, se usuca, numarul de flori scade, iar in cele din urma planta moare.

Solul ales trebuie sa fie unul care sa permita drenajul relativ usor insa si retentia de apa, astfel incat sa se evite lipsa de apa pe timpul verii. Daca folositi pamant de gradina, e bine sa adaugati si compost de gradina, intr-un procent de 25-30% sau mai puteti folosi ingrasaminte cu eliberare controlata, sub forma de granule.

Sporul Casei trebui udata zilnic, astfel incat pamantul sa fie mereu umed. In general, este o planta care nu necesita prea multa ingrijire, nu trebuie curatata de florile uscate. Trebuie doar sa tineti cont de amplasarea ei si sa o udati zilnic si veti avea flori superbe de Impatiens pe balcon.

O alta planta care iubeste umbra este campanula, de numita popular si Floarea Clopotel, Steaua Marinei sau Steaua de la Bethleem, darorita florilor sale mov, albe sau roz.

Puteti alege sa plantati seminte de campanula sau sa optati pentru rasaduri. In perioada de crestere si dezvoltare, se uda mai des, dar nu in exces, pentru ca i-ar putea putrezi radacinile. Dupa ce ajunge la maturitate, campanula poate fi udata 1-2 ori pe saptamana. Va puteti bucura de florile campanulelor din martie si pana la finalul lui mai. In timpul verii, florile palesc, din cauza caldurii. Florile isi vor face din nou aparitia in toamna, la final de septembrie.

Iata cateva sfaturi atunci cand alegeti jardinierele, astfel incat sa distribuiti in mod corect plantele, in functie de specificul lor.

Daca alegeti o jardiniera lunga de un metru, sunt suficiente 4-5 plante. Plantele care atarna trebuie asezate pe partea exterioara, pentru a atarna peste balcon, in vreme ce plantele care cresc in inaltime, trebuie plantate in interior. Daca vreti sa grupati mai multe specii de plante, tineti cont de nevoile lor de umeazala.

Un fertilizator bun il reprezinta cafeaua macinata. Muscatele, de exemplu iubesc acest timp de fertilizator. Aveti nevoie de aproape doua maini de cafea macinata la un metru de jardiniera. Din cand in cand este recomandat sa adaugati si un fertilizator universal.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…

Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.

Citește în continuare